127 lægemidler afprøves som behandling af Alzheimers
164 forskningsprojekter prøver i øjeblikket at udvikle nye medicinske behandlinger mod Alzheimers sygdom og sammenlagt afprøves 127 lægemidler, viser den årlige statusrapport om udvikling af lægemidler mod sygdommen.
Tidsskriftet Alzheimers & Dementia har for nylig offentliggjort deres årlige oversigtsrapport over nye lægemidler, der afprøves mod Alzheimers sygdom. Den viser, at der stadig sker en stor udvikling inden for nye lægemidler mod sygdommen.
Globalt set er der registreret i alt 164 forskningsprojekter, der omfatter afprøvning af 127 forskellige lægemidler mod Alzheimers sygdom eller mod de neuropsykiatriske symptomer, som kan følge med sygdommen. Ud af de 164 projekter er der 48 projekter i fase III, 90 projekter i fase II og 26 projekter i fase I.
Flertallet af forsøgslægemidlerne (76 procent) i de kliniske forsøg er af den sygdomsmodificerende slags, mens et mindretal af projekterne afprøver midler til at styrke det kognitive funktionsniveau eller til behandling af neuropsykiatriske symptomer.
Rekruttering af deltagere til forsøgene udgør en af de store udfordringer, da projekterne aktuelt involverer mere end 50.000 personer. Det tager i gennemsnit lidt over to år at rekruttere tilstrækkeligt mange deltagere til et fase I-forsøg, to og et halvt år at rekruttere deltagere til et fase II-forsøg og mere end tre år at rekruttere deltagere til et fase III-forsøg.
Flere forsøgslægemidler er blevet godkendt
Sammenlignet med situationen i starten af 2023 er der aktuelt lidt færre forskningsprojekter i gang (164 i 2024 mod 187 i 2023), færre forsøgslægemidler under afprøvning (127 mod tidligere 141), færre nye kemiske stoffer (88 mod tidligere 101), men omtrent samme antal genbrugte lægemidler (39 mod tidligere 40).
Til gengæld begynder nogle af de mange forsøg nu at bære frugt, da to nye lægemidler mod Alzheimers sygdom, aducanumab og lecanemab, inden for de seneste par år blevet godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA - og et tredje lægemiddel, donanemab, i øjeblikket er ved at blive vurderet. Alle tre lægemidler tilhører en ny kategori af sygdomsmodificerende lægemidler mod Alzheimers.
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er i øjeblikket ved at tage stilling til, om lecanemab og donanemab kan godkendes til behandling i Europa.