Skarpt nattelys øger risiko for stroke
For meget eksponering for skarpt og kunstigt udendørs lys om natten kan øge risikoen for stroke.
Det viser et studie publiceret i tidsskriftet Stroke.
Studiet omfattede flere end 28.000 personer bosiddende i byen Ningbo i Kina. Forskerne fandt, at personer, der var udsat for de højeste niveauer af kunstigt udendørs lys om natten, havde en 43 procent øget risiko for at udvikle cerebrovaskulær sygdom sammenlignet med dem med de laveste eksponeringsniveauer. Cerebrovaskulær sygdom inkluderer stroke men også andre tilstande, der påvirker blodgennemstrømningen til hjernen.
Tidligere studier har knyttet øget eksponering for skarpt, kunstigt nattelys til udviklingen af kardiovaskulær sygdom. Men studiet er et af de første til at undersøge forholdet mellem lys om natten og hjernens sundhed.
Omkring 80 procent af verdens befolkning bor i lysforurenede miljøer. Kontinuerlig eksponering for kunstigt lys om natten kan undertrykke produktionen af melatonin, et hormon der fremmer søvn. Mennesker som sover dårligt, er sammenlignet med mennesker, som har gode søvnvaner, mere tilbøjelige til at udvikle ringere kardiovaskulær sundhed over tid, forklarer forskerne bag studiet.
Næsten 60 procent af deltagerne i studiet var kvinder, og gennemsnitsalderen var 62 år. Studiet blev udført fra 2015 til 2021. Eksponering for udendørs nattelys blev vurderet ved hjælp af satellitbilleder, der kortlagde lysforurening. Blandt deltagerne i studiet udviklede 1.278 personer cerebrovaskulær sygdom, herunder fik 777 personer et iskæmisk stroke.
Studiet undersøgte også niveauerne af luftforurening og fandt, at dens mulige virkninger var uafhængige af lysudsættelse.
Personer udsat for de højeste niveauer af den type luftforurening, der er forbundet med forbrænding af benzin, olie, dieselbrændstof eller træ, havde en 41 procent øget risiko for at udvikle cerebrovaskulær sygdom sammenlignet med deltagere med de laveste niveauer af eksponering.
Personer udsat for de højeste niveauer af luftforurening forårsaget af støv eller røg havde en 50 procent øget risiko for cerebrovaskulær sygdom sammenlignet med dem udsat for de laveste niveauer. Og de personer, som var udsat for de højeste niveauer af nitrogenoxid fra motorkøretøjer og kraftværksemissioner havde en 31 procent højere risiko for cerebrovaskulær sygdom sammenlignet med dem med den laveste eksponering.