"Træning bør ordineres individuelt som medicin til personer med Parkinsons sygdom på et tidligt sygdomsstadium - sideløbende med konventionel medicinsk behandling,” siger lektor Martin Langeskov Christensen.
Nyt review-studie: Motion hjælper parkinson-patienter
Motion bør ordineres på linje med medicin til patienter med Parkinsons sygdom, mener forskere fra Aarhus Universitet.
Et review-studie publiceret i Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry af forskere fra Aarhus Universitet og Karolinska Instituttet i Sverige viser, at motion kan hjælpe patienter med Parkinsons sygdom i flere faser af sygdommen.
”Baseret på den nuværende evidens foreslår vi et paradigmeskifte: Træning bør ordineres individuelt som medicin til personer med Parkinsons sygdom på et tidligt sygdomsstadium - sideløbende med konventionel medicinsk behandling,” siger lektor Martin Langeskov Christensen - Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Neurologi, Regionshospitalet Viborg – i en pressemeddelelse.
Flere effekter af motion
På baggrund af en omfattende litteraturgennemgang på området konkluderer forskerne, at motion både kan have en sygdomsforebyggende effekt, lindre symptomerne og potentielt også have en sygdomsmodificerende effekt på Parkinsons sygdom.
”Evidensen er stærk for, at moderat til højintens fysisk aktivitet nedsætter risikoen for at udvikle parkinson markant – og på tværs af de eksisterende studier finder man, at et højt fysisk aktivitetsniveau kan nedsætte risikoen med helt op mod 25 procent,” siger han.
Evidensen er også stærk, når det drejer sig om behandling af en række fremtrædende symptomer ved parkinson, som der ofte ikke findes medicin imod. For eksempel har mange personer med Parkinsons sygdom besværet gang, og det kan træning minimere væsentligt.
Det store spørgsmål er nu, om træning også har et sygdomsmodificerende potentiale.
”Beviserne for, at træning kan bremse sygdommens udvikling, er mindre robuste, selvom det er meget plausibelt. Men parkinson-forskningen mangler den afgørende biomarkør, der siger noget om sygdomsprogression hos alle patienter. Der er dog meget overbevisende træningsstudier på dyr, som påføres en sygdom, der ligner Parkinsons sygdom - selvom man ikke altid kan sætte lighedstegn mellem de effekter der ses hos dyr og mennesker,” siger Martin Langeskov Christensen.
Motion er ikke vidundermedicin
Forskerne understreger, at de med deres studie ikke prøver at udråbe motion til en vidundermedicin.
”Du kan ikke bare træne parkinsons væk. Men studier viser, at mængden af medicin kan stabiliseres, når man træner - eller endda at mindre medicin er nødvendig, hvis man højner aktivitetsniveauet. Derudover ser vi flere studier, der efter træning viser forbedringer i den for nuværende bedste markør for sygdomsprogression, nemlig det kliniske testbatteri MDS-UPDRS,” siger han.