Stimulerende medicin er effektivt mod EDS ved narkolepsi og søvnapnø
Det europæiske forskernetværk European Narcolepsy Network (EU-NN) er på vej med nye anbefalinger for behandling af EDS (overdreven dagstræthed).
Den nye guideline kommer på baggrund af en øget mængde forskning, der viser, at overdreven dagstræthed kan behandles med betragtelig effekt ved hjælp af stimulerende medicin, fortalte professor Geert Mayer, Phillipps Universitet Marburg, ved Medicinske Tidsskrifters webinar om diagnostik og behandling af EDS.
Patienter med narkolepsi eller obstruktiv søvnapnø (OSA) lider i mange tilfælde af en invaliderende træthed om dagen, men søvnigheden kan for mange patienter behandles effektivt, så de opnår normal vågenhed om dagen og bedre søvnkvalitet om natten. Professor Geert Mayer, Phillipps Universitet Marburg, gennemgik ved Medicinske Tidskrifters Webinar om EDS diagnostik og behandlingsmulighederne for at behandle dagstræthed hos søvnpatienter.
I dag behandles patienter med narkolepsi efter en EU-NN-guideline fra 2006, men siden da er der dels kommet nye lægemidler på markedet og dels har en række studier vist, at det er muligt, at behandle sygdommen mere effektivt, end det sker i dag. Derfor er de europæiske narkolepsilæger nu på vej med opdaterede anbefalinger, som forventes publiceret inden for en meget nær fremtid.
Søvnen reguleres i hjernestammen og hypothalamus af henholdsvis søvnfremmende GABA-agenter og vækkende stimulanter som dopamin, serotonin og noradrenalin, og det er blandt andet uregelmæssigheder i denne regulering, der giver narkolepsi, mens søvnapnø skyldes problemer med luftvejene under søvn. Sidstnævnte kan i vid udstrækning afhjælpes med korrekt brug af CPAP, men selv da vil en del patienter fortsat være generet af resttræthed, og her kan medicinsk behandling gøre en forskel, fortalte Geert Mayer ved webinaret.
Man skal ikke give op
“Problemet ved OSA er i mange tilfælde, at der er for dårlig compliance i brugen af CPAP, og jo mindre patienten bruger den, desto mere træthed er der, og det skal naturligvis behandles, før man begynder medicinsk behandling af sygdommen,” sagde han.
I de tilfælde, hvor CPAP ikke er nok til at behandle EDS ved søvnapnø, skal man imidlertid ikke give op, for her er der godkendte lægemidler tilgængelige, som har stor effekt.
Det samme er tilfældet ved narkolepsi, hvor behandlingen ud over adfærdsterapi og samtale om søvnhygiejne forfølges i tre spor af stimulanser, anticatapleksisk behandling og hypnose. Der findes ikke en behandling, der favner alle tre spor, men indenfor stimulanssporet er der en række muligheder som kan forbedre patienternes søvn, vågenhed og livskvalitet signifikant.
Modafinil, som har været på markedet siden 1989, er fortsat førstevalg, og behandlingen har god effekt ved på en gang at reducere den GABA-inducerede træthed og øge dopaminen og dermed virke vækkende allerede inden for en halv time. Behandlingen reducerer patienternes træthed stabilt målt ved spørgeskemaet Epworths Sleepiness Scale (ESS) uden dog at få den helt ned i normalt niveau.
Sodiumexybat er en neuromodilator af gaba, dopamin, serotonin og endogene opioider, som har en signifikant effekt, og i nogle tilfælde bringer patienternes træthedsniveau til normalt niveau. Behandlingen forbedrer nattesøvnen og reducerer søvnattakker afhængigt af doseringen.
Endelig er det meget effektive lægemiddel til behandling af EDS solramfetol sidste år kommet på markedet i Europa, et lægemiddel, der i godkendelsesstudierne har vist en øjeblikkelig bedring af dagstrætheden og en reduktion af søvnpatienters problemer med at falde i søvn og aftenen. Behandlingen giver en signifikant forbedring af EDS ved narkolepsi (78 procent) og OSA (89,7 procent), og op mod 60 procent af OSA-patienterne vil efter få uger have et normalt niveau af træthed om dagen, mens det samme ses efter fire uger for omkring 40 procent af narkolepsipatienterne.
“Patienterne bliver normaliseret, så der er ingen tvivl om, at stimulanter er meget effektive til behandling af EDS hos patienter med narkolepsi eller søvnapnø,” sagde Geert Mayer.