Covid-19-status påvirker forløbet af stroke forskelligt efter køn
EAN: Hos strokepatienter med covid-19 har mænd større behov for reperfusion end kvinder, mens det forholder sig omvendt hos patienter uden covid-19.
Det er blot én af de kønsforskelle, som den italienske neurolog Filippo Martinelli Boneschi fra universitetet i Milano har konstateret blandt 812 strokepatienter under den første bølge af Covid-19 i Lombardiet i foråret 2020. Resultaterne af studiet blev fremlagt lørdag i et foredrag (abstrakt OPR-035) ved EAN 2022 i Wien.
Blandt strokepatienterne havde 16 procent covid-19, og i begge grupper af patienter enten med eller uden covid-19 var der nogenlunde lige mange kvinder og mænd (henholdsvis 52,7 procent og 54,1 procent mænd).
Død eller alvorlige handicaps
Filippo Martinelli Boneschi kunne imidlertid konstatere flere kønsforskelle i gruppen af strokepatienter uden covid-19. Her var kvinderne signifikant ældre, og havde oftere lymfopeni, og de havde generelt en bedre prognose efter deres stroke og blev udskrevet tidligere fra hospitalet. Blandt patienterne med covid-19 havde mænd signifikant højere D-dimer værdier end kvinder, og de havde generelt større respiratoriske udfordringer, hvilket blandt andet manifesterede sig ved øget behov for CPAP og intubation.
Samlet set for begge køn fandt de italienske forskere en række prædiktorer for død eller alvorligt handicap efter stroke, som varierede alt efter covid-19 status. Blandt patienter med covid-19 var septisk chok og behov for CPAP de mest betydende faktorer for et alvorligt forløb (p < 0,001). Septisk chok var også en signifikant prædiktor for død eller alvorligt handicap i gruppen af patienter uden covid-19, men derudover var lymfopeni og høj alder også signifikante (p < 0,001) i denne patientgruppe.
Prædiktorerne for et alvorligt forløb var ikke væsentligt forskellige for de to køn.