Parkinson-forsker får EliteForsk-pris
Professor Per Borghammer har modtaget den prestigefyldte EliteForsk-pris for sine banebrydende resultater inden for forskning i Parkinsons sygdom.
Per Borghammer, der er overlæge på Nuklear Medicin og PET på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet, kan nu også skrive eliteforsker på sit CV. Han er nemlig blevet tildelt en EliteForsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet for sin mangeårige og vedholdende forskning i Parkinsons sygdom.
”Det er først og fremmest en stor anerkendelse for mig og hele mit forskerhold – og det giver os motivation til at fortsætte”, siger Per Borghammer.
Hans forskergruppe har blandt andet som nogle af første i verden vist, at Parkinsons hos mange patienter starter i tarmen; mere præcist, at de sammenklumpninger af proteinet alfa-synuclein, som er karakteristiske for Parkinsons sygdom, kan påvises i tarmen 20 år før, at diagnosen bliver stillet. Hos andre Parkinson-patienter har de vist, at sygdommen tilsyneladende starter i næseslimhinden. Dermed har Per Borghammer og hans forskergruppe haft afgørende indflydelse på forståelsen af, at Parkinsons er en sygdom, der faktisk starter udenfor hjernen, men som hurtigt invaderer hjernen.
Flere ligheder mellem Parkinsons og Alzheimers
Med EliteForsk-prisen følger 1,2 mio. kr., som Per Borghammer blandt andet vil bruge på, at hans forskergruppe kan gå videre og undersøge, om deres modeller for Parkinsons sygdom også kan overføres til Alzheimers sygdom.
”Vi ved allerede nu, at nogle af de grundlæggende mekanismer for Parkinsons sygdom og Alzheimers sygdom er de samme. I begge tilfælde er der tale om, at der sker en sammenklumpning af proteiner, som i sidste ende medfører celledød – ved Parkinsons er det proteinet alfa-synuclein og ved Alzheimers beta-amyloid”, forklarer Per Borghammer.
”Inden for de sidste år er der kommet flere antistofbehandlinger, som tilsyneladende kan bremse Alzheimers sygdom. Eftersom vi finder stadig flere ligheder mellem de to sygdomme, så tror jeg også, at vi inden for ganske få år vil have fundet den første behandling, der kan bremse Parkinsons.”
Per Borghammers forskning bidrager også til at udvikle mere præcise værktøjer til at diagnosticere Parkinsons sygdom flere år før diagnosen. Det bliver vigtigt, når først man har en effektiv behandling, for så vil det blive vigtigt at finde patienterne så tidligt som muligt.
Hvert år uddeler Uddannelses- og Forskningsministeriet EliteForsk-priserne til fem forskere i international særklasse, der over et bredt felt bidrager med afgørende, ny viden om os selv og verden omkring os.