Holdtræning forbedrer ikke depressionsramte gravides søvn
Et gruppetræningsforløb har ikke haft den store effekt på depressive gravides søvn i slutningen af deres graviditet og op til otte uger efter fødslen, viser et dansk randomiseret forsøg.
Der er tæt sammenhæng med, hvor godt man har det psykisk, og hvor godt man sover om natten, når man er gravid og efter fødslen. Det konkluderer en række danske forskere på Rigshospitalet i anden analyse i EWE-studiet publiceret i International Journal of Environmental Research and Public Health. Samtidig fastslår de i det randomiserede kontrollerede forsøg, at fysisk aktivitet i form af superviseret gruppetræning ikke nødvendigvis har en indvirkning på søvnen for depressive kvinder før og efter fødslen.
Sov dårligere og dårligere
I forsøget indgik i alt 282 kvinder med kendt eller pågående depression og/eller angst - 143 kvinder i interventionsgruppen og 139 i kontrolgruppen. Interventionsgruppen dyrkede motion på et træningshold to gange ugentligt i 12 uger. Træningen blev superviseret af fysioterapeuter og foregik på Rigshospitalet. Kvinderne begyndte at træne, da de var gravide i 17.-22. uge.
Ud fra PSQI-scoren så man, at der var stor lighed mellem de to grupper både i graviditetsuge 29-34 og otte uger efter fødslen. PSQI-score var 6,56 i interventionsgruppen (95 % CI: 6,05-7,07) og 7,00 i kontrolgruppen (95 % CI: 6,47-7,53) i uge 29-34.
Otte uger efter fødslen var den globale middelværdi 7.69 i interventionsgruppen og 7,61 i kontrolgruppen. Samtidig så man, at kvinderne sov dårligere og dårligere frem til otte uger efter fødslen, og kvinder, der scorede lavt på WHO-5, sov dårligere sammenlignet med de kvinder, der scorede højere på WHO-5.