sNfL-niveau kan være tegn på akut MS-inflammation
Et vist niveau af serum neurofilament light chain-niveau (sNfL) eller en vis stigning i niveauet kan forbindes med forekomst af gadolinium-læsioner (CEL) hos MS-patienter.
Det konkluderer amerikanske og canadiske forskere, der har analyseret sammenhængen mellem de to biomarkører sNfL og sGFAP og forekomst af de såkaldte contrast-enhancing magnetic resonance imaging-læsioner (CELs) hos 557 patienter med attakvis multipel sclerose.
Og mens sGFAP ikke har nogen signifikant forbindelse, fandt forskerne, at det kan indikere, at der er behov for en MR-scanning af patienten.
I studiet finder forskerne, at en øjebliksmåling af sNfL på mere end 23 pg/ml eller en stigning i sNfL-niveauet på 30,8 procent i forhold til niveauet ved remission i nogen grad er forbundet med forekomst af CEL’er hos patienter under 50 år. Forbindelsen er dog ifølge forskerne ikke stærkere, end at sygdomsaktiviteten skal bekræftes ved en MR-scanning.
De aktive læsioner
Gadoliniumlæsioner er forbundet med akut inflammation hos patienter med MS, og forskerne har på baggrund af en formodning om, at læsionerne får sNfL-niveauet til at stige, ønsket at afprøve, hvor god en biomarkør sNfL er i forhold til at opdage de aktive læsioner.
I alt havde 21 procent af deltagerne CEL’er, og forskerne fandt, at en blodprøve, der viste mere end 23 pg/ml sNfL var forbundet med en syvdoblet risiko for, at patienten havde en eller flere CEL’er, mens en stigning i sNfL-niveau på mere end 30,8 procent var forbundet med femdobbelt risiko for CEL-forekomst.
I forhold til at finde asymptomatiske CEL’er viser delta-change metoden, hvor man måler forandring i sNfL-niveauet over tid sig overlegen i forhold til en øjebliksmåling ved blodprøve (AUC 0.67 vs 0.59).
Studiet er netop publiceret i Multiple Sclerosis Journal.