Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

”Vi arbejder på at få udformet en samlet national hjerneplan, men det kræver, at vi først skal have lavet en kortlægning af området, hvilket der overraskende nok har der ikke været lavet længe. Alt tyder på, at der ikke har været lavet større rapporter og kortlægninger af det neurologiske og psykiatriske område siden 2008 og 2009,” siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.

Hjernerådets formand: Der mangler overblik over vores tilgang til neurologiske og psykiatriske sygdomme

I alt for mange år har man manglet et samlet overblik over det neurologiske og psykiatriske område, lyder det fra Hjernerådets forperson Jens Otto Skovgaard Jeppesen. Derfor har Hjernerådet nu selv iværksat en kortlægning.

Sygdomme i hjernen og nervesystemet er det økonomisk største sygdomsområde i Danmark. De direkte omkostninger ved hjernesygdomme beløber sig til 56 milliarder kroner om året – og det er mere end store sygdomsområder som kræft, hjertekar-sygdomme og diabetes.

Men det mangler altså et fælles overblik over den aktuelle status for udredning, behandling, rehabilitering, forskning og forebyggelse af hjernens mange sygdomme. Og det er årsagen til, at Hjernerådet i Danmark – som tæller 33 faglige selskaber, behandlingsinstitutioner, forskningsinstitutioner og foreninger inden for hjerneområdet – har sat gang i en undersøgelse blandt sine medlemmer.

”Vi arbejder på at få udformet en samlet national hjerneplan, men det kræver, at vi først skal have lavet en kortlægning af området, hvilket der overraskende nok har der ikke været lavet længe. Alt tyder på, at der ikke har været lavet større rapporter og kortlægninger af det neurologiske og psykiatriske område siden 2008 og 2009,” siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.

Fokus mangler

Hjernesygdomme fylder mindre og mindre i sundhedsvæsenets samlede budget på trods af de store omkostninger forbundet hertil, siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.

”I 2015 fyldte udgifterne til hjernesygdomme 25 procent af sundhedsvæsenets budget, og i 2021 var det kun 21 procent. Det fortæller mig, at hjerneområdet har stået stille til trods for, at det er meget stort sygdomsområde, og det er overraskende for mig,” siger Jens Otto Skovgaard Jeppesen.

Samtidig er der ikke blevet lavet større rapporter og specialeplaner inden for neurologi og psykiatri siden 2008 og 2009, mens der er sket en stor udvikling inden for kræft, hjerte-karsygdomme og diabetes, hvor der i dag findes en hjerteplan, en diabetesplan og nu snart fem kræftplaner.

”Der har manglet fokus på hjernens område og midler til at styrke området med hensyn til udredning, behandling og forskning. Vi får et kæmpe problem over tid, hvis vi ikke får gjort noget ved hjernens sygdomme. For befolkningen bliver ældre og ældre og byrden af hjernesygdomme tungere og tungere. Så der er ganske enkelt et stærkt behov for at styrke indsatsen for hjernesygdomme,” siger Jens Otto Skovgaard-Jeppesen.

Resultater offentliggøres i maj

En grundig kortlægning af udredning og behandling inden for det samlede neurologiske og psykiatriske område vil være en tidskrævende og bekostelig affære. Derfor har Hjernerådet til en start lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt sine egne 33 medlemmer, som tilsammen repræsenterer både behandling i bred forstand, rehabilitering, forskning og patientperspektivet. I undersøgelsen er alle deltagerne blevet spurgt om faktuelle oplysninger for de sygdomme, de repræsenterer, samt om deres oplevelse af udredning, behandling, forskning og rehabilitering.

”Spørgeskemaundersøgelsen er lavet, så vi kan nyttiggøre vores medlemmers viden på en rigtig god måde inden for en rimelig kort tid. Vi forventer senere at kunne gå mere i dybden og opsamle større viden om det samlede sygdomsområde,” siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.

”For nu glæder vi os over, at medlemmer har bakket op om initiativet. For det er det bedste, vi kan gøre lige nu. Undersøgelsen vil kunne give os et indtryk at, hvor vi befinder os lige nu på hjernens område, og hvad vi skal have mere viden og data om. For der mangler data på området,” siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen.

Hjernerådet regner med at kunne offentliggøre resultaterne fra undersøgelsen i en rapport i løbet af maj, og derefter vil rådet prøve at søge midler til at få lavet en mere omfattende kortlægning af hjerneområdet i hele landet, der dækker alle hjernesygdomme.

”Med baggrund i den første undersøgelse vil vi kunne pege på nogle centrale temaer for en kommende hjerneplan, som vi håber kan præsenteres næste forår. Det er selvsagt vigtigt at have baggrundsmaterialet på plads, bearbejde det og pege på, hvor vi skal forbedre udredning og behandling, før vi for alvor skal i tæt dialog med det politiske niveau.”

Han tilføjer, at Hjernerådet glæder sig over, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) netop har præsenteret tredje del af en 10-års plan for psykiatrien. Hjernerådet vil følge udviklingen med interesse – herunder hvor der er indbyrdes sammenhænge mellem de neurologiske og psykiatriske sygdomme.

Inspiration fra Norge

Hjernerådet er startet med inspiration fra blandt andet det norske hjerneråd, hvor man først startede med at lave en kortlægning af hjernens sygdomme og siden 2018 har haft en hjerneplan, som er blevet vedtaget af det norske parlament og er kommet på finansloven.

I 2022 udgav Verdenssundhedsorganisationen WHO en handlingsplan med mål for og anbefalinger til, hvordan sygdomme i hjerne- og nervesystemet kan forebygges og behandles. Det har betydet, at en række lande – blandet andet Finland, Holland, Schweiz, Tyskland, Polen og nu også Danmark -arbejder på at få lavet en hjerneplan.

Hjernesygdomme i Danmark:

I januar 2025 blev der offentliggjort nye tal for 25 hjernesygdomme i Danmark fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. De viser, at sygdomsbyrden ved hjernesygdomme er stigende:

  • Cirka hver tredje dansker har været på hospitalet med en hjernesygdom eller er blevet behandlet med medicin specifik for en hjernesygdom.

  • Andelen af danskere, der lever med en hjernesygdom, er stigende, hvorimod antallet af nye tilfælde af hjernesygdom er faldende.

  • Dødeligheden for personer med hjernesygdomme er fem gange højere end for personer uden hjernesygdomme.

  • Samfundsomkostningerne for personer med hjernesygdom er høje; knap 56 milliarder kr. i direkte omkostninger (ud af et årligt forbrug for det samlede danske sundhedsvæsen på 263 milliarder kroner) og 173 milliarder kr. i indirekte meromkostninger i 2021, hvilket svarer til 8 procent af det samlede bruttonationalprodukt.

  • De direkte omkostninger for personer med hjernesygdomme lå på samme niveau i 2015 og 2021. De indirekte omkostninger steg derimod over denne periode

 

Sundhedskultur

KULTUR: Professor, overlæge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen modtager Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. Her kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed, vurderer Danske Regioners dommerpanel.

KULTUR: Fra 2027 flyttes 32,6 millioner kroner afsat til kulturmidler fra regionerne til kommunerne, men det er stadig uklart, om opgaverne flytter med ud i kommunerne.

BØGER: Bogen med det hjerte-røde omslag ’I kredsløb om hjertet – en beskrivelse af kroppens centrale organ’ er en stramt komponeret, veloplagt og særdeles læseværdig gennemgang af de forskellige kardiologiske diagnoser, som kan ramme os i løbet af livet eller være genetisk betingede.

TV: En omstridt læge fra Nordjylland er centrum for en ny TV2-dokumentar, der retter ensidig kritik mod det sanktionssystem, som skal gribe ind over for lægefejl. Men programmet mangler at belyse, hvad det er for et sundhedssystem, der giver nogle læger mulighed for at arbejde på kanten af det forsvarlige. 

KULTUR-TEMPERATUR: Professor emeritus Niels Kroman er cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse. Han har også været en flittig koncertgænger i omtrent 50 år. Snart vil han selv genoptage sit guitarspil.

BØGER: Hvordan fortæller man en ny historie om et arbejdsområde, som mange tror, de allerede kender – og som alt for ofte kun optræder i medierne, når noget er gået galt? I bogen ´Verdens vigtigste arbejde´ giver journalist Dorthe Boss Kyhn og psykolog Anneke Dapper-Skaaning et grundigt, velskrevet og mere nuanceret billede af ældreplejen – ikke som et kriseramt system, men som en kompleks, krævende og meningsfuld profession.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektkoordinator
    Annette Svanemose
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether