- først med nyheder om medicin

Medicinrådet sidestiller Vyepti med andre CGRP-antistoffer

Medicinrådet anbefaler Vyepti til forebyggende behandling af kronisk migræne. Behandlingen anbefales til patienter med mindst 15 hovedpinedage om måneden og heraf mindst otte migrænedage, hvor tidligere behandling med mindst ét antihypertensivum og ét antiepileptikum ikke har givet effekt.

Medicinrådet vurderer, at Vyeptis (epitinezumab) virknings- og bivirkningsprofil er sammenlignelig med Aimovig (erenumab), Ajovy (fremanezumab) og Emgality (galcanezumab), som er de CGRP-antistoffer, der allerede er godkendt og anbefalet til patientgruppen, og derfor er behandlingen fra start ligestillet med dem. Regionerne anbefales at benytte det af lægemidlerne, der er forbundet med de laveste omkostninger. 

Formand for Dansk Hovedpine Selskab overlæge Faisal Mohammad Amin er tilfreds med, at migrænepatienterne får adgang til endnu et CGRP-antistof, men han er uenig i ligestillingen af præparaterne, fordi flere rapporter baseret på realworld data viser, at de forskellige CGRP-antistoffer virker forskelligt hos patienterne. Patienter, der ikke har effekt af det ene, vil derfor godt kunne have effekt af et andet.

Man bør genoverveje

“Vi ved også fra triptaner, der anvendes til akutbehandling af migræne, at der er forskel på præparaterne, selv om de virker på den samme receptor. Og patienter, der ikke har effekt af den ene, kan have effekt af en anden. Så det er helt dagligdags praksis, at man skal prøve forskellige triptaner, før man kan sige, at man ikke har effekt af triptaner. Af ukendte årsager har man valgt, at CGRP-antistofferne er ligeværdige, så når man har prøvet et af præparaterne, kan man ikke prøve de andre. Det synes jeg, man bør genoverveje,” siger Faisal Mohammad Amin.

Vyepti er den første infusionsbehandling blandt CGRP-antistofferne, og behandlingen har dermed den fordel at have en hurtig virkning hos patienterne. 

Medicinrådets anslår i sin vurdering, at omkring 1.200 nye migrænepatienter hvert år vil være kandidater til behandling med CGRP-antistoffer, og rådet baserer sine beregninger af forventede konsekvenser for hospitalsbudgetterne på, at omkring fem procent af dem, i alt 60 patienter, vil få Vyepti. 

Calcitonin-Gen-Relateret Peptid (CGRP) er et signalstof i hjerne og blodkar, som er med til at aktivere smertefibre ved migræneanfald, og derfor mindsker antistoffer mod CGRP smerten. Eptinezumab anvendes forebyggende og administreres intravenøst hver tolvte uge. Behandlingen kræver, at patienten møder op til IV administration hver tredje måned. Anbefalet dosis er 100 mg, men Medicinrådet skriver i anbefalingen, at nogle patienter kan have gavn af 300 mg. 

Vil nok ikke skifte til IV

Sidestillingen af CGRP-antistofferne medfører imidlertid, at patienterne kun får en enkelt chance for at afprøve denne type behandling, og ifølge Faisal Mohammad Amin kan det meget vel betyde, at kun få vil komme i behandling med Vyepti. 

”Patienter, der allerede er i behandling og har god effekt af de øvrige CGRP-antistoffer, kommer nok ikke til at skifte en behandling, de kan tage hjemme, til IV behandling, der skal administreres på en klinik,” siger Faisal Mohammad Amin.

Men de patienter, der ikke har effekt eller tilfredsstillende effekt vil have behov for at afprøve en anden behandling, og derfor mener Faisal Mohammad Amin, at det vil være ærgerligt, hvis lægen eller patienten lader sig afskrække af, at der er tale om en IV-behandling, som trækker flere ressourcer i klinikkerne. 

Han vurderer, at der kan være modstand i hovedpineklinikkerne imod at give patienterne mulighed for at prøve flere CGRP-antistoffer, fordi det vil betyde, at patienter, der ellers var afsluttet, vil skulle ind igen. 

“Det vil ikke gøre noget godt for ventelisterne, men som formand for Dansk Hovedpine Selskab er jeg nødt til også at gå med den faglige argumentation frem for udelukkende at tage hensyn til de offentlige klinikkers kapacitet, og man må finde en måde at tilbyde patienterne de muligheder, der er,” siger Faisal Mohammad Amin. 

Ser umiddelbart ens ud

Han gætter på, at Medicinrådets vurdering og sidestilling af CGRP-antistofferne er baseret på en sammenligning af behandlingernes effekt i fase III-studierne.

“Umiddelbart ser de omtrent ens ud, men der er jo aldrig foretaget et sammenlignende studie af behandlingerne, og der kommer flere og flere rapporter, der viser, at behandlingerne ikke er ligeværdige. Der er patienter, der ikke har effekt af det ene, men af det andet. CGRP-antistofferne er ikke ligeværdige, og derfor bør Medicinrådet tage vurderingen op til revision,” siger Faisal Mohammad Amin.

De nuværende kliniske retningslinjer foreskriver, at der ved effekt af forebyggende behandling forsøges seponering efter halvandet års behandling for at sikre, at der fortsat er behov for og effekt af medicinen, og for CGRP-antistofferne har Medicinrådet tilføjet, at der bør være en måneds pausering af behandlingen efter 17 måneders behandling.

Sundhedskultur

 • Chef i Sundhedsstyrelsen driver kunstbiograf med socialt ansvar

  Claus Malta er læge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen med ansvar for videreuddannelse. Samtidig er han direktør for Parkteatret i Frederikssund, der med én stor sal fungerer både som kunstbiograf og teater, og som derudover huser en café, der har udviklingshæmmede ansat.

 • Skøn bog om mennesker og dyrs hjerter er både til børn og voksne

  BØGER: Dyrlæge og professor på Københavns Universitet Lisbeth Høier Olsen og læge og professor i hjertesygdomme Jacob Eifer Møller, Rigshospitalet og Odense Universitetshospital, har inspireret af egne børn og børnebørn begået en fremragende bog om dyr og menneskers allervigtigste organ. En bog som både mindre og større børn, men også voksne, kan have fornøjelse af.

 • DR-serie gør op med myten om at alkohol øger kunstnerens kreativitet

  TV: Forfatter og journalist Jesper Stein kender om nogen selv til litteraturens og kunstverdens billeder af den lidende kunstner, der skaber sine værker på sprut, stoffer, smøger, angst og dæmoner. Hans samtaler i ny TV-serie med andre danske tidligere alkoholiserede kunstnere er vellykkede og overbevisende punkteringer af forestillingerne om rusen som kunstens store hjælper.

 • Tidligere hospitals- og patientsikkerheds-direktør: Jeg synger ikke længere falsk

  KULTUR-TEMPERATUR: Beth Lilja måtte ikke synge med i folkeskolen, fordi hun sang falsk. Nu har hun som pensionst fundet et kursus for brummere, som har boostet hendes selvtillid omkring det at synge. Efter et langt livs tjeneste i sundhedsvæsnet nyder hun også tid til at ro og til at læse bøger.

 • Ung kvindes bog om skizofreni gør op med mediernes skræmmehistorier og vrangbilleder

  BØGER: Vi har ikke brug for flere negative historier om psykisk syge i medierne, for lige nu er det desværre de opsigtsvækkende, men stigmatiserende overskrifter, der dominerer mediebilledet. Vi har i stedet brug for stille og rolige beretninger om, hvordan man som psykisk syg klarer et helt almindeligt liv med alle de udfordringer og glæder, det giver, fastslår den danske, unge skizofrene forfatter, Georgia Brask.

 • PLO’s næstformand anbefaler TV-serie om terapeut: Den har paralleller til min hverdag

  KULTUR-TEMPERATUR: For praktiserende læge Mireille Lacroix er kultur lige så meget oplevelser i hverdagen, som det er noget, man køber billet til. Skønlitteratur udfordrer hendes tålmodighed, til gengæld har serien ’Shrinking’ på Apple TV+ fået hende til at grine, samtidig med at hun fandt en faglig relevans.

Chefredaktører

Kristian Lund
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nina Vedel-Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nordisk annoncedirektør

Marianne Østergaard Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Adresse

Schæffergården
Jægersborg Alle 166
2820 Gentofte
CVR: 37 21 28 22

Kontakt

Annoncer
Jobannoncer
Kontaktinfo
Abonnement
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Redaktionschef

Helle Torpegaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Journalister

Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

Bo Karl Christensen, redaktionsleder
Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
Christina Alfthan - patientrettigheder

Tilknyttede journalister

Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
Jette Marinus - respiratorisk
Maria Cuculiza - kultur, neurologi
Gorm Palmgren - onkologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
Ebbe Fischer - allround
Hani Abu-Khalil - allround
Natacha Houlind Petersen - allround
Anne Westh - allround
Hanna Sigga Madslund - allround
Stephanie Hollender - allround
Thomas Telving - allround

 

Kommerciel afdeling

Annoncekonsulent
Malene Laursen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Annoncekonsulent
Helle Hviid
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Salgskonsulent, Sverige
Annika Östholm
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Webinarer
Majbritt Laustrup
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Administrativ koordinator
Anette Kjer Overgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konference koordinator
Christina Ludvig
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Projektledere
Susanne Greisgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Lisbet Møller Helweg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Research
Birgitte Gether