Triptaner er sikre til migrænepatienter med høj risiko for CVD
En ny analyse associerer triptanere med markant færre tilfælde af alvorlig CVD hos patienter med eksisterende hjertekarsygdom i forhold til NSAID.
Eksisterende hjertekarsygdomme (CVD) er anført som en kontraindikation for behandling af migræne med triptanere, men tritan-behandling giver færre tilfælde af alvorlig CVD hos patienter med forudgående hjertekarsygdom, end NSAID-præparater, konkluderer forskerne bag et stort amerikansk real world-studie, som blev præsenteret i et indlæg (#IOR-06) på American Headache Society’s årlige konference i Denver, Colorado.
Forskere med tilknytning til blandt andet Mayo Clinic og GlaxoSmithKline har i studiet analyseret registerdata fra over 12.000 migrænepatienter, der gennem 14 år var blevet behandlet på Mass General Brigham i Boston, og som og havde mindst én diagnose for CVD i året inden første præsentation.
Individuelle årsager
Patienterne blev behandlet med enten triptanere (33 procent), NSAID (17 procent) eller opioider/butalbital (O/B, 50 procent), hvoraf sidstnævnte frarådes i Danmark. I de tre kohorter var det mest anvendte lægemiddel henholdsvis sumatriptan (59 procent), ibuprofen (62 procent) samt butalbital (39 procent) og oxycodon (27 procent).
De statistiske analyser viste, at risikoen for blodprop i hjertet, i hjernen eller dødsfald som følge af hjerte-kar-relaterede årsager - såkaldte Major Adverse Cardiovascular Events (MACE) – var 1,0 procent ved triptanere, mens den var 3,8 procent og 4,5 procent for henholdsvis NSAID og O/B.
Den justerede hazard ratio (HR) for MACE ved triptaner vs. NSAID var 0,46 (95% CI: 0,29-0,71; p < 0,01), mens den ved triptaner vs. O/B var 0,38 (95% CI: 0,22-0,67; p < 0,01). Datagrundlaget var ikke stort nok til, at der kunne påvises statistisk signifikans af risikoen for de individuelle årsager til MACE, men tendensen var den samme.