Forlig i Region Midtjylland - NISA bevares, men beskæres
Lettelsen er stor i NISA-afsnittet ved Center for planlagt kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg, efter at regionsrådet i Region Midtjylland onsdag indgik et forlig, der bevarer den højt specialiserede NISA-funktion på hospitalet.
Regionens sparekatalog lagde ellers op til at nedlægge intensivfunktionen i Silkeborg, reducere antallet af NISA-senge og flytte de tilbageværende senge til intensiv-afdelingen i Viborg. En stribe høringssvar har imidlertid advaret mod flytningen, og regionsrådet har tilsyneladende lyttet, for modsat 32 medinske senge, der nu flyttes, bevares 4,5 ud af 7 intensivsenge, heraf 4 NISA-senge, i Silkeborg.
“Det er en god beslutning, for man kan ikke bare flytte de kompetencer, vi har. Vi har specialuddannede intensivsygeplejerske, der har en master i neurorehabilitering og læger med intensivuddannelse, som også har neuroanæstesiologisk baggrund. De findes ikke mange steder i landet. Det er noget, vi har opdyrket gennem 15 år, så vi er virkelig glade,” fortæller cheflæge ved Center for Planlagt Kirurgi og leder af NISA-afsnittet, Peter Toft.
Må løbe hurtigere
Region Midtjylland holder fast i at reducere antallet af intensivpladser i Silkeborg, og det betyder, at de hidtidige 5,5 NISA-pladser og 1,5 intensiv pladser bliver til 4 NISA- og 0,5 intensivpladser. En reduktion, der betyder, at regionen reducerer funktionen til færre end de 6 senge, der ifølge specialeplanen for anæstesiologi skal til for at opretholde den bedst mulige faglige kvalitet.
Peter Toft havde gerne set, at man havde bevaret alle pladser, men han vurderer, at afsnittet trods alt vil kunne opretholde den hidtidige faglighed og glæder sig foreløbig over, at afsnittet ikke flyttes og fordeles på flere matrikler, som regionens oprindelige udspil lagde op til.
“Foreløbig er vi rigtig glade for, at NISA-funktionen fortsætter med at eksistere som et højt specialiseret og tværfagligt tilbud, og vi mener godt, at vi kan opretholde det høje faglige niveau. Blandt andet vil vi nok forsøge at tage nogle af de dårlige operationspatienter, som ellers skal overflyttes til andre hospitaler og lave det, man kalder en intermediær funktion, hvor vi har mulighed for at observere dem lidt længere, end man ellers gør på en almindelig opvågningsafdeling,” siger han.
Den direkte konsekvens i afsnittet bliver, at personalet kommer til at løbe lidt stærkere, fortæller han.
“Fysisk har vi jo pladserne, det er bemandingen, der bliver beskåret,” siger Peter Toft.
En af årsagerne til, at Region Midtjylland har ændrer planerne for NISA-funktionen kan være, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar har gjort regionsrådet opmærksom på, at tilladelsen til at drive NISA-funktionen er matrikelbetinget, og Peter Toft vurderer, at det kan have givet regionen kolde fødder.
Sundhedsstyrelsen efterspurgte desuden i sit høringssvar en redegørelse for, hvordan regionen havde tænkt sig, at den højtspecialiserede seng, der var tænkt overført til Hospitalsenheden Midt, Hammel, skulle varetages.
Om NISA
NISA står for Neuro Intensiv Step-down) og er en betegnelse for en unik funktion, der er udviklet ved Intensiv på Regionshospitalet Silkeborg i samarbejde med Regionshospital Hammel Neurocenter, og som i dag varetages i Silkeborg.
NISA-afsnittet håndterer en gruppe intensivpatienter, der har særlige behov, som ikke varetages i en klassisk intensivafdeling.
Patienterne har typisk enten været ude for en alvorlig ulykke, en hjerneblødning eller gennem et mislykket selvmordsforsøg, som de har fået svær hjerneskade af. Når de ankommer til afsnittet, er de færdigbehandlede i neurokirurgien, men har stadig behov for intensivbehandling, og behandlingen omkring NISA-patienterne følger en gradvis overgang fra den intensive til den rehabiliterende fase, hvor personalet så tidligt som muligt påbegynder genoptræning af den tabte funktion.
Indsatsen involverer udover speciallæger og -sygeplejerske med kompetencer inden for neurorehabilitering også fysio- og ergoterapeuter, og særligt i forbindelse med opvågningen er der behov for ekstra personale med specialkompetencer omkring sengene.
- Oprettet den .