”Metoden giver os mulighed for at følge med i sygdomsrelaterede forandringer på et tidligere stadie, end det er muligt med traditionelle metoder”, siger Kristian Juul-Madsen.
Dansk studie: Alzheimer kan opdages og behandles tidligere
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet en metode til at opdage Alzheimers sygdom i de tidlige stadier gennem en blodprøve.
I studiet, der er publiceret i Nature Communications , kommer forskere fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet et stykke nærmere på den problemstilling, der er udgangspunktet for en stor del af Alzheimer-forskningen i øjeblikket; nemlig at der ikke findes effektive behandlinger mod sygdommen – og at det er svært overhovedet at stille diagnosen så tidligt, at man stadig kan påvirke sygdomsforløbet.
Forskerne fra Aarhus har nu fundet en receptor på immuncellerne, der kan binde og neutralisere ophobningen af de beta-amyloid proteiner, der kendetegner Alzheimers sygdom.
”Metoden giver os mulighed for at følge med i sygdomsrelaterede forandringer på et tidligere stadie, end det er muligt med traditionelle metoder”, siger Kristian Juul-Madsen, der postdoc på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
”Hvis vi kan aktivere kroppens eget immunforsvar på et tidligere tidspunkt i sygdomsudviklingen, vil det måske være muligt at bremse udviklingen, inden den udvikler sig til regulær demens.”
Mulighed for tidligere behandling
Studiet tyder på, at aktiviteten i det perifere immunsystem kan spille en afgørende rolle i kroppens forsvar mod Alzheimers sygdom ved at forhindre ophobning af de skadelige beta-amyloid proteiner i hjernen.
Den nye metode udføres med en avanceret form for blodprøveanalyse, der er særligt sensitiv over for de tidligere stadier af sygdommen. Det er et stort fremskridt i forhold til nuværende diagnostiske værktøjer, som for eksempel PET-skanninger, der ofte først viser tegn på sygdommen, når den allerede er langt fremskredet.
”Vores håb er, at disse fund kan bane vejen for nye strategier i kampen mod Alzheimers sygdom. Ved at forstå, hvordan immunsystemet kan mobiliseres mod sygdommens tidlige stadier, kan vi potentielt udvikle terapier, der kan intervenere langt tidligere end de nuværende behandlingsmuligheder,” siger Kristian Juul-Madsen.