Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

"Patienter med Alzheimers sygdom er meget forskellige, og nogle patienter er måske villige til at acceptere visse, også alvorlige bivirkninger for en vis effekt, mens andre ikke vil. Det afskærer man nu patienter fra at tage stilling til," siger Kristian Steen Frederiksen.

Stor skuffelse: EMA sætter bremsen i for nyt Alzheimers-middel i Europa

Et udvalg fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har anbefalet at nægte markedsføringstilladelse i EU for Alzheimers-lægemidlet lecanemab (Leqembi), som sidste år blev godkendt af FDA i USA. Også myndigheder i Kina, Hong Kong, Israel, Japan og Sydkorea har godkendt midlet.

Leqembi er medicin til behandling af voksne med mild kognitiv svækkelse (hukommelses- og tænkeproblemer) på grund af Alzheimers sygdom og tidligt stadie af Alzheimers sygdom.

EMA´s udvalg for humanmedicin (CHMP) har vurderet, at lægemidlets fordele ikke opvejer risikoen for potentielt alvorlige bivirkninger for nogle patienter.

Beskeden kom kort efter den internationale Alzheimerkonference AAIC i Philadelphia, hvor flere klinikere og forskere deltog. Henrik Zetterberg, professor i neurokemi ved Göteborgs Universitet, var en af dem.

"Jeg tror, det er en medicinsk skandale, vi ser udfolde sig," siger han til Life Science Sweden.

Henrik Zetterberg fortæller, at man i USA er forfærdede over beskeden fra CHMP. Han er kritisk over for anbefalingen, som han mener er baseret på løse grunde.

"Graden af uvidenhed er det, der skiller sig ud. Det har gjort, at i hvert fald jeg har mistet tilliden til EMA," siger han til Life Science Sweden.

Udvalget vil dog nu igen undersøge data, efter at firmaet bag ansøgningen har begæret det. Det er medicinalselskaberne Eisai og Biogen, der står bag lecanemap, der sælges under produktnavnet Leqembi.

Overrasket dansk overlæge

Kristian Steen Frederiksen, overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, er også overrasket over EMA´s afgørelse.

"Det er tankevækkende, at EMA kan nå frem til en diamentral modsat fortolkning af de samme data sammenholdt med lande, vi vanligvis sammenligner os med. Beslutningen om ikke at godkende behandlingen kan også gøre, at det nu kun er de EU-borgere med mulighed for selv at finansiere behandlingen udenfor EU, der får adgang til behandlingen, hvorved ulighed i sundhed potentielt øges," siger han.

En accelereret godkendelsesproces

Lecanemab blev godkendt i USA via FDA’s Accelerated Approval Pathway. En såkaldt accelereret godkendelse, som kan gives til behandling af alvorlige og livstruende sygdomme.

Lecanemab er et monoklonalt antistof (en type protein), der binder sig til et stof kaldet amyloid beta, som danner plaques i hjernen hos mennesker med Alzheimers sygdom. Ved at binde sig til amyloid beta reducerer medicinen amyloid plaques i hjernen, og forværringen af sygdommen forsinkes.

Sagsbehandlingen af lecanemab er sket på baggrund af en undersøgelse med 1.795 personer med tidlig Alzheimers sygdom, der havde amyloid beta plaques i hjernen, og som modtog enten Leqembi eller placebo. Hovedmålet for effektiviteten var en ændring i symptomer efter 18 måneder, målt ved hjælp af en demensvurderingsskala kendt som CDR-SB. CDR-SB skalaen bruges til at vurdere sværhedsgraden af Alzheimers sygdom hos patienter. Den indeholder spørgsmål, der hjælper med at bestemme, hvor meget patientens daglige liv er blevet påvirket af kognitiv svækkelse. Skalaen går fra 0 til 18, hvor højere score indikerer større svækkelse.

Hovedundersøgelsen viste, at efter 18 måneders behandling steg CDR-SB scoren hos patienter behandlet med Leqembi med 1,21 sammenlignet med 1,66 hos dem, der modtog placebo. Selvom patienter, der fik Leqembi, havde lavere CDR-SB score end dem, der fik placebo, var forskellen mellem de to grupper lille, vurderer EMA's udvalg for humanmedicin, CHMP. CHMP mener derfor, at den observerede effekt af Leqembi på at forsinke kognitiv tilbagegang ikke opvejer risikoen for alvorlige bivirkninger forbundet med medicinen.

Én af de velkendte bivirkninger ved lecanemab er blødningsrisici og hævelser i hjernen – såkaldt ARIA. Bivirkningen ses på hjernescanninger. Selvom de fleste tilfælde af ARIA i hovedundersøgelsen ikke var alvorlige og ikke involverede symptomer, havde nogle patienter alvorlige hændelser, herunder store blødninger i hjernen, som krævede hospitalsindlæggelse.

Alvorligheden af ARIA skal overvejes i sammenhæng med den lille effekt, der blev set med medicinen, mener CHMP.

Derudover var CHMP bekymret over, at risikoen for ARIA er mere udtalt hos mennesker, der har en bestemt form af genet for proteinet apolipoprotein E kaldet ApoE4. Risikoen er højest hos personer med 2 kopier af ApoE4 genet, som er kendt for at have en risiko for at udvikle Alzheimers sygdom og derfor sandsynligvis vil blive berettiget til behandling med Leqembi.

Kristian Steen Frederiksen mener, at EMA´s bekymringer om bivirkninger, der er en af begrundelserne for afgørelsen, er reelle at have, men han mener også, at man vil kunne håndtere problemet, eventuelt ved i første omgang at begrænse godkendelsen til de patienter, der havde færrest bivirkninger. 

"EMA lægger vægt på, at effekten ikke står mål med bivirkningerne, men jeg synes det er svært at afgøre for hver enkelt patient, og man afskærer nu patienterne fra at tage stilling til, om de synes, at balancen mellem effekt og bivirkninger er i deres favør. Patienter med Alzheimers sygdom er meget forskellige, og nogle patienter er måske villige til at acceptere visse, også alvorlige bivirkninger for en vis effekt, mens andre ikke vil. Det afskærer man nu patienter fra at tage stilling til," siger han.

Han pointerer også, at Alzheimers sygdom er en alvorlig sygdom, der medfører meget nedsat livskvalitet og er livsforkortende.

"Det er klart, at med de udsigter, vil patienter og læger acceptere mere alvorlige bivirkninger end ved mindre alvorlige sygdomme. Nogle gange glemmer man, hvor alvorlig en sygdom, Alzheimers sygdom er. Som demenslæge mener jeg også, at EMA kan have tillid til, at vi kan hjælpe patienterne med at informere om og afveje fordele og ulemper," siger han.

Skuffelse i patientforening

I Alzheimerforeningen er der også skuffelse over kritikken fra CHMP.

”Når medicinen er godkendt i andre dele af verden, bør danske patienter også få adgang til at kunne blive behandlet med Lecanemap. Det bør være en individuel lægefaglig vurdering, der afgør hvem, der kan have glæde af behandlingen. Hvis medicinen aldrig ser dagens lys i EU, afholder myndighederne en stor gruppe af patienter og deres pårørende fra at få et bedre liv med demens,” siger Mette Raun Fjordside, der siden 1. juni har været direktør i Alzheimerforeningen.

Alzheimerforeningen afventer nu, hvordan andre europæiske myndigheder, herunder den britiske lægemiddel- og sundhedsmyndigheds Regulatory Agency, vil se på behandling med Lecanemap.

”Der findes desværre ikke en kur mod demens og Alzheimers sygdom. Netop derfor er det afgørende at give patienterne adgang til en bred vifte af behandling og forebyggelse, som kan hjælpe den enkelte patient og deres pårørende med at få det bedste og længste liv med sygdommen,” siger Mette Raun Fjordside.

I Danmark lever knap 100.000 mennesker med demens, og heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.

Sundhedskultur

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.  

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
    Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround

    Tilknyttede journalister

    Natacha Houlind Petersen - allround
    Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
    Berit Andersen – psykiatri
    Jette Marinus - respiratorisk
    Maria Cuculiza - kultur
    Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
    Hani Abu-Khalil - allround
    Anne Westh - allround
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether