Genterapi viser god effekt hos børn med præsymptomatisk SMA
AAN: Børn med præsymptomatisk SMA gør motoriske fremskridt som almindeligt udviklede jævnaldrende børn uden SMA efter behandling med genterapien Zolgensma (onasemnogen abeparvovec).
Zolgensma demonstrerer en signifikant terapeutisk fordel ved præsymptomatisk MSA (børn med tre kopier af SMN2-genet/3SMN2), viser de seneste data fra studiet SPR1NT-studiet, som er blevet præsenteret på AAN 2021 - Virtual Annual Meeting, som foregår lige nu.
SMA forårsager tab af motoriske færdigheder og forringet åndedrætsfunktion på grund af SMN1-sletning/mutation. En række fænotyper kan forekomme med 3SMN2, hvor omkring 85 procent af patienterne udvikler symptomer i barndommen og ikke bliver i stand til at gå uafhængigt uden støtte. Men kopier af SMN2 er i stand til at ændre sygdommens sværhedsgrad.
SPR1NT er et igangværende multicenter, open-label, fase III-studie, hvor asymptomatiske patienter, der forventes at udvikle SMA (kohorte 2: 3SMN2, ≤6 uger), har fået en én-gangs intravenøs infusion med Zolgensma og derefter er blevet fulgt i en periode på 24 måneder. Studiets primære mål var en at undersøge behandlingens effekt på børnenes evne til at stå uden støtte i ≥3 sekunder, mens det sekundære mål var evnen til at gå uafhængigt. Desuden har man set på genterapien sikkerhedsprofil i form af bivirkninger/alvorlige bivirkninger.
Per 11. juni 2020 blev 15 patienter i ’kohorte 2’ tilmeldt studiet. Børnenes medianalder ved sidste besøg var: 15,2 måneder (3,3-21,1 måneder); median-opfølgningstid ved sidste besøg var: 14,5 måneder (2,0-19,9 måneder). Alle patienter er i live, og ingen fik tilført ilt eller anvendte sonde til at indtage føde på noget tidspunkt i løbet af studiets løbetid. Otte af 15 patienter i ’kohorte 2’ havde opnået det primære mål; at stå uden støtte, inden for det normale udviklingsperiode (16,9 måneder, De Onis 2006). De resterende syv patienter var alle yngre end 16,9 måneder. Seks patienter gik også ved egen hjælp inden for det normale udviklingstrin (17,6 måneder, De Onis 2006), mens de resterende patienter var yngre end 17,6 måneder. Samlet set oplevede 30/30 patienter i hele SPR1NT-populationen (14 2SMN2, 15 3SMN2 og 1 4SMN2-patient kun inkluderet i sikkerhedspopulationen) ≥1 bivirkning; 17 ud af 30 behandlingsrelaterede bivirkninger. 7/13 oplevede en alvorlig AE, men alle tilfælde blev udbedret og ingen af tilfældene blev betragtet som uafhængige af behandlingen.
Om genterapien onasemnogen abeparvovec (Zolgensma)
-
Zolgensma er blevet udråbt til at være verdens dyreste lægemiddel, da en behandling koster 2,125 millioner dollars - eller 14,2 millioner kroner
-
Zolgensma skal nemlig kun gives en gang, da det er genterapi, hvorimod Spinraza skal gives med jævne mellemrum gennem hele livet.
-
Zolgensma er godkendt af FDA på baggrund af kliniske studier, som har involveret 36 patienter med den livsfarlige sygdom spinal muskelatrofi (SMA) i alderen to uger til otte måneder. Meget ofte bliver de børn, som rammes tidligt, ikke ældre end to år, men Zolgensma viste, at børnene fik signifikante forbedringer i motorikken, bl.a. hovedkontrol og evne til at sidde op.
-
De mest almindelige bivirkninger til Zolgensma er forhøjede levertal og opkast, og FDA krævede derfor ved godkendelse, at indlægssedlen forsynes med en advarsel om, at Zolgensma kan bevirke pludselig, alvorlig leverpåvirkning.