"Døren er åben for at studere en række sygdomme forbundet med hypoxi i hjernen, herunder Alzheimers, vaskulær demens og langvarig COVID, og hvordan en stillesiddende livsstil, aldring, hypertension og andre faktorer bidrager til disse sygdomme," siger Maiken Nedergaard.
Ny metode giver indsigt i Alzheimers sygdom
En ny metode giver mulighed for i realtid at se, hvordan ilt bevæger sig rundt i hjernen på mus. Metoden, som er beskrevet i et nyligt publiceret studie, leverer ny indsigt i sygdomme som alzheimer og slagtilfælde.
I studiet, som er publiceret i Science, har forskere fra blandt andet Københavns Universitet testet en ny metode kaldet Green enhanced Nano-lanterne (GeNL) på mus. Metoden er baseret på selvlysende proteiner, der er beslægtet med bioluminescerende proteiner, som er med til at skabe lys i levende organismer som for eksempel ildfluer.
Mens forskerne bag studiet overvågede musene, observerede de, at specifikke små områder af hjernen med mellemrum blev mørke, nogle gange i flere sekunder, hvilket betød, at iltforsyningen blev afbrudt. Gennem en række eksperimenter var forskerne i stand til at fastslå, at det skyldtes såkaldt kapillær standsning, som opstår, når hvide blodlegemer midlertidigt blokerer mikrokar og forhindrer passagen af ilt, der bærer røde blodlegemer.
De områder, som forskerne kalder ’hypoxiske lommer’, var mere udbredt i hjernen på mus i hviletilstand end hos aktive mus. Faktisk reducerede motion byrden af hypoxiske lommer med 52 procent sammenlignet med hvile. Det fund kan være med til at forklare, hvorfor en stillesiddende livsstil øger risikoen for sygdomme som Alzheimers.
Udover at undersøgelsen giver indsigt i iltdynamik hos vågne dyr, etablerer den samtidig et værktøj til at afgrænse betydningen af iltspænding for fysiologiske processer og neurologiske sygdomme, forklarer professor Maiken Nedergaard, som er meddirektør på Center for Translationel Neuromedicin, der er baseret på University of Rochester i New York, USA, og Københavns Universitet.
"Døren er åben for at studere en række sygdomme forbundet med hypoxi i hjernen, herunder Alzheimers, vaskulær demens og langvarig COVID, og hvordan en stillesiddende livsstil, aldring, hypertension og andre faktorer bidrager til disse sygdomme. Det giver også et værktøj til at teste forskellige stoffer og former for træning, der forbedrer vaskulær sundhed og bremser vejen til demens," siger Maiken Nedergaard på Københavns Universitets hjemmeside.
Metoden, som let kan kopieres af andre laboratorier, gør desuden forskere verden over i stand til mere præcist at studere forskellige former for hypoxi.