Søvnproblemer giver funktionsnedsættelse hos børn med hovedpine
Mange af de funktionsnedsættelser, som børn med kronisk hovedpine oplever, har rod i søvnproblemer, og læger bør spørge ind til børnenes søvnkvalitet, når de udreder for hovedpine.
Det konkluderer et amerikansk studie, som blev præsenteret i et indlæg (#OR-14) på American Headache Society’s årlige konference i Denver, Colorado.
Lægen Meghan Candee leder en pædiatrisk hovedpineklinik på University of Utah, hvor 103 patienter i alderen 12-17 år samt deres forældre har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse. Her er de blevet spurgt ind til barnets eventuelle søvnproblemer, samt hvilke funktionsnedsættelser barnet oplevede i forbindelse med sin hovedpine. Der blev desuden indsamlet demografiske oplysninger om børnenes køn og alder.
Markant sammenhæng
Statistiske regressionsanalyser af svarene viser, at problemer med at falde i søvn og opretholde søvnen har en markant sammenhæng med barnets hovedpinerelaterede funktionsnedsættelse, som den opleves af forældre og barn. Den ikke-standardiserede koefficient B mellem de to variabler blev beregnet til 22,47, hvilket repræsenterede en klar statistisk signifikant sammenhæng (p < 0,001). Søvnproblemer er i studiet også forbundet med barnets egen opfattelse af sin generelle funktionsnedsættelse (B = 4,38, p < 0,05).
Foreløbige analyser viser desuden en tendens til, at forældrene vurderer funktionsnedsættelsen højere, jo ældre børnene er (r = 0,25, p = 0,01). Hverken køn eller alder havde til gengæld nogen indflydelse på sammenhængen mellem søvnproblemer og funktionsnedsættelse.