Aquipta kan være effektiv forebyggelsesmulighed ved epiosodisk migræne
Aquipta (atogepant) reducerer antallet af månedlige migrænedage hos mennesker med episodisk migræne, som ikke har haft gavn af konventionel forebyggende behandling.
Det konkluderer det internationale fase IIIb-studie ELEVATE, hvor også danske patienter har deltaget.
I ELEVATE-studiet, hvis resultater er publiceret i The Lancet Neurology, undersøgte den internationale forskergruppe sikkerheden, tolerabiliteten og effektiviteten af Aquipta til forebyggende behandling af episodisk migræne hos mennesker, for hvem to til fire klasser af konventionelle orale forebyggende behandlinger har slået fejl.
ELEVATE blev udført på 73 steder i Canada, Tjekkiet, Danmark, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien, Holland, Polen, Rusland, Spanien, Storbritannien og USA. Deltagerne var voksne (i alderen 18-80 år) med episodisk migræne, som tidligere havde oplever behandlingssvigt ved to til fire klasser af konventionelle orale behandlinger til forebyggelse af migræne.
Patienterne blev tilfældigt tildelt (1:1) enten oral Aquipta 60 mg én gang dagligt eller placebo. De blev stratificeret efter månedlige migrænedage ved studiets start (baseline), antal svigtende behandlingsklasser samt region. I alt modtog 313 deltagere, hvoraf 89 procent var kvinder og 96 procent hvide, mindst én dosis Aquipta.
Det primære endepunkt var ændring fra baseline i gennemsnitlige månedlige migrænedage over en 12-ugers behandlingsperiode i den hypotetiske estimat-population (OTHE) uden for behandlingen, som inkluderede deltagere i sikkerhedspopulationen (alle deltagere, der modtog mindst en dosis af undersøgelsesintervention), som havde evaluerbare data til rådighed for baseline-perioden og for en eller flere af de fire-ugers post-baseline-perioder (uanset om de var i behandling eller uden for behandling).
Færre migrænedage med Aquipta
I OTHE-populationen, som omfattede 309 deltagere (155 tildelt placebo og 154 Aquipta), var mindste kvadraters gennemsnitlige ændringer fra baseline i månedlige migrænedage over 12 uger -1,9 (SE 0,4) med placebo og -4,2 (0,4) med Aquipta (mindste kvadraters middelforskel −2,4, 95 procent CI −3,2 til −1,5; justeret p<0,0001).
Den mest almindelige behandlingsudløste bivirkning ved Aquipta-behandling var forstoppelse, der forekom hos 10 procent af patienterne, mod tre procent i placebogruppen. Alvorlige bivirkninger forekom hos fire personer (tre procent) i Aquipta-gruppen, mens der ingen var i placebogruppen. Bivirkninger, der resulterede i behandlingsophør, forekom hos tre patienter (to procent) i Aquipta-gruppen og hos to patienter (en procent) i placebogruppen.
Samlet set konkluderer forskerne bag studiet, at Aquipta kan være en effektiv forebyggende behandlingsmulighed for mennesker med episodisk migræne, som ikke har haft gavn af andre behandlinger.