Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

Vi er nødt til at oplyse arbejdsgivere om de værktøjer, der er tilgængelige, hvis man har en ansat med migræne. Derudover skal vi bløde op for reglerne for dem, der er arbejdssøgende, mener Christian Hansen.

Hovedpineformand: Drop de rigide regler og oplys arbejdsgiverne

Hvis migrænikere skal kunne rummes på og uden for arbejdsmarkedet, er vi nødt til at gøre op med rigide regler og oplyse arbejdsgivere om muligheder, siger formand for patientforening for hovedpineramte. FOA ønsker ikke lovændring men efterlyser fælles ansvar for kronikere.

Vi er nødt til at oplyse arbejdsgivere om de værktøjer, der er tilgængelige, hvis man har en ansat med migræne. Derudover skal vi bløde op for reglerne for dem, der er arbejdssøgende. Det er budskabet fra Christian Hansen, formand for Danmarks Patientforening for Hovedpineramte. Han mener, at arbejdsgiverne skal være bedre til at håndtere ansatte, der lider af migræne, men det kræver, at de forstår, at det ikke er så indviklet.

Synspunktet kom frem på et såkaldt topmøde om migræne, der i slutningen af september blev afholdt på Børsen i København. Politikere, patienter og lægefaglige eksperter gik sammen om at gøre opmærksom på migrænepatienters ofte meget dårlige vilkår, herunder 

“Der er mange muligheder for en arbejdsgiver, der har en ansat med migræne. Man kan eksempelvis give plads til hjemmearbejdsdage eller tilbyde den ansatte en fleksjobordning. Men det kræver, at de får at vide, at det ikke er så bureaukratisk, som det måske kan se ud, når man læser om lovgivningen,” siger Christian Hansen.

Det kræver dog først og fremmest en god dialog mellem arbejdsgiver og ansat, og det kan også være en udfordring. “Der er mange migrænepatienter, der ved ansættelsen ikke tør at fortælle helt åbent om, hvor slem migrænen er, og hvor mange sygedage den kan medføre,” siger Christian Hansen.

Det skønnes, at 13 ud af 15 migrænikere skjuler deres migræne for omgivelserne eller lyver om sygdommen ved sygefravær af frygt for at miste deres job, ifølge en undersøgelse lavet af Analyse Danmark for Migrænikerforbundet.

“Arbejdsgiverne er egentlig meget villige til at hjælpe, når de kender til sygdommens omfang og måderne, hvorpå man kan hjælpe,” siger Christian Hansen.

Rigide regler gør folk mere syge

Billedet er dog et helt andet, når først migrænikerne står uden for arbejdsmarkedet. Der er villigheden ifølge Christian Hansen markant mere begrænset.

Ifølge ham er problemet todelt. “For det første er der rigtig mange i systemet, der ikke ved noget om migræne, og hvad det kan betyde for sygedage osv. Det kan man ikke lovgive sig ud af men oplyse sig ud af, og der har vi allerede et godt samarbejde med jobcentrene.”

For det andet melder patienter om, at det er særdeles besværligt at overbevise jobcentrene om, at de rent faktisk har migræne. “En lægeattest fra en praktiserende læge er ofte ikke nok. Der skal en udvidet lægeattest til,” forklarer Christian Hansen. Og det stiller alt for høje krav til borgeren.

Christian Hansen mener derfor, at “vi skal gøre op med de rigide regler, der i dag sætter systemet over mennesket. Der er alt for mange – og også modstridende – krav om, at medarbejderen i jobcentret skal tjekke og kontrollere for dette og hint. Det efterlader meget lidt tid til, at medarbejderen i jobcentret rent faktisk kan spørge ind til det menneske, de sidder over for.”

Han understreger, at det ikke er jobkonsulenternes, men lovgivningens skyld: “Problemet skyldes regelsættet om, hvor meget man skal jobafprøve, og hvor meget man skal tvinge mennesker ud i, før man tilkender dem det, de har behov for.”

Løsningen, mener Christian Hansen, er hurtigere jobafprøvning og mulighed for flere jobafklaringsforløb:

“Der skal indføres en regel om, at folk skal være igennem jobafprøvning inden for et år. I dag kan et jobafklaringsforløb ifølge reglerne løbe i op til to år ad gangen, og man kan få flere jobafklaringsforløb, hvis man fortsat er uarbejdsdygtig på grund af sin sygdom og tilbuddet fortsat skønnes relevant. Som udgangspunkt kan man få op til to forløb – det er urimelig og skal derfor ændres straks.”

Effekten ved de strikse regler bliver den modsatte af den, reglerne tilsigtede: “Folk bliver mere syge af at være i et system, hvor de er pressede og føler, at de bliver mistænkeliggjort,” udtaler Christian Hansen.

Arbejdspladsens ansvar, ikke den enkeltes problem

Hos FOA er forbundssekretær Maria Melchiorsen dog tilfreds med den eksisterende lovgivning og mener i stedet, at der skal ske en holdningsændring på arbejdspladserne. “En kronisk sygdom som migræne skal ikke være den enkelte medarbejders problem. Det bør være arbejdspladserne, der tager ansvaret på sig og støtter op om den syge medarbejder,” udtaler hun.

“Vi har den nødvendige lovgivning i form af §56 og muligheden for at få sygedagpenge fra dag et. Det gør, at arbejdsgivere ikke er så hurtige til at opsige disse medarbejdere. Jeg tror i højere grad, det handler om kulturen på den enkelte arbejdsplads, hvor både ledelse og ansatte skal være indstillede på, at tingene tilrettelægges på en anden måde, der tager hensyn til ansatte med migræne eller andre kroniske sygdomme,” forklarer Maria Melchiorsen.

Hun foreslår, at arbejdspladsen for eksempel skal være mere åben over for at give den enkelte medarbejder mere indflydelse over sin vagtplan, så den kan tilrettelægges mest hensigtsmæssigt med en kronisk sygdom for øje.

Maria Melchiorsen vedkender sig dog, at det er enormt svært for mange af FOA’s medlemmer, som udgør de “varme hænder” og derfor ikke kan tage eksempelvis hjemmearbejdsdage:

“Man kan ikke arbejde hjemme, hvis man arbejder i hjemmeplejen eller på et socialt botilbud, men man kunne kigge på fleksible vagtplaner og give disse medarbejdere mere indflydelse på deres arbejdsliv.

Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2015 har migræneramte på arbejdsmarkedet i alt 3,8 millioner flere sygedage end folk uden migræne. Det svarer til 14 procent af alle sygedage i Danmark. Derudover har personer med migræne årligt 1,7 millioner flere besøg hos alment praktiserende læge end personer uden migræne. Det svarer til 5 procent af alle besøg hos alment praktiserende læge.

Migræne er årligt årsag til 73 nytilkendte førtidspensioner.

Sundhedskultur

 • Teaterstykket TRIP er syret i ordets bedste forstand

  TEATER: Forvent det uventede, når Blaagaards Teater leger med den psykedeliske oplevelse i teaterstykket TRIP. Det får fem stjerner for at være virkelig, virkelig weird.

 • Kommende direktør for kæmpesygehus havde en god dag på stadion

  KULTUR-TEMPERATUR: Ricco Dyhr står fra 2024 i spidsen for et kæmpesygehus bestående af både Nykøbing Falster Sygehus og Sjællands Universitetshospital. I september måned havde han stadig tid til en tur i Parken, da Danmark slog miniputstaten San Marino i en kvalifikationskamp til EM.

 • Norsk bog vaccinerer med humor og viden mod skam over sexsygdomme

  BØGER: Den norske læge og succesforfatter Ellen Støkken Dahl er draget på mission stærkt bevæbnet med patienter, humor, anekdoter, historiske fakta og en blændende pen. Hendes mål er, at vi begynder at opfatte sexsygdomme mindre dramatiske og i øvrigt holder op med at skamme os over dem og det, som gjorde, at vi fik dem.

 • Vigtig og nødvendig bog kaster nyt lys på mennesker med demens

  BØGER: En ny bog retter på bedste vis blikket mod, hvordan vi, der er raske, bliver bedre til at ’oversætte’ demenssprog og giver gode råd og mange konstruktive værktøjer til, hvordan vi bliver i stand til at ’tale’ sproget, så vi kan skabe bedre rammer for det menneske, der har demens.

 • Roman fremmaner AIDS-epidemiens mange spøgelser

  BØGER: Aksen i Rebecca Makkais roman ´Boystown´ er AIDS-epidemien og det spor af ulykkelige skæbner og død, der fulgte i kølvandet. Men det er ikke kun en historie om AIDS – romanen handler i lige så høj grad om tidens og kærlighedens aftryk og om de indre smertelandskaber, vi hver især bærer rundt på.

 • Afgående formand for sygeplejerskerne: Når jeg får mere tid, skal jeg synge i kor

  KULTUR-TEMPERATUR: 1. oktober fratræder Grete Christensen som Dansk Sygeplejeråds formand, og et langt fagpolitisk virke slutter. Snart får hun mere tid til kultur, som kan bruges til at blotlægge uligheden i samfundet og magtanvendelsen i fortidens psykiatri. Kultur er dog også forbundet med ren glæde, når det kommer til at synge.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, neurologi
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether