Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin



Indtag af fisk koblet med mindre karsygdom i hjernen

Jo oftere man spiser fisk, desto mindre tendens til sygdom i hjernens kar, har man.

Det indikerer et nyt fransk studie publiceret i tidsskriftet Neurology

Det nye studie er en analyse af data fra en stor fransk befolkningsundersøgelse, Three City Study, der undersøger relationen mellem vaskulære sygdomme og risiko for demens.

Forskerne analyserede MR-scanninger fra 1.623 personer over 65 år uden sygehistorie med slagtilfælde, hjerte-kar-sygdomme eller demens. Deltagerne havde desuden udfyldt et spørgeskema om deres kostvaner. 

Forskerne opdelte deltagerne i fire grupper, alt efter hvor ofte de spiste fisk: mindre end en gang om ugen, cirka en gang om ugen, to til tre gange om ugen eller fire eller flere gange om ugen. 

Forskerne sammenlignede antallet af tegn på blodkarsygdom mellem personer i hver gruppe.  

Deltagere, der sagde, at de spiste mere fisk, havde færre tegn på karskade i MR-scanninger af deres hjerner end dem, der spiste det sjældnere.  

Sammenhængen mellem fiskeindtagelse og blodkarsygdom var stærkere hos personer i alderen 65-69 sammenlignet med ældre mennesker i undersøgelsen, og der var ingen signifikant sammenhæng mellem personer over 75 år, hvad tyder på, at effekten af fiskeindtag er stærkest hos yngre, som ikke har udviklet hjernesygdom endnu, konkluderer forskerne.