- først med nyheder om medicin

"Vi kan ikke på det foreliggende se, om der er en forbindelse mellem lecanemab og de dødelige blødninger, eller hvor hyppigt de vil forekomme med lecanemab – hvis overhovedet. Vi skal fortsætte med at overvåge og se, om der er en eventuel sammenhæng,” siger Kristian Steen Frederiksen.

Dødsfald med mulig forbindelse til lecanemab kræver mere forskning

To dødsfald kan muligvis kobles til den eksperimentelle Alzheimersbehandling lecanemab, men en mulig godkendelse af behandlingen kan endnu ikke udelukkes, mener overlæge Kristian Steen Frederiksen.

Patienterne var en 65-årig kvinde og en 80-årig mand, der begge modtog lecanemab i forlængelsesfasen af de kliniske studier af behandlingen. Det skriver blandt andet det amerikanske, digitale videnskabsbaserede medie Science. Patienterne har i begge tilfælde fået blodfortyndende medicin samtidig med lecanemab. 

Af den grund er det også uklart, om dødsfaldene kan kobles direkte og udelukkende til behandlingen med lecanemab. Dødsårsagerne kræver derfor mere granskning, fortæller overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, Kristian Steen Frederiksen. 

“Det er svært at drage nogle konklusioner med sikkerhed i forhold til, om de her tilfælde isoleret set kan forbindes med lecanemab. Det kræver fortsat overvågning og skal indgå i afvejningen af effekten og mulige bivirkninger af behandlingen,” siger Kristian Steen Frederiksen.

Blødningsrisiko er en kendt bivirkning

Det eksperimentelle præparat lecanemab er et antistof, der er udviklet til at reducere mængden af skadelig amyloid beta i hjernen. Én af de kendte bivirkninger til præparatet er netop blødningsrisici og hævelser i hjernen - såkaldt ARIA. Derfor kommer dødsfaldene heller ikke som en overraskelse for Kristian Steen Frederiksen.

“Jeg vil ikke være super overrasket, hvis det viser sig, at lecanemab har været en medvirkende faktor i de to dødsfald, fordi vi ved, at lægemidlet kan give anledning til mindre blødninger, og de har altid potentialet til at blive mere alvorlige. Når vi ser flere, der får behandlingen, vil de her tilfælde også forekomme. Men vi kan ikke på det foreliggende se, om der er en forbindelse mellem lecanemab og de dødelige blødninger, eller hvor hyppigt de vil forekomme med lecanemab – hvis overhovedet. Vi skal fortsætte med at overvåge og se, om der er en eventuel sammenhæng,” siger Kristian Steen Frederiksen. 

Fortsat grund til forsigtig optimisme

Lecanemab har indtil videre vist lovende resultater i behandlingen af Alzheimers. I fase III-studiet Clarity AD, der inkluderede 1.795 patienter med tidlig Alzheimers, blev patienterne enten behandlet med lecanemab eller fik placebo. I lecanemab-gruppen faldt den kliniske forringelse med 27 procent efter 18 måneders behandling målt ud fra CDR-skalaen. 

I kølvandet på offentliggørelsen af studiets resultater, udtrykte Kristian Steen Frederiksen dengang forsigtig optimisme til Medicinske Tidsskrifter omkring lecanemab som et fremtidigt behandlingstilbud til patienter med Alzheimers.

Den optimisme har ikke ændret sig på baggrund af dødsfaldene. Tværtimod er der skruet en smule op for overlægens optimisme, efter flere resultater og data for nyligt blev fremlagt ved konferencen Clinical Trials on Alzheimer’s Disease i San Francisco. 

“Efter at have set et større datasæt på konferencen er min forsigtige optimisme styrket en lille smule. Vi akkumulerer data på behandlingerne hele tiden, og det gør, at vi får et bedre sammenligningsgrundlag. Data underbygger begrænsningen af yderligere symptomer og viser god effekt på underliggende sygdomsforandringer i hjernen. På konferencen blev der også præsenteret moduleringer af data, der viser en effekt af medicinen ud over den tid studiet løb i,” siger Kristian Steen Frederiksen. 

Umiddelbar ingen grund til at udelukke godkendelse

Det er det svenske biotekselskab Bioarctic, der i samarbejde med de to medicinalkoncerner Eisai og Biogen står bag udviklingen af lægemidlet. Målet fra virksomhedernes side er at indsende en ansøgning om markedsgodkendelse i USA, Japan og Europa senest i begyndelsen af 2023. 

Om dødsfaldene kan have en effekt på godkendelse af lægemidlet, er ifølge Kristian Steen Frederiksen vanskeligt at svare på lige nu. På nuværende tidspunkt kan han ikke se, hvorfor lægemidlet skulle blive afvist alene på baggrund af de to dødsfald. En godkendelse kræver dog en grundig undersøgelse af data, som de europæiske lægemiddelmyndigheder i første omgang vil foretage, før der foreligger en tilstrækkelig vurdering af, om lægemidlet kan godkendes.

“For mig at se tyder resultaterne på, at der er en effekt af behandlingen, og at behandlingen er virksom. Jeg har ikke set noget, der sikkerhedsmæssigt gør, at man på forhånd kan sige, at det bør udelukke en godkendelse, men det kræver nøjere granskning af data,” siger Kristian Steen Frederiksen. 

Hvis lægemidlet godkendes, vil det dog ifølge ham betyde, at man skal have et klarere billede af, hvilke patienter der bør tilbydes lægemidlet. 

 “Om fem år, hvis lægemidlet godkendes, vil vi bedre kunne se, hvordan lægemidlet virker, hvordan vi skal bruge det, og hvem der skal tilbydes lægemidlet. Det er ret sikkert, at alle med Alzheimers sygdom ikke skal tilbydes lecanemab, men måske nærmere en udvalgt gruppe, der er tidligt i deres sygdomsforløb. Initialt kan det også være en overvejelse, om patienter, der får blodfortyndende medicin, skal have lecanemab.” 

På nuværende tidspunkt er omkring 1.800 patienter i behandling med lecanemab. Cirka otte procent af patienterne får også blodfortyndende medicin.

Sundhedskultur

 • Populær hospitals-serie slutter med en sidste sæson fuld af overraskelser

  STREAMING: Sundhedsorganisationen WHO har rost dramaserien ´New Amsterdam´ om hospitalsdirektøren Max Goodwins kamp mod bureaukrati, nedskæringer og patienters umyndiggørelse og ulige adgang til sundhedsydelser. Nu er serien tilbage med en ny – men desværre for seriens mange fans også uigenkaldeligt sidste sæson. 

 • Norsk lægeserie tegner kjempebra

  STREAMING: En læge, en uhelbredelig hjernetumor, et år tilbage at leve i, og så går det ellers løs i Viaplays, nye mørke, uforudsigelige og aldeles velspillede dramaserie, R.I.P Henry.

 • Dokumentarserie om køns-operation pirker godt og grundigt til fordomme om køn

  DOKUMENTAR: Mere Milo viser Helle Thorning-Schmidts yngste barn Milo Kinnochs transition og kamp for også fysisk at blive mand. Det er en særdeles simpelt produceret dokumentarserie i seks afsnit, som vises på Feminas hjemmeside. Ikke desto mindre tyder serien til at blive en fin lille og meget fordomsnedbrydende serie, som man kun kan undre sig over ikke produceres af en af de store TV-stationer.

 • Ny TV-serie fra akutafdeling er et underspillet, men stærkt nødråb

  DOKUMENTAR: På akutafdelingen på Slagelse Sygehus hører det til dagens orden, at det vælter ind med flere patienter, end man har plads og personale til. Konsekvenserne er ambulancer i kø, ventetider til stamafdelinger, patienter på gangene, time-outs og et akut-personale, der styrter rundt på gange og stuer for at redde liv. Det dokumenterer en stærk lille mini-serie fra en hæsblæsende akutafdeling.

 • Ny inspirerende fagbog vil lære ergoterapien at bruge naturen

  BØGER: Patienter - og raske - bør tilbydes friluftslivsaktiviteter i grønne omgivelser, uanset om indsatsen har fokus på sundhedsfremme, forebyggelse, rehabilitering eller palliation, anbefaler to ergoterapeuter bag en ny bog om sundhedsindsatser i grønne omgivelser.

 • Sundhedspolitikere bør drage konsekvenser og patienter kan lære af fremragende bog

  BØGER: Journalist Anne Meiniche, der har levet i tæt symbiose med det danske sundhedsvæsen siden et alvorligt trafikuheld for mere end 22 år siden, efterlyser omsorgsparathed fremfor omstillingsparathed i sin nye bog. Bogen er et fremragende indspark, som sundhedspolitikere bør drage konsekvenser af og andre patienter lære af.

  • Chefredaktører
   Kristian Lund
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Nina Vedel-Petersen
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Nordisk annoncedirektør
   Marianne Østergaard Petersen
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Adresse

   Schæffergården
   Jægersborg Alle 166
   2820 Gentofte
   CVR: 37 21 28 22

   Kontakt

   Annoncer
   Kontaktinfo
   Abonnement
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  • Redaktionschef

   Helle Torpegaard
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Journalister

   Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
   Bo Karl Christensen, redaktionsleder
   Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
   Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
   Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
   Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
   Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik

   Tilknyttede journalister

   Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
   Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Maria Cuculiza - kultur, neurologi
   Gorm Palmgren - onkologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
   Ebbe Fischer - allround
   Natacha Houlind Petersen - allround
   Anne Westh - allround
   Hanna Sigga Madslund - allround
   Stephanie Hollender - allround

   Kommerciel afdeling

   Annoncekonsulent
   Malene Laursen
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Salgskonsulent, Sverige
   Annika Östholm
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Webinarer
   Majbritt Laustrup
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Administrativ koordinator
   Anette Kjer Overgaard
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Konference koordinator
   Christina Ludvig
   Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   Research
   Birgitte Gether