- først med nyheder om medicin

Ny teknologi og multidisciplinært samarbejde er nøglen

Genomisk sekventering rummer et enormt potentiale for diagnosticering og behandling af sjældne sygdomme. Succes kræver dog bedre rammer for tværfagligt samarbejde i sundhedsvæsenet. Vi har talt med Anna Wedell, som er professor i medicinsk genetik, direktør for Precision Medicine Center Karolinska og taler på Nordic Rare Disease Summit 2023.

Ved at kortlægge en persons genom og identificere genetiske variationer, kan læger og forskere skræddersy behandlingen til hver enkelt patient. Tilgangen har potentiale til at revolutionere behandlingen af sjældne sygdomme, hvor konventionel behandling ofte har begrænsninger. Metodens potentiale og de forandringer, der skal til for at forløse det, bliver omdrejningspunktet, når Anna Wedell, som er professor i medicinsk genetik og direktør for Precision Medicine Center Karolinska, skal tale på Nordic Rare Disease Summit den 17. april.

Lavthængende frugt

”De sjældne sygdomme, vi taler om, skyldes normalt genetiske afvigelser, som i de fleste tilfælde er individuelle. Så det er nærmest en form for lavthængende frugt, når vi nu pludselig kan afsøge hele det kortlagte genom. Vi har for første gang chancen for at tilgå tusindvis af gener, som før var utilgængelige for os,” siger Anna Wedell.

Hun fortæller, at lægerne, før de nye metoder blev udviklet, måtte se på ét gen ad gangen og var nødt til at vide, hvilket gen de skulle lede efter.

”Nu kan vi undersøge tusindvis af gener for at finde noget, der passer til den enkelte patient, så det er et gigantisk spring. Især når det kommer til sjældne sygdomme,” siger hun.

Nogle ting er implementeret

De fulde effekter af genetisk sekventering på diagnostik og behandling har vi ikke set endnu, og Anna Wedell gør det klart, at de største gevinster ligger et stykke ude i fremtiden. Men nogle ting er implementeret i behandlingen allerede.

”For nogle stofskiftesygdomme og ved nogle sjældne former for epilepsi kan vi i dag langt hurtigere vide, hvilken medicin, vi skal vælge, fordi vi kender de underliggende defekter. Der er ganske mange eksempler, men for de fleste sjældne sygdomme er der ikke specifikke behandlinger endnu,” siger Anna Wedell. Hun fortæller dog, at de kommer, og at der er en stor pipeline af nye behandlinger på vej.

Succes kræver multidisciplinært samarbejde

Når hun den 17. april skal tale på konferencen, vil hun blandt andet beskrive sin egen personlige erfaring med at udvikle gensekventering til sjældne sygdomme. Et nøglepunkt handler om samarbejdet mellem forskellige faglige discipliner.

”Vi har lært meget, og en af de ting, vi nu ved, er, at det kræver helt nye måder at arbejde på. For hvis du har en stor mængde data på et individ, skal du vide, hvordan du behandler det fra mange forskellige vinkler. Det er svært at fortolke data, for man skal vide, hvad man leder efter,” siger hun.

Analyserne skal med andre ord målrettes meget præcist, og de data, der er tilgængelige, skal sammenholdes med det samlede kliniske billede. Det kræver, hvad hun kalder en multidisciplinær tilgang, og den er ikke på plads endnu.

”Multidisciplinært samarbejde er nøglen til det hele. Det er helt essentielt. Men sådan er sundhedsvæsenet ikke organiseret. Vi er organiseret efter specialer, men her har vi brug for at blande forskellige ekspertiser. Det kræver nogle ret omfattende strukturelle forandringer, og det kræver også nye arbejdsmåder på tværs af grænser,” siger hun.

Behov for en kulturændring

Organisering er dog ikke nok i sig selv. Samarbejde handler i sagens natur nok så meget om mennesker.

”Der er også behov for en kulturel forandring. Man har simpelthen brug for folk, der rent faktisk værdsætter samarbejde. Det er et mindset,” siger Anna Wedell og forklarer, at hun så udmærket ved, at det kommer til at tage tid, og at det kommer til at trække på tålmodigheden blandt de involverede. Hun giver et konkret eksempel på, hvad det er, der gør opgaven så mangefacetteret.

“Der sker et kæmpe samarbejde mellem forskellige slags ekspertise. Vi har eksperter til at producere og håndtere genetiske data, hvilket er meget komplekst. På den kliniske side har vi en kombination af eksperter, som kender til patienterne og er uddannet i at vide, hvilken type af genetisk forandring, der er involveret. Så vi skal sætte alle disse eksperter sammen og spørge data, om der er noget, der passer med konteksten,” siger hun og fortsætter:

”De kliniske eksperter er afgørende, fordi de ved, hvad det er, de behandler, men de har ikke de molekylære detaljer, og vi har brug for begge sider. Ofte har vi også brug for ekstra laboratorie-findings og ekstra findings fra billeder. Der er tale om en konstant pendlen frem og tilbage mellem findings, kliniske evalueringer og nye undersøgelser.”

I tillæg til de strukturelle barrierer nævner Anna Wedell også det særskilte spørgsmål om at håndtere data i en klinisk kontekst og at få den akademiske og lægefaglige datainfrastruktur til at arbejde sammen. Sverige er præget af nogle af de samme problematikker og debatter om datasikkerhed og privacy, som vi har i Danmark, men ifølge Anna Wedell er der gode initiativer i gang for at løse op for dem.

Stor optimisme

Trods opgavens omfang og kompleksiteten af de barrierer, Anna Wedell og hendes kolleger møder undervejs, tror hun stadig fuldt og fast på succes.

”Der er meget stor konsensus om, at det er den rigtige vej at gå. Der er enighed om det på alle niveauer i samfundet. Så det er mit indtryk, at dette her er noget, der skal ændres, og at der er en stor vilje og et stort drive for at få det gjort. Det er svært at ændre komplekse strukturer under alle omstændigheder, men viljen er der, og støtten fra samfundet er der,” siger Anna Wedell.

Forskning og behandling glider sammen

Mens Anna Wedells fokus i meget høj grad er på at få det brede samarbejde i forskningsmiljø og sundhedsvæsen til at fungere, runder hun af med en pointe, der involverer patienterne direkte. Hun roser dem for deres åbenhed, velvilje og evne til at værdsætte og omtale den værdi, forskningen har for dem. Og så maner hun enhver tvivl i jorden om, hvorvidt det, de arbejder med, overhovedet kommer ud i klinisk praksis og kommer patienterne til gavn.

”Det, vi laver her, er så meget på forkant, at man ikke kan adskille forskning fra klinisk praksis. Det hænger sammen, og det er en vigtig del af systemændringen, at vi har brug for dette her lærende miljø. Det handler om, at det, vi lærer fra et tilfælde, kommer det næste tilfælde til gavn. Forskning er ikke noget, man laver ved siden af. Det hænger sammen,” siger Anna Wedell.

Sundhedskultur

  • Chef i Sundhedsstyrelsen driver kunstbiograf med socialt ansvar

    Claus Malta er læge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen med ansvar for videreuddannelse. Samtidig er han direktør for Parkteatret i Frederikssund, der med én stor sal fungerer både som kunstbiograf og teater, og som derudover huser en café, der har udviklingshæmmede ansat.

  • Skøn bog om mennesker og dyrs hjerter er både til børn og voksne

    BØGER: Dyrlæge og professor på Københavns Universitet Lisbeth Høier Olsen og læge og professor i hjertesygdomme Jacob Eifer Møller, Rigshospitalet og Odense Universitetshospital, har inspireret af egne børn og børnebørn begået en fremragende bog om dyr og menneskers allervigtigste organ. En bog som både mindre og større børn, men også voksne, kan have fornøjelse af.

  • DR-serie gør op med myten om at alkohol øger kunstnerens kreativitet

    TV: Forfatter og journalist Jesper Stein kender om nogen selv til litteraturens og kunstverdens billeder af den lidende kunstner, der skaber sine værker på sprut, stoffer, smøger, angst og dæmoner. Hans samtaler i ny TV-serie med andre danske tidligere alkoholiserede kunstnere er vellykkede og overbevisende punkteringer af forestillingerne om rusen som kunstens store hjælper.

  • Tidligere hospitals- og patientsikkerheds-direktør: Jeg synger ikke længere falsk

    KULTUR-TEMPERATUR: Beth Lilja måtte ikke synge med i folkeskolen, fordi hun sang falsk. Nu har hun som pensionst fundet et kursus for brummere, som har boostet hendes selvtillid omkring det at synge. Efter et langt livs tjeneste i sundhedsvæsnet nyder hun også tid til at ro og til at læse bøger.

  • Ung kvindes bog om skizofreni gør op med mediernes skræmmehistorier og vrangbilleder

    BØGER: Vi har ikke brug for flere negative historier om psykisk syge i medierne, for lige nu er det desværre de opsigtsvækkende, men stigmatiserende overskrifter, der dominerer mediebilledet. Vi har i stedet brug for stille og rolige beretninger om, hvordan man som psykisk syg klarer et helt almindeligt liv med alle de udfordringer og glæder, det giver, fastslår den danske, unge skizofrene forfatter, Georgia Brask.

  • PLO’s næstformand anbefaler TV-serie om terapeut: Den har paralleller til min hverdag

    KULTUR-TEMPERATUR: For praktiserende læge Mireille Lacroix er kultur lige så meget oplevelser i hverdagen, som det er noget, man køber billet til. Skønlitteratur udfordrer hendes tålmodighed, til gengæld har serien ’Shrinking’ på Apple TV+ fået hende til at grine, samtidig med at hun fandt en faglig relevans.

Chefredaktører

Kristian Lund
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nina Vedel-Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nordisk annoncedirektør

Marianne Østergaard Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Adresse

Schæffergården
Jægersborg Alle 166
2820 Gentofte
CVR: 37 21 28 22

Kontakt

Annoncer
Jobannoncer
Kontaktinfo
Abonnement
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Redaktionschef

Helle Torpegaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Journalister

Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

Bo Karl Christensen, redaktionsleder
Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
Christina Alfthan - patientrettigheder

Tilknyttede journalister

Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
Jette Marinus - respiratorisk
Maria Cuculiza - kultur, neurologi
Gorm Palmgren - onkologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
Ebbe Fischer - allround
Hani Abu-Khalil - allround
Natacha Houlind Petersen - allround
Anne Westh - allround
Hanna Sigga Madslund - allround
Stephanie Hollender - allround
Thomas Telving - allround

 

Kommerciel afdeling

Annoncekonsulent
Malene Laursen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Annoncekonsulent
Helle Hviid
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Salgskonsulent, Sverige
Annika Östholm
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Webinarer
Majbritt Laustrup
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Administrativ koordinator
Anette Kjer Overgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konference koordinator
Christina Ludvig
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Projektledere
Susanne Greisgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Lisbet Møller Helweg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Research
Birgitte Gether