Chefneurolog: CGRP-antistoffer er ukomplicerede at bruge
Rigshospitalets ledende neurologiske overlæge oplever CGRP-antistoffer som uproblematiske at håndtere. Han har således et betryggende budskab til de privatpraktiserende kolleger, der nu fremover kan komme til at ordinere migrænemidlet Aimovig (erenumab).
”Nogle patienter oplever nogle bivirkninger i maveregionen, men ellers bliver antistofferne tolereret flot. Det er fredelige stoffer. I starten så vi patienterne, der modtog denne form for behandling, tit. Men efter at have behandlet mere end 500 kroniske migrænepatienter er vi i stigende grad gået over til telefonopfølgning. Vi skal jo naturligvis sikre os, at patienterne har gavn af det dyre præparat også. Men det er ukompliceret, når først behandlingen er igangsat og vi har set, at patienten tåler og har effekt af medicinen,” siger Jesper Erdal.
CGRP-antistoffer gives allerede på hovedpineklinikkerne på alle Sjællands neurologiske afdelinger, efter at Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der ikke er tale om en specialiseret behandling. Ifølge Jesper Erdal er man i gang med at give antistofferne på hovedfunktionsniveau i Hillerød, Herlev, Bispebjerg og på Rigshospitalet. ”Hvordan det forholder sig i de andre regioner, er jeg ikke helt sikker på, men jeg ved i hvert fald også, man i Region Sjælland er i gang med at indføre behandlingen på de neurologiske afdelinger” siger han.
Jacob Hejmdal Gren er cheflæge på Neurologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, Roskilde. Han påpeger, at der i Danmark er mangel på speciallæger i neurologi, så der vil på nuværende tidspunkt være et kapacitetsproblem helt generelt.
”Men det er et skridt i den rigtige retning, hvad ventetider på CGRP-behandling angår, ikke at have behandlingen centraliseret få steder. Det er desuden mere patientvenligt at have behandlingen nærmere mange patienters bopæl, så længe kvaliteten opretholdes, ” siger chef-neurologen fra Region Sjælland.
Strømpilen peger mod primær sektor, også almen praksis
Jesper Erdal fra Region Hovedstaden har noteret sig, at behandlingen med CGRP-antistoffer i andre lande er præget af mindre styring end i Danmark, hvor behandlingen kun er godkendt til mennesker, der lider af kronisk migræne med 15 hovedpinedage om måneden og 8 anfald månedligt.
”Det handler primært om, at det er ny og dyr medicin og dermed udgør en samfundsøkonomisk belastning. Effekten er ikke god nok sammenlignet med prisen, hvis man har få migrænedage, har Medicinrådet vurderet. Så længe Medicinrådets nuværende kriterier er i spil, kan vi formentlig godt rumme behandlingen med CGPR på de neurologiske afdelinger i Danmark, omend der på nuværende tidspunkt er ventelister og ventetid,” siger Jesper Erdal.
Det nuværende billede kan dog ændre sig. Jesper Erdal fortsætter:
”Den udvikling, vi ser i forhold til brug af antistoffer i andre lande, kan også komme til Danmark, og der er jo rigtig rigtig mange, der lider af migræne. Bliver antistoffer godkendt til flere indikationer, som det er tilfældet andre steder i Europa, så kan vi slet ikke rumme det på neurologiske hospitalsafdelinger, så skal praktiserende neurologer og alment praktiserende læger i spil, og alt tyder på, det trækker i den retning.”