Andreas Nørgaard Glud og Rikke Hahn Kofoed vil undersøge ultralydens evne til at sænke niveauet af giftige proteinaggregater i hjernen samt øge niveauet af vækstfaktorer - og herved forhindre skade på hjernecellerne og udviklingen af demens i en musemodel for Parkinson.
Fokuseret ultralyd skal afprøves mod Parkinson og demens
Behandling af rystesyge med fokuseret ultralyd har allerede vist sig som et effektivt og skånsomt alternativ til Deep Brain Stimulation, og nu skal forskere fra Aarhus Universitetshospital afprøve, om behandlingsmulighederne kan udvides.
Siden 2022 har Aarhus Universitetshospital behandlet patienter med essentiel tremor (rystesyge) med fokuseret ultralydsbehandling. Nu skal behandlingen også afprøves til patienter med Parkinson og demens.
Til det formål har post doc Rikke Hahn Kofoed og klinisk lektor Andreas Nørgaard Glud fra Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet modtaget knap 100.000 dollars fra den amerikanske Focused Ultrasound Foundation.
Med bevillingen vil de to forskere undersøge ultralydens evne til at sænke niveauet af giftige proteinaggregater i hjernen samt øge niveauet af vækstfaktorer - og herved forhindre skade på hjernecellerne og udviklingen af demens i en musemodel for Parkinson.
Man ved allerede, at ultralyd kan forbedre de motoriske symptomer ved Parkinson, men det er ikke blevet undersøgt, om ultralyd også kan forbedre eller forhindre udviklingen af demens i denne patientgruppe.
Skånsom behandling med umiddelbar effekt
Ved fokuseret ultralydsbehandling bruger man ultralyd til at behandle det område i hjernen, hvor eksempelvis rystesygen udgår fra. Behandlingen foregår, mens patienten ligger i en MR-skanner. Langt de fleste patienter vil allerede ved afslutningen af behandlingen opleve, at den svære rysten aftager.
Før fokuseret ultralydsbehandling kom til Danmark var eneste behandlingsmulighed for rystesyge her i landet Deep Brain Stimulation, hvor man indopererer elektroder i hjernen. Men det er en omfattende operation, som flere patienter ikke er kandidater til, selv om de er hårdt ramte.