Neuroscience-akademi klar til at rekruttere 16 nye ph.d.-studerende
Neuroscience Academy Denmarks første hold ph.d.-studerende er kommet godt i gang, og akademiet er klar til rekruttering af hold nummer to.
Det nye neuroforskningsakademi Neuroscience Academy Denmark (NAD), der har til formål at styrke den translationelle og tværfaglige neuroforskning og samarbejdet mellem de danske neurolaboratorier, er kommet godt fra start.
Akademiet blev til for halvandet år siden på baggrund af en bevilling på 183 millioner kroner fra Lundbeckfonden, og størstedelen af pengene skal gå til at finansiere 48 ph.d.-forløb fordelt på 3 hold á 16 ph.d’er inden for 7 felter på det neurovidenskabelige område.
Akademiets første 16 studerende har siden januar turneret rundt i korte forløb som videnskabelige assistenter hos forskellige danske neurolaboratorier, og lige nu venter NAD’s administrerende direktør Nicolas Caesar Petersen spændt på at se, hvilke felter de studerende vælger som område for deres ph.d., og hvilke laboratorier de vælger som samarbejdspartner.
“Det første hold er et halvt år inde i deres introduktionsforløb, og vi er meget spændte på at se, hvilke laboratorier, de vælger til deres ph.d.-projekt. Vi håber, at de studerende fordeler sig bredt indenfor de forskellige forskningsområder,” siger Nicolas Caesar Petersen.
Fuldt finansierede
Ph.d.-forløbene er fuldt finansierede, og det forventes, at de studerende engagerer sig i at afsøge de neurovidenskabelige felter og metoder og desuden bidrager til at samle de neurovidenskabelige miljøer i Danmark. Det betyder blandt andet, at der er koblet et ekstra år på i begyndelsen af forløbet, hvor den studerende skal gennem tre forløb á ti uger som videnskabelig asssistent ved forskellige laboratorier.
“De studerende får oplevet dansk neuroscience på meget kort tid, og formålet er også, at de studerende skal være med til at bygge bro mellem laboratorierne på tværs af landet, og meget gerne også medvirke til, at der bliver etableret samarbejde mellem laboratorierne,” siger Nicolas Caesar Petersen.
Når de studerende har været gennem de tre runder skulle de samtidig meget gerne have fundet en vejleder, de kan arbejde sammen med om ph.d.-projektet, fortæller Nicolas Caesar Petersen.
Attraktivt for laboratorierne
“Det er et yderst attraktivt program for de ph.d.-studerende, fordi pengene følger dem, men det er også attraktivt for laboratorierne, fordi de får en topmotiveret, dygtig og fuldt finansieret ph.d.-studerende, der allerede har et solidt kendskab til forskellige neurovidenskabelige teknikker og arbejdsgange,” siger han.
Mens det første hold i denne tid gør klar til at vælge felt og laboratorium, forbereder NAD sig på at rekruttere hold nummer to.
Ansøgsningsfristen er 11. august, og Nicolas Caesar Petersen håber, at man igen vil modtage ansøgere fra mange faggrupper og med interesser på tværs af de neurovidenskabelige felter.
“De studerende skal have deres kandidatgrad ved deadline, og den må gerne være tværdisciplinær. Det kunne for eksempel være en mediciner, der har interesse i neurologien, eller en immunolog, der har lavet speciale inden for neurovidenskab.. Vi vil rigtig gerne have klinikerne med, for at være med til at bygge bro mellem klinikken og basalforskningen,” siger Nicolas Caesar Petersen.
Foruden ph.d.-programmet iværksætter akademiet også en række andre aktiviteter og initiativer, der har til formål at styrke samarbejdet mellem neuroforskningsgrupper på tværs af geografi og discipliner.