Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Gravide med migræne bør behandles som høj-risiko-patienter

EAN: Gravide med migræne har større risiko for at udvikle komplikationer både under graviditeten og efter fødslen.

De har også større risiko for at blive indlagt på ’høj-risiko’ afsnit: Det gælder for seks procent af gravide uden migræne, for 6,9 procent med migræne uden aura og for 8.7 procent af gravide med migræne med aura. Det viser et israelsk studie præsenteret ved en oral session dette års virtuelle EAN-kongres (European Academy of Neurology).

Dertil kommer, at gravide med migræne har signifikant øget risiko for gestationel diabetes, hyperlipidæmi og blodpropper. Under fødslen får gravide med migræne oftere anlagt en epidural blokade, men var dog ikke i øget risiko for at skulle have hjælp til fødslen.

I studiet, som blev udført I Israel, analyserede forskerne 145.102 kvinders graviditeter i perioden 2014-20. De så på fødselsmåde, medicinske og obstretriske komplikationer i hvert trimester og på kvindernes forbrug af medicin under den samlede graviditet. 12.222 af kvinderne led af migræne, 1.576 af dem havde migræne med aura.

”Vores studie bekræfter, at kvinder med migræne er i øget risiko for både medicinske og obstretriske komplikationer under graviditet og efter fødslen. Overordnet, så anbefaler vi, at de kvinders graviditeter bør klassificeres som høj-risiko-graviditeter og bør derfor også behandles ud fra en høj-risiko-protokol,” udtalte studiets førsteforfatter neurolog Nirit Lev, fra Tel Avis University.

Hun tilføjer ved præsentation af data under pressemøde den 17. juni, at hun mener, at der ikke er fokus nok på gravide med migræne i sundhedsvæsenet:

”Vi ved, at man er i øget risiko for at få eksempelvis blodpropper, hvis man har migræne. Det er man opmærksom på, når folk er +50 – men når det handler om kvinder i den fødedygtige alder, så går det under radaren.” 

Under høj-risiko-graviditeter er særlig monitorering af gravide med migræne derfor nødvendigt, mener Nirit Lev. Faktorer som høj alder, hvis kvinden venter mere end et barn, og hvis der har været komplikationer under tidligere graviditeter. Dertil kommer helbredsproblemer som diabetes, epilepsi og forhøjet blodtryk

“Kvinder som lider af migræne er desuden i øget risiko for at udvikle en depression under graviditeten og efter fødslen. Derfor bør de også tilbydes en neurologisk konsultation både under graviditeten, og når de har født,” tilføjede Nirit Lev.