Sundhedsministeriet indfører national screening for SMA
Ved årsskiftet indføres screening af muskelsvindssygdommen Spinal muskelatrofi (SMA) hos nyfødte. Screeningen tilføjes det eksisterende screeningsprogram, som foretages på barnets tredje levedøgn.
Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, og det sker efter, at Region Syddanmark for nylig på egen hånd indførte SMA-screening, og SMA-eksperter har efterspurgte samme tiltag i resten af landet.
SMA-screeningen tilføjes det allerede eksisterende screeningsprogram for nyfødte, der foretages som en hælblodprøve på barnets tredje levedøgn. SMA-screeningen indføres ved årsskiftet.
Beslutningen er blandt andet truffet på baggrund af en indstilling fra Sundhedsstyrelsen. I indstillingen, som kom i april 2021, anbefalede styrelsen, at Danmark indfører screening for SMA - på linje med lande som Norge og Tyskland. Indstillingen er konklusionen på års forarbejde, som lyder, at man med simple tiltag og formedelst halvanden million kroner per år vil kunne føje SMA til det i forvejen eksisterende screeningsprogram for de godt 60.000 babyer, der fødes i Danmark hvert år. Styrelsen oplyser også, at der i Danmark fødes omkring seks børn årligt med SMA, og at sygdommen udgør den hyppigste arveligt betingede årsag til spædbarnsdød i Danmark.
Regional enegang
Indtil i dag har ministeriet imidlertid ladet vente på sig, og det fik Region Syddanmark til at tage det usædvanlige skridt at skrive screening ind i regionens budget for 2023 på eget initiativ. I dag meddeler Sundhedsstyrelsen imidlertid, at initiativet gøres landsdækkende.
”Muskelsvind er en alvorlig sygdom, som vi skal gøre alt for at behandle bedst muligt. Med tilføjelsen af SMA til vores i forvejen omfattende screeningsprogram sikrer vi, at den livsvigtige behandling igangsættes tidligst muligt,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.
SMA følger autosomal recessiv arvegang, hvilket betyder, at begge forældre bærer på anlæg for sygdommen, uden at de selv er syge. Når begge forældre er bærere af anlæg for sygdommen, har barnet en risiko på 25 procent for at få sygdommen.