Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

Kim Brixen er formand for det regionale lægemiddelråd i Region Syddanmark, medlem af Medicinrådet og lægelig direktør på Odense Universitetshospital.

Særlig kategori af lægemidler får langt hyppigere grønt lys i de regionale lægemiddelkomitéer

De regionale lægemiddelkomitéer anbefaler i langt højere grad ibrugtagning af ikke-anbefalede lægemidler, hvis medicinen endnu ikke har været vurderet i Medicinrådet.

På nationalt plan ligger anbefalingsprocenten på 75 procent, mens ansøgninger vedrørende lægemidler, som er blevet afvist i Medicinrådet, får grønt lys i 50 procent af tilfældene.

På landsplan modtager de regionale lægemiddelkomitéer årligt 400-500 enkeltansøgninger angående brug af ikke-anbefalet medicin. Hovedparten af ansøgningerne vedrører lægemidler, der endnu ikke er vurderet i Medicinrådet (70 procent)*, mens de resterende ansøgninger (30 procent) vedrører lægemidler, der har fået afslag i rådet.

En opgørelse over enkeltansøgninger viser, at ansøger i tre ud af fire tilfælde får lov til at give en patient en ikke-anbefalet behandling, hvis den pågældende behandling endnu ikke har været vurderet i Medicinrådet, mens det kun gælder for halvdelen af de ansøgere, som ansøger om lov til at behandle med lægemidler, der har fået afslag i rådet.

Det overrasker ikke Kim Brixen, formand for det regionale lægemiddelråd i Region Syddanmark, medlem af Medicinrådet og lægelig direktør på Odense Universitetshospital, at det forholder sig sådan.

”Det forekommer naturligt, at tallene fordeler sig sådan. I de ansøgninger, som vedrører medicin, der endnu ikke har været vurderet af Medicinrådet, indgår også lægemidler, som senere vil blive godkendt af rådet, og af den grund ofte vil være oplagte for en regional lægemiddelkomité at anbefale til de patienter, der ansøges om. Og omvendt skal der være en helt særlig grund til at anbefale en behandling, som Medicinrådet ikke har fundet grund til at anbefale som standardbehandling,” siger han.

”Jeg vil understrege, at vi ikke tilstræber at have en bestemt anbefalingsprocent i hverken den ene eller den anden kategori af ansøgninger. Jeg kan godt se en logik i tallene – men det er ikke en tilstræbt logik.”

Kim Brixen var én af oplægsholderne på et webinar om det syvende princip, som Medicinske Tidsskrifter holdt d. 4. marts. Han præsenterede opgørelsen over enkeltansøgninger under sit oplæg.

*Kategorien omfatter behandlinger, som 1) ikke er godkendt til indikationen, 2) ikke er vurderet af Medicinrådet, 3) ikke er vurderet til indikationen og 4) er under vurdering i Medicinrådet. 

Sjældne patienter får grønt lys

Kim Brixen holdt oplæg sammen med Søren Pihlkjær Hjortshøj, formand for den regionale lægemiddelkomité i Region Nordjylland og lægefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital. Han ser heller ikke noget odiøst i, at anbefalingsprocenterne fordeler sig, som de gør.

”Når Medicinrådet vurderer en behandling, så foretager rådet en grundig faglig gennemgang af evidensen, og på den baggrund definerer rådet, hvilke patienter, som skal – eller ikke skal – have adgang til behandlingen som standardtilbud. Så hvis vi i de regionale komitéer skal være tro mod Medicinrådets anbefalinger, så vil der naturligt være en mindre tilbøjelighed til at lade enkeltansøgninger gå igennem, hvis Medicinrådet har vurderet, at behandlingen ikke bør være et standardtilbud herhjemme,” siger han.

En anden forklaring på forskellen i tallene kan ifølge Kim Brixen være, at en del enkeltansøgninger vedrører behandlinger til sjældne sygdomme, som aldrig bliver vurderet i Medicinrådet, da lægemiddelproducenterne fravælger at ansøge.

”Jeg har ikke tal, som underbygger det, men det er min formodning, at ansøgninger vedrørende denne type lægemidler i høj grad bliver mødt med en anbefaling fra de regionale lægemiddelkomitéer. Det er min egen erfaring. Det drejer sig jo om patienter, som ret ofte ikke har andre behandlingsmuligheder,” siger han.

Firmaerne undlader at søge

En rapport fra Nordic Institute of Health Economics (NIHE), har for ganske nylig gennemgået og sammenlignet antallet af tilgængelige avancerede terapier (ATMP’er) i Danmark, England, Norge og Sverige. Resultaterne viser, at vi i Danmark har adgang til langt færre af denne type terapier som standardtilbud sammenlignet med de resterende lande.

Således har vi kun adgang til 5 ud af de 25 EMA-godkendte ATMP’er med i alt 31 forskellige indikationer. I England har man adgang til over det dobbelte (13 ud af 25/31 ATMP’er). ATMP’er retter sig ofte mod sjældne sygdomme, hvor der ikke tidligere har været behandling, eller hvor eksisterende behandlinger kun har haft begrænset effekt.

Medicinske Tidsskrifter: Kan den diskrepans i anbefalingsprocenten, som opgørelsen over enkeltansøgninger viser ikke være et incitament for firmaerne til at undlade at ansøge Medicinrådet, hvis de eksempelvis har et produkt, der er rettet mod patienter med en sjælden sygdom? 

”Det tilkommer nok ikke mig at spekulere i det. Jeg kan jo ikke vurdere firmaernes incitamenter. Det jeg kan sige er, at vi opfordrer dem til at ansøge Medicinrådet så hurtigt som muligt,” siger Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Under oplægget på webinaret gjorde Søren Pihlkjær Hjortshøj og Kim Brixen det klart, at der mediant går op imod seks måneder fra, at en behandling opnår europæisk markedsføringstilladelse til, at det pågældende firma ansøger Medicinrådet om en vurdering af samme behandling.

Sundhedskultur

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement, kontakt:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether