Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Sund søvn spiller vigtig rolle for helbredelse af ​​traumatiske hjerneskader

En ny undersøgelse blandt 56 amerikanske krigsveteraner, som efter krigene i Afghanistan og Irak led af lettere hjernetraumaer, viser, at veteraner, som sov dårligt, havde forstørrede perivaskulære rum (PVS) og flere vedvarende symptomer på at lide af postcommotiosyndrom.

Amerikanske forskere har anvendt en ny MR-teknik til at evaluere udvidelsen af ​​de perivaskulære rum, der omgiver blodkarrene i hjernen. Udvidelse af disse rum forekommer i aldring og er associeret med udvikling af demens, og blandt de 56 amerikanske veteraner i studiet, der er offentliggjort i Journal of Neurotrauma, sås det også i forbindelse med dårlig søvn.

"Dette har enorme konsekvenser for såvel de væbnede styrker som civile. Denne undersøgelse peger på, at søvn kan spille en vigtig rolle i at udvaske affald fra hjernen efter traumatisk hjerneskade. For hvis man ikke sover særlig godt, synes man ikke at være i stand til at rense sin hjerne så effektivt," siger et nyt studies hovedforfatter, Juan Piantino, MD, MCR, assisterende professor i neurologisk pædiatri ved Oregon School of Medicine og Doernbecher Børnehospital.

Den nye MR-teknik, som er udviklet af medforfatterne, Daniel Schwartz og Erin Boespflug under ledelse af professor i neurologi, Lisa Silbert, ved OHSU School of Medicine, måler ændringer i hjernens perivaskulære rum, som er en del af hjernens affaldsrensningssystem i form af det glymfatiske system:

”Vi var i stand til meget nøjagtigt at måle denne struktur og tælle antallet, placeringen og diameteren af ​​kanalerne i det glymfatiske system, som hjernen under søvnen anvender til udvaskning af proteiner, som ellers ophobes i hjernen” anfører forskerne.

Ifølge Jean Piantino placerer studiets resultater søvn i epicentret for mulig helbredelse af traumatisk hjerneskade:

"Forestil dig, at din hjerne genererer alt dette affald, og alt fungerer fint, men så får du en hjernerystelse. Hjernen genererer herefter endnu mere affald, som den skal fjerne, men systemet bliver stoppet til. Dysfunktion i udvaskning af proteiner er forbundet med en vedvarende sværhedsgrad af postcommotiosyndrom. Men forbedring af søvn tilhører vaner, der kan forbedres gennem en række forskellige tiltag,” erklærer Piantino, som mener, at den nye undersøgelsesmetode også kan vise sig at være nyttig for ældre mennesker uden hjernetrauma:

"På længere sigt kan vi begynde at tænke på at bruge denne metode til at forudsige, hvem der vil være i højere risiko for kognitive problemer, herunder demens," vurderer han.