Nyt dansk studie: Hovedpine-lidelse øger risiko for demens og andre sygdomme
Personer med den sjældne hovedpinesygdom trigeminusneuralgi har en øget risiko for blandt andet blodprop i hjernen og Alzheimers. Det viser et stort dansk registerstudie, hvor forskere for første gang har kortlagt, hvilke sygdomme patienter med trigeminusneuralgi oplever før og efter, de får diagnosen.
I studiet, som er publiceret i PAIN, analyserede forskerne anonyme data fra de 7,2 millioner danskere, der er registreret i Landspatientregistret i forbindelse med deres hospitalsbesøg i perioden 1994 til 2018. Alle data herfra er samlet i værktøjet Danish Disease Trajectory Browser, der kan give et statistisk overblik over sammenhænge mellem sygdomme.
Forskerne fandt 18 sygdomme, der ofte går forud for trigeminusneuralgi-diagnosen. Det gjaldt blandt andet rygsmerter, sygdomme i bevægeapparatet, lidelser forbundet med de kvindelige kønsorganer, samt multipel sklerose. Resultaterne viste også en øget risiko for ni sygdomme, der kan opstå efter diagnosen trigeminusneuralgi, som cirka 5.000 danskere lider af.
Kortlægningen er ny viden, fortæller Jacob Worm, læge og ph.d.-studerende ved Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet, som er hovedforfatter på den videnskabelige artikel.
”Vi har ikke tidligere forbundet trigeminusneuralgi med for eksempel en 55 procent øget risiko for blodprop i hjernen, også Alzheimers viste sig at forekomme hyppigere efter diagnosen. Nogle af følgesygdommene kendte vi allerede til, som at multipel sklerose er en risikofaktor for at udvikle trigeminusneuralgi. Vi ved også, at den medicinske behandling af trigeminusneuralgi kan give bivirkninger,” siger Jacob Worm på Rigshospitalets hjemmeside.
Fundet af den øgede risiko for blodprop i hjernen førte til yderligere analyser af, om risikoen er forbundet med en medfødt genetisk risiko eller den medicinske behandling for trigeminusneuralgi; carbamazepin og oxcarbazepin. Forskerne fandt her, at risikoen for blodprop i hjernen var hele 78 procent højere ved behandling med disse to lægemidler. I forlængelse af det blev det også konstateret, at risikoen for blodprop i hjernen kunne reduceres til samme niveau som hos baggrundsbefolkningen indenfor seks måneder, hvis behandlingen med de to præparater blev afbrudt.
På trods af resultaterne understreger Jacob Worm, at carbamazepin og oxcarbazepin fortsat har deres berettigelse i behandlingen af trigeminusneuralgi.
”Vi kender ikke den biologiske sammenhæng mellem de to præparater og den øgede risiko for blodprop i hjernen. Derfor kan vi heller ikke med sikkerhed sige, om det skyldes sygdommen eller behandlingen. Til gengæld er det vigtigt, at vi læger er ekstra opmærksomme, når vi udskriver de to præparater, og at man som borger også selv er opmærksom på at få tjekket blodtryk og kolesteroltal,” siger Jacob Worm.
Håbet hos Jacob Worm og hans kollegaer er, at studiet er med til at understrege behovet for flere og bedre behandlingsmuligheder for trigeminusneuralgi.