Risikofaktorer for iskæmisk stroke er ikke diagnosticeret hos flertallet af patienterne
EAN: To tredjedel af alle patienter, som rammes af en blodprop i hjernen uden at være diagnosticeret med en væsentlig risikofaktor, viser sig ifølge et nyt studie alligevel at have sådanne underliggende sygdomme.
Det viser et schweizisk registerstudie, som bliver præsenteret ved EAN 2022 af neurologen André Rêgo fra Centre Vaudois i Lausanne (Abstract EPO-261). Studiet blev sat i gang efter observation af en 53-årig mandlig patient, som blev indlagt med mild akut iskæmisk stroke og præsenterede lammelse og følelsesløshed i venstre side. Udover overvægt og en stillesiddende livsstil havde manden ingen diagnoser, fik ikke medicin og var ikke misbruger.
En efterfølgende undersøgelse viste imidlertid, at han havde forhøjet blodtryk, type 2 diabetes og dyslipidæmi, hvilket alle er væsentlige risikofaktorer for iskæmisk stroke. Derudover viste det sig, at han sandsynligvis led af søvnapnø, som er en mindre væsentlig risikofaktor. André Rêgo og hans kolleger ønskede at undersøge, om patientens manglende diagnoser var typiske for andre patienter. De igangsatte derfor registerstudiet af 4.354 tidligere patienter med akut iskæmisk stroke. Heraf var 74 procent i forvejen diagnosticeret med væsentlige underliggende risikofaktorer, mens de resterende 26 procent ikke havde sådanne diagnoser.
Peger på flere ukendte risikofaktorer
Resultaterne viste, at omkring 70 procent af alle patienterne havde mindst én væsentlig risikofaktor, som hverken de eller deres læge var klar over. Det gjaldt i særlig grad dyslipidæmi, hvor mere end halvdelen af strokepatienterne med denne diagnose ikke var klar over det. I alt 30 procent af patienterne havde forkammerflimmer, men denne risikofaktor var i forvejen kun diagnosticeret hos 19 procent. Mest veldiagnosticeret var forhøjet blodtryk, som i forvejen var kendt hos 62 procent af patienterne og efterfølgende blev konstateret hos yderligere ni procent.
Ved hjælp af multivariant analyser fandt forskerne frem til en positiv associering mellem de ikke-diagnosticerede strokepatienter og lav alder, ikke-kaukasisk etnicitet, brug af svangerskabsforebyggende midler samt rygning hos patienter over 55 år. Der var omvendt en negativ associering med brug af blodfortyndere og høj BMI.
”Vi håber, at dette studie kan være med til at identificere endnu flere potentielle strokepatienter, som har behov for forebyggende indsatser og overvågning,” udtalte André Rêgo i en pressemeddelelse på konferencen.
Ifølge Jacob Rørbech Marstrand, der er overlæge ved Neurologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, ph.d, og ekspert i stroke og risikofaktorer ligger resultaterne af det schweiziske studie meget godt i tråd med forholdene i Danmark.
”Det er ikke usædvanligt, at en stor del af patienter med apopleksier har uerkendte risikofaktorer. Risikofaktorer som forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og type 2-diabetes kan man gå med længe uden at blive diagnosticeret. Mange af risikofaktorerne opdager man ikke, medmindre man aktivt undersøger for dem," siger han.
Jacob Rørbech Marstrand mener, at den nye viden især kan anvendes til forebyggelse.
"Det er mest et spørgsmål om folkeoplysning. Det er vigtigt at oplyse om, at selvom man er yngre, kan det være relevant at blive undersøgt for de her risikofaktorer. I og med at apopleksi rammer så mange, som det gør, vil en indsats for at forbedre den forebyggende behandling gøre meget for den generelle sundhedstilstand," siger han.