Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

”Som hovedpinelæge kunne jeg allerbedst tænke mig, at der ikke var behov for private klinikker til mine patienter – og at alle patienter kunne få hjælp under sygesikringen, når nu vi bor i et velfærdssamfund med så højt et skattetryk,” siger Faisal Mohammad Amin.

Migrænepatienterne står i kø til det offentlige – nu tilbyder førende migræneekspert privat behandling

Det offentlige danske sundhedsvæsen har ikke kapacitet til de mange migrænepatienter, så nu må vi tilbyde behandling på anden vis, lyder det fra Faisal Mohammad Amin, der er en af initiativtagerne til den første danske private migræneklinik.

I februar åbnede den private klinik Migrænedoktor i Brøndby. Her kan man blandt andet få en indledende konsultation for 2.000 kroner eller en opfølgende konsultation for 800 kroner.

Bag klinikken står blandt andre migræneeksperten Faisal Mohammad Amin, der er formand for Dansk Hovedpine Selskab samt overlæge og forskningsleder ved Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet. Om baggrunden for at oprette klinikken siger han:

”Som hovedpinelæge kunne jeg allerbedst tænke mig, at der ikke var behov for private klinikker til mine patienter – og at alle patienter kunne få hjælp under sygesikringen, når nu vi bor i et velfærdssamfund med så højt et skattetryk,” siger Faisal Mohammad Amin.

”Problemet er imidlertid, at patientgruppen er relativt stor og hverken det offentlige eller de privatpraktiserende speciallæger har vist sig at have kapacitet til at løfte opgaven. Fra politisk side har der heller ikke været udvist nogen nævneværdig velvillighed til at bringe migræne på den politiske dagsorden på trods af, at jeg selv og andre har kaldt på dette i flere år.”

Rabat til medlemmer af patientforeninger

Medstifter af Migrænedoktor er også læge Dogu Aydin, som primært står for klinikkens drift og udvikling. De har begge fuldtidsarbejde et andet sted, så klinikken er et bijob for dem.

Faisal Mohammad Amin fortæller, at klinikken er i en opstartsfase og har haft sine første patienter, men stadig er i gang med at række ud til samarbejdspartnere. I øjeblikket skal patienterne selv betale ud af egen lomme, men på sigt håber Faisal Mohammad Amin, at klinikken kan indgå aftaler med private sundhedsforsikringer, så privat forsikrede også kan få dækket deres behandling.

Desuden har klinikken informeret to patientforeninger på migræneområdet – Migræne Danmark og Migræne & Hovedpineforeningen – om, at hvis en patient hos Migrænedoktor er medlem af patientforening eller melder sig ind i en patientforening, vil de kunne få forundersøgelser og konsultationer til under halv pris.

”På den måde håber vi at kunne styrke patientforeningerne med flere medlemmer, så de kan få en stærkere stemme i samfundsdebatten. Og så kan man også håbe på, at der kommer flere midler til hovedpinebehandling i det offentlige, så især migræne i sidste ende ikke kommer til at have så store personlige og socioøkonomiske omkostninger,” siger han.

Medicinske Tidsskrifter: Er du ikke bekymret for, at Migrænedoktor kun vil blive for de patienter, der har mange penge?

”De priser, der står på hjemmesiden, er forholdsvis lave i forhold til andre hovedpine- og smerteklinikker. Men vi har også valgt at sige, at vi kan give ekstra favorable priser til patienter, der melder sig ind i en patientforening. Der vil desværre altid være en risiko for, at nogle med færre midler ikke kan få behandling i det private, men når man på denne måde aflaster det offentlige, så burde der også være bedre adgang i det offentlige for andre.”

Medicinske Tidsskrifter: Du er også formand for Dansk Hovedpine Selskab? Har Dansk Hovedpine Selskab en holdning til, om migræne burde behandles offentligt eller privat?

”Vi har ikke noget dekret på området, men jeg er sikker på, at hvis der skulle tages en beslutning, ville man anbefale, at den offentlige sygesikring til enhver tid bør sikre hovedpinebehandling af høj standard til alle hovedpinepatienter. Men problemet er som sagt bare, at den mulighed ikke eksisterer for rigtig mange patienter i Danmark. Jeg har haft tanken om at lave en privat klinik i mange år, og for nogle år siden blev jeg spurgt, om jeg ville være med i en privat hovedpineklinik, men det svarede jeg nej til. Men nu har jeg indset, at der er et behov for nogle billigere tilbud til migrænepatienter, så de kan komme igennem til en migrænespecialist.”

En hurtig tid hos en specialist

Faisal Mohammad Amin har længe overvejet at åbne en specialiseret migræneklinik i privatregi.

”Selv om en privatklinik ikke er den mest optimale løsning, må man også se realiteterne i øjnene. Ifølge Nationalt Videnscenter for Hovedpine er der mindst 400.000 voksne med migræne i Danmark, og 44 procent af dem med regelmæssige hovedpiner har ikke været hos deres praktiserende læge og fået stillet en diagnose. Så vi vil gerne bidrage med, at patienterne kan komme hurtigt igennem systemet til en migrænespecialist og få en hurtig diagnose og behandling,” siger Faisal Mohammad Amin.

Et studie udført på danske patienter med kronisk migræne, der var på venteliste til CGRP-antistofbehandling, viste, at omkring en tredjedel af patienterne i gennemsnit brugte cirka 1.100 kroner om måneden på alternative behandlinger, som hverken var evidensbaserede eller havde nogen særlig god selvvurderet effekt.

”Så vi ved, at patienterne alligevel ender med at betale af egen lomme for noget, som ikke er evidensbaseret. Derfor vil vi også gerne sikre, at de har adgang til et specialisttilbud.”

Trist med ulighed

Stephen Wørlich Pedersen, der er privatpraktiserende neurolog på Frederiksberg og formand for Danske Nervelægers Organisation, vil ikke blande sig i, om nogle neurologer vælger at åbne en privat klinik som Migrænedoktor. Men på patienternes vegne er han ikke begejstret for, at private migræneklinikker skal være en del af behandlingstilbuddet i Danmark.

”Det offentlige system burde have mulighed for at give den behandling, der skal til. Klinikken (Migrænedoktor, red.) er et velkomment tilbud for patienterne, men ikke et godt tilbud. For det er kun for dem, der har penge til det. Det er ulighed i samfundet,” siger Stephen Wørlich Pedersen.

Danske Nervelægers Organisation har i flere år gjort Dansk Regioner opmærksom på, at de privatpraktiserende neurologer faktisk har kapacitet til at kunne overtage nogle af de behandlinger, som presser hospitalernes hovedpineklinikker. Det drejer sig blandt andet om injektionsbehandlinger med CGRP-antistoffer, som er en dokumenteret effektiv behandling til migrænepatienter. Men som lovgivningen er i dag er behandlingen kun gratis, hvis den gives på hospitalerne, hvorimod patienten selv skal betale, hvis den gives hos en privatpraktiserende neurolog.

Hos Migrænedoktor er det også muligt at give en indsprøjtning med CGRP-antistoffer mod egenbetaling. En behandling, som de privatpraktiserende neurologer altså har kapacitet til at give, men ikke kan tilbyde, fordi det ville påføre patienterne en betydelig egenbetaling.

Vil gerne overtage behandlinger

”Det triste ved situationen er, at vi gerne ville overtage behandlingerne, så vi kunne aflaste hospitalssystemerne og give patienterne behandlingerne lokalt tæt på, hvor de bor. Men vi kan ikke give patienterne behandlingen på samme vilkår som på hospitalerne.”

Til det svarer Faisal Mohammad Amin:

”Denne debat har stået på i flere år og i mellemtiden har det forårsaget, at mange private aktører har meldt sig på banen med en palette af relativt dyre behandlinger, der ikke altid er evidensbaserede eller følger internationale standarder. Jeg ved ikke, hvorfor de ikke kan nå til enighed. Men man kan jo kun håbe på, at de privatpraktiserende neurologer snart kan komme i gang med at se flere hovedpinepatienter,” siger Faisal Mohammad Amin.

Sundhedskultur

KULTUR: Professor, overlæge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen modtager Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. Her kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed, vurderer Danske Regioners dommerpanel.

KULTUR: Fra 2027 flyttes 32,6 millioner kroner afsat til kulturmidler fra regionerne til kommunerne, men det er stadig uklart, om opgaverne flytter med ud i kommunerne.

BØGER: Bogen med det hjerte-røde omslag ’I kredsløb om hjertet – en beskrivelse af kroppens centrale organ’ er en stramt komponeret, veloplagt og særdeles læseværdig gennemgang af de forskellige kardiologiske diagnoser, som kan ramme os i løbet af livet eller være genetisk betingede.

TV: En omstridt læge fra Nordjylland er centrum for en ny TV2-dokumentar, der retter ensidig kritik mod det sanktionssystem, som skal gribe ind over for lægefejl. Men programmet mangler at belyse, hvad det er for et sundhedssystem, der giver nogle læger mulighed for at arbejde på kanten af det forsvarlige. 

KULTUR-TEMPERATUR: Professor emeritus Niels Kroman er cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse. Han har også været en flittig koncertgænger i omtrent 50 år. Snart vil han selv genoptage sit guitarspil.

BØGER: Hvordan fortæller man en ny historie om et arbejdsområde, som mange tror, de allerede kender – og som alt for ofte kun optræder i medierne, når noget er gået galt? I bogen ´Verdens vigtigste arbejde´ giver journalist Dorthe Boss Kyhn og psykolog Anneke Dapper-Skaaning et grundigt, velskrevet og mere nuanceret billede af ældreplejen – ikke som et kriseramt system, men som en kompleks, krævende og meningsfuld profession.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektkoordinator
    Annette Svanemose
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether