Stærk forbindelse mellem klyngehovedpine, genetik og rygning
Personer, der ryger eller har en historik med rygning samt personer med bestemte genetiske forandringer, er mere tilbøjelige til at udvikle klyngehovedpine, viser et stort studie, der giver mulighed for at udvikle bedre behandling og forebyggelse af klyngehovedpine.
Tre ud af fire deltagere i et omfattende studie af klyngehovedpine var nuværende eller tidligere rygere. Studiet forbinder samtidig forekomsten af klyngehovedpine med fire gener – ud over de fem allerede kendte gener. Hermed demonstrerer studiet en stærkere frbindelse mellem rygning, genetik og klyngehovedpine, end hidtil kendt. Det skriver Dansk Hovedpinecenter i en pressemeddelelse.
Studiet er et stort internationalt studie med deltagelse af patienter fra Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet-Glostrup og Københavns Universitet. Studiet bygger på data fra 36.000 personer, heraf 4.777 med klyngehovedpine.
Omkring 10.000 danskere, hvoraf 492 led af klyngehovedpine, har deltaget i studiet, og data viser, at personer, der ryger eller har røget, er mere tilbøjelige til at have klyngehovedpine. Det viser også, at personer med en familiehistorie af klyngehovedpine er mere tilbøjelige til at udvikle sygdommen selv, og at den arvelige komponent i sygdommen er stærkere end hidtil antaget.
”Det er en meget mere klar sammenhæng mellem genetik og klyngehovedpine, end vi havde forventet. Det understreger, at der er en væsentlig biologisk årsag til klyngehovedpine,” siger forskningsleder ved Dansk Hovedpinecenter samt lektor og ph.d. Thomas Folkmann Hansen, der er medforfatter på en artikel om studiet, der er publiceret i tidsskriftet Annals of Neurology.
Det vil ifølge forskerne kræve flere studier at undersøge, hvorvidt rygning ligefrem er årsag til klyngehovedpine, eller om der er en anden fælles faktor, der kan forklare den tætte sammenhæng. Men forskerne forventer, at den nye viden kan danne grundlag for udvikling af nye behandlinger og bedre forebyggelse af klyngehovedpine hos personer, der er i risiko for at udvikle sygdommen.
”Hvis der er en årsagssammenhæng, kan patienter med klyngehovedpine med fordel skærme deres børn for passiv rygning og opfordre aktivt til, at de ikke begynder at ryge. Den nye viden om arvelighed af klyngehovedpine og sammenhængen med rygning er et ekstra godt argument for, at dem, der har klyngehovedpine i familien, afstår fra rygning,” siger læge og ph.d. Anja Sofie Petersen, Dansk Hovedpinecenter, der også er medforfatter på artiklen.