Eptinezumab mindsker migræne-byrden og forlænger perioden mellem anfald
EAN: I RELIEF-studiet viser det præventive migrænemiddel eptinezumab - sammenlignet med placebo - hurtig symptomdæmpende effekt. Patienternes migræneanfald forsvinder hurtigere, ligesom der også ses en forebyggende effekt i form af længere tid til næste anfald.
Allerede to timer efter påbegyndt infusion med eptinezumab ses en bedring i patienternes tilstand, de mest udbredte symptomer bliver færre og mindre udtalte, ligesom mediantiden indtil næste hovedpineanfald for patienter, som modtog eptinezumab, i studiet var ti dage – hvorimod mediantiden til næste anfald var fem dage for de patienter, som modtog placebo.
Ved dette års virtuelle EAN-kongres (European Academy of Neurology), præsenterede en af RELIEF-studiets forfattere, Anders Ettrup, Senior Medical Advisor i Lundbeck, ved en poster-session, den del af RELIEF-studiet, som har titlen: Eptinezumab Treatment Initiated During a Migraine Attack Prolonged the Time to Next Migraine and Improved HIT6 Outcomes. Anders Ettrup og hans kollegaer har set specifikt på ’Patient Reported Outcomes’ i forhold til effekten af eptinezumab og tiden indtil næste hovedpineanfald sammenlignet med placebo hos migrænepatienter, som er særligt hårdt ramt. Deres vurdering tager udgangspunkt i ’The 6-item Headache Impact Test (HIT-6’), der er en patient-rapporteret vurdering af byrden af migræne.
Resultaterne af RELIEF-studiet, herunder også median-tiderne til næste anfald, som Anders Ettrup præsenterede ved EAN, er i øvrigt netop publiceret i tidsskriftet JAMA (Journal of The American Medical Organisation).
“Det særlige ved det her studie er, at det er første gang, at man undersøger et monoklonalt antistof mod CGRP under de her specifikke omstændigheder. Altså, at man initierer forebyggende migrænebehandling med denne nye klasse af stoffer under et migræneanfald og samtidig undersøger dets forebyggende effekt.”
Anders Ettrup pointerer, at patienterne i studiet er kandidater til forebyggende behandling, idet de har mange månedlige anfald. Ofte vil de derfor også have et migræneanfald, når de skal modtage behandlingen, og dermed bør et aktivt migræneanfald ikke være en hindring for at modtage den forebyggende IV-behandling.
”Vi har ved hjælp af HIT-6 spurgt ind til effekt af behandlingen ved behandlingsstart og fire uger efter. Samlet set, så oplever patienterne i eptinezumab-gruppen mindre hovedpine og større effekt på byrden forbundet med migræneanfaldene end patienterne i placebogruppen.”
RELIEF er et dobbeltblindet, placebo-kontrolleret studie. De inkluderede migrænepatienter var i aldersgruppen 18-75 år med migræne mellem fire og femten dage om måneden påbegyndt minimum tre måneder inden screening. Patienterne blev randomiseret til infusion med eptinezumab 100 mg. (n = 238) eller placebo (n = 242) inden for mellem en og seks timer efter migrænestart.
Lundbecks migræne-præparat, eptinezumab, bliver solgt under brandnavnet Vyepti og er godkendt af FDA og på markedet i USA. CGRP-antistoffet, der administreres IV, er nu under evaluering til godkendelse af EMA.