Nye anbefalinger skal forebygge psykisk mistrivsel blandt demente
En arbejdsgruppe, der er under etablering i Sundhedsstyrelsen, skal udarbejde anbefalinger, der fremover skal understøtte arbejdet med at forebygge og behandle psykisk mistrivsel hos mennesker med demens.
Sundhedsstyrelsen har i maj offentliggjort kommisoriet for arbejdsgruppen, og ifølge planen begynder arbejdet i juni 2023 og anbefalingerne forventes udgivet i forsommeren 2024, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
De nye anbefalinger vil erstatte tidligere anbefalinger og retningslinjer på området. Det gælder de to retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen udgav i 2018 og 2019 ”Demens og medicin” og ”Forebyggelse og behandling af adfærdsmæssige og psykiske symptomer hos personer med demens”.
”Vi glæder os meget til at komme i gang med de nye anbefalinger. Det er vigtigt, at sundhedspersonale, der giver pleje, omsorg og behandling til personer med demens, har den nyeste viden om, hvordan man bedst muligt forebygger og behandler mistrivsel hos denne gruppe” fortsætte Lotus Sonnenborg, der er forperson for den kommende arbejdsgruppe.
Kræver ressourcer
Sundhedsstyrelsen har bedt Dansk Selskab for Almen Medicin, Dansk Selskab for Geriatri, Dansk Neurologisk Selskab, Dansk Psykiatrisk Selskab, Dansk Psykolog Forening, Dansk Sygepleje Selskab, Dansk Selskab for Fysioterapi, Socialpædagogerne, Ergoterapeutforeningen, DemensKoordinatorer i Danmark, FOA, Danske Patienter og Ældre Sagen og at udpege repræsentanter, der kan rådgive arbejdsgruppen, og derudover er Social-, Bolig- og Ældreministeriet, Socialstyrelsen, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Lægemiddelstyrelsen blevet bedt om at udpege repræsentanter til en referencegruppe, der kan være med til at sikre implementeringen af de nye vejledninger og instrukser.
”Mistrivsel hos en person med demens kan vise sig som irritation, aggression, apati eller angst. Symptomerne kan være meget belastende både for den enkelte, de pårørende og for sundhedspersonalet som kan have svært ved at forstå, hvorfor personen reagerer, som de gør. Det kræver store ressourcer af personalet at håndtere adfærden, og det er ofte den kognitive svækkelse og symptomerne på den psykiske mistrivsel, der er den afgørende årsag til, at personen må flytte i plejebolig,” siger Lotus Sonnenborg.