- først med nyheder om medicin

Besparelser i Slagelse kommune rammer demente og deres pårørende

Massive besparelser betyder, at man må skære drastisk ned på antallet af demenskoordinatorer i Slagelse. Et nødvendigt onde, men alternativet er værre, siger kommunens formand for seniorudvalget. 

Slagelse Kommune skal spare 323 millioner kroner på serviceudgifterne i 2023. Besparelsen bliver på otte procent, og kommer blandt andet til at berøre demensområdet, når kommunen går fra at have fem demenskoordinatorer til blot én. Nedskæringen er et problem, der kommer til at have konsekvenser for de berørte patienter og pårørende, erkender Pernille Ivalo Frandsen, formand for seniorudvalget i Slagelse Kommune.

“Det er helt klart, at den her proces har nogle slemme konsekvenser for dem, som bliver berørte i denne omgang. Men vi står i en situation, hvor vi er nødt til at få driften til at hænge sammen, fordi økonomien er på vej derhen, hvor vi kommer under statslig administration. Hvis vi kommer under administration, så vil det blive langt værre. Her har vi trods alt haft mulighed for at prioritere en smule,” siger Pernille Ivalo Frandsen.

Demenshandleplan under pres

I 2019 lavede man en demenshandleplan i Slagelse Kommune, der blandt andet skulle sikre, at mennesker med demens og deres pårørende lever et aktivt og trygt liv længst muligt. Men den plan er nu under pres, erkender udvalgsformanden. Alternativet er dog værre, fastholder hun. 

“Mit håb er, at driften kommer på rette køl, så værdighedspolitik og demenshandleplanen med tiden kan hænge bedre sammen igen. Demensindsatsen er udfordret, men vi havde 57 prioriteringsforslag, hvor vi også har taget nogle ud, som handlede om demensområdet. Hvis vi kommer under statslig administration kan vi kun gøre det, der er lovpligtigt, så selvom vi er under pres, forsøger vi at gøre de ekstra indsatser, vi kan.”

Effekten af besparelserne og dermed også af konsekvenserne vil blive vurderet løbende, lyder det fra Pernille Ivalo Frandsen. 

“Det handler om at gøre det så godt, vi kan, med de midler, vi har til rådighed. Det er en rigtig hård omgang, men det er ikke, fordi vi skærer alt væk, selvom det kommer til at have store konsekvenser. Vi bruger mange ekstra penge pr. år på området, men behovet vokser også, og vi skal få det til at hænge sammen økonomisk.”

For højt forbrug af antipsykotisk medicin

Demenskoordinatorerne spiller en vigtig rolle i demensindsatsen, fortæller Karen Tannebæk, uddannelsesleder ved Nationalt Videnscenter for Demens. Blandt andet er de afgørende som ressourcepersoner for det stigende antal borgere med demens og i vejledning af de andre kommunale medarbejdere

“I kommunerne kæmper man med at have for højt forbrug af antipsykotisk medicin og magtanvendelse. Her er demenskoordinatorerne ofte dem, der kan vurdere, om der kunne være andre og bedre veje. Det kræver specialkompetencer at arbejde med borgere med svær demens. Jeg kan godt se for mig, at man kan overse nogle symptomer eller forværringer og måske have svært ved at handle med den rigtige kvalitet,” siger Karen Tannebæk. 

Udover at have nogle vigtige sundheds- og socialfaglige kompetencer fungerer demenskoordinatorerne ofte også som limen mellem sektorovergange og har en helt afgørende funktion i at opspore demens og at støtte borgere med demens og de pårørende. Derfor vil noget af den forebyggende indsats komme i klemme. Ved at skære ned på antallet af demenskoordinatorer, vil Slagelse Kommune komme til at skulle løfte opgaven andre steder i organisationen, vurderer Karen Tannebæk. 

“Vi skal være opmærksomme på ikke at lade de allermest sårbare i stikken. Der er behov for veluddannede ressourcepersoner, ellers lægger det et pres på de øvrige medarbejdere i kommunen. Eller også får vi nogle pårørende, der bliver mere belastet,” siger Karen Tannebæk. 

Sneboldseffekt

Hos Alzheimerforeningen ser man også med stor bekymring på de massive besparelser i Slagelse Kommune.

“Det får alvorlige konsekvenser for den hjælp og behandling som demenspatienter og de pårørende får. Det bliver voldsomt forringet, for demenskoordinatorerne er de nøglepersoner, der sikrer, at behandlingen hænger sammen. Det betyder, at risikoen, for at sygdommen går hurtigere ned ad bakke, er højere. De pårørende risikerer også selv at blive syge og måske blive nødt til at sige deres job op og gå tidligt på pension. Det er dybt alvorligt,” siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

Ifølge direktøren venter der en dyr regning senere - ikke kun for borgere med demens og deres pårørende, men også for kommunen. 

“Erfaring viser, at en for lille og sen indsats gør, at flere må flytte tidligere på plejehjem end ellers. Udgiften for kommunen bliver derfor højere på et senere tidspunkt. Den her prioritering stiller spørgsmål ved, om kommunen overhovedet er i stand til at løfte opgaven med behandling, pleje og omsorg til mennesker med demenssygdom,” siger Nis Peter Nissen.

Sundhedskultur

 • Chef i Sundhedsstyrelsen driver kunstbiograf med socialt ansvar

  Claus Malta er læge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen med ansvar for videreuddannelse. Samtidig er han direktør for Parkteatret i Frederikssund, der med én stor sal fungerer både som kunstbiograf og teater, og som derudover huser en café, der har udviklingshæmmede ansat.

 • Skøn bog om mennesker og dyrs hjerter er både til børn og voksne

  BØGER: Dyrlæge og professor på Københavns Universitet Lisbeth Høier Olsen og læge og professor i hjertesygdomme Jacob Eifer Møller, Rigshospitalet og Odense Universitetshospital, har inspireret af egne børn og børnebørn begået en fremragende bog om dyr og menneskers allervigtigste organ. En bog som både mindre og større børn, men også voksne, kan have fornøjelse af.

 • DR-serie gør op med myten om at alkohol øger kunstnerens kreativitet

  TV: Forfatter og journalist Jesper Stein kender om nogen selv til litteraturens og kunstverdens billeder af den lidende kunstner, der skaber sine værker på sprut, stoffer, smøger, angst og dæmoner. Hans samtaler i ny TV-serie med andre danske tidligere alkoholiserede kunstnere er vellykkede og overbevisende punkteringer af forestillingerne om rusen som kunstens store hjælper.

 • Tidligere hospitals- og patientsikkerheds-direktør: Jeg synger ikke længere falsk

  KULTUR-TEMPERATUR: Beth Lilja måtte ikke synge med i folkeskolen, fordi hun sang falsk. Nu har hun som pensionst fundet et kursus for brummere, som har boostet hendes selvtillid omkring det at synge. Efter et langt livs tjeneste i sundhedsvæsnet nyder hun også tid til at ro og til at læse bøger.

 • Ung kvindes bog om skizofreni gør op med mediernes skræmmehistorier og vrangbilleder

  BØGER: Vi har ikke brug for flere negative historier om psykisk syge i medierne, for lige nu er det desværre de opsigtsvækkende, men stigmatiserende overskrifter, der dominerer mediebilledet. Vi har i stedet brug for stille og rolige beretninger om, hvordan man som psykisk syg klarer et helt almindeligt liv med alle de udfordringer og glæder, det giver, fastslår den danske, unge skizofrene forfatter, Georgia Brask.

 • PLO’s næstformand anbefaler TV-serie om terapeut: Den har paralleller til min hverdag

  KULTUR-TEMPERATUR: For praktiserende læge Mireille Lacroix er kultur lige så meget oplevelser i hverdagen, som det er noget, man køber billet til. Skønlitteratur udfordrer hendes tålmodighed, til gengæld har serien ’Shrinking’ på Apple TV+ fået hende til at grine, samtidig med at hun fandt en faglig relevans.

Chefredaktører

Kristian Lund
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nina Vedel-Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nordisk annoncedirektør

Marianne Østergaard Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Adresse

Schæffergården
Jægersborg Alle 166
2820 Gentofte
CVR: 37 21 28 22

Kontakt

Annoncer
Jobannoncer
Kontaktinfo
Abonnement
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Redaktionschef

Helle Torpegaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Journalister

Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

Bo Karl Christensen, redaktionsleder
Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
Christina Alfthan - patientrettigheder

Tilknyttede journalister

Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
Jette Marinus - respiratorisk
Maria Cuculiza - kultur, neurologi
Gorm Palmgren - onkologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
Ebbe Fischer - allround
Hani Abu-Khalil - allround
Natacha Houlind Petersen - allround
Anne Westh - allround
Hanna Sigga Madslund - allround
Stephanie Hollender - allround
Thomas Telving - allround

 

Kommerciel afdeling

Annoncekonsulent
Malene Laursen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Annoncekonsulent
Helle Hviid
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Salgskonsulent, Sverige
Annika Östholm
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Webinarer
Majbritt Laustrup
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Administrativ koordinator
Anette Kjer Overgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konference koordinator
Christina Ludvig
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Projektledere
Susanne Greisgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Lisbet Møller Helweg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Research
Birgitte Gether