Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

"Vi kan ikke på det foreliggende se, om der er en forbindelse mellem lecanemab og de dødelige blødninger, eller hvor hyppigt de vil forekomme med lecanemab – hvis overhovedet. Vi skal fortsætte med at overvåge og se, om der er en eventuel sammenhæng,” siger Kristian Steen Frederiksen.

Dødsfald med mulig forbindelse til lecanemab kræver mere forskning

To dødsfald kan muligvis kobles til den eksperimentelle Alzheimersbehandling lecanemab, men en mulig godkendelse af behandlingen kan endnu ikke udelukkes, mener overlæge Kristian Steen Frederiksen.

Patienterne var en 65-årig kvinde og en 80-årig mand, der begge modtog lecanemab i forlængelsesfasen af de kliniske studier af behandlingen. Det skriver blandt andet det amerikanske, digitale videnskabsbaserede medie Science. Patienterne har i begge tilfælde fået blodfortyndende medicin samtidig med lecanemab. 

Af den grund er det også uklart, om dødsfaldene kan kobles direkte og udelukkende til behandlingen med lecanemab. Dødsårsagerne kræver derfor mere granskning, fortæller overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, Kristian Steen Frederiksen. 

“Det er svært at drage nogle konklusioner med sikkerhed i forhold til, om de her tilfælde isoleret set kan forbindes med lecanemab. Det kræver fortsat overvågning og skal indgå i afvejningen af effekten og mulige bivirkninger af behandlingen,” siger Kristian Steen Frederiksen.

Blødningsrisiko er en kendt bivirkning

Det eksperimentelle præparat lecanemab er et antistof, der er udviklet til at reducere mængden af skadelig amyloid beta i hjernen. Én af de kendte bivirkninger til præparatet er netop blødningsrisici og hævelser i hjernen - såkaldt ARIA. Derfor kommer dødsfaldene heller ikke som en overraskelse for Kristian Steen Frederiksen.

“Jeg vil ikke være super overrasket, hvis det viser sig, at lecanemab har været en medvirkende faktor i de to dødsfald, fordi vi ved, at lægemidlet kan give anledning til mindre blødninger, og de har altid potentialet til at blive mere alvorlige. Når vi ser flere, der får behandlingen, vil de her tilfælde også forekomme. Men vi kan ikke på det foreliggende se, om der er en forbindelse mellem lecanemab og de dødelige blødninger, eller hvor hyppigt de vil forekomme med lecanemab – hvis overhovedet. Vi skal fortsætte med at overvåge og se, om der er en eventuel sammenhæng,” siger Kristian Steen Frederiksen. 

Fortsat grund til forsigtig optimisme

Lecanemab har indtil videre vist lovende resultater i behandlingen af Alzheimers. I fase III-studiet Clarity AD, der inkluderede 1.795 patienter med tidlig Alzheimers, blev patienterne enten behandlet med lecanemab eller fik placebo. I lecanemab-gruppen faldt den kliniske forringelse med 27 procent efter 18 måneders behandling målt ud fra CDR-skalaen. 

I kølvandet på offentliggørelsen af studiets resultater, udtrykte Kristian Steen Frederiksen dengang forsigtig optimisme til Medicinske Tidsskrifter omkring lecanemab som et fremtidigt behandlingstilbud til patienter med Alzheimers.

Den optimisme har ikke ændret sig på baggrund af dødsfaldene. Tværtimod er der skruet en smule op for overlægens optimisme, efter flere resultater og data for nyligt blev fremlagt ved konferencen Clinical Trials on Alzheimer’s Disease i San Francisco. 

“Efter at have set et større datasæt på konferencen er min forsigtige optimisme styrket en lille smule. Vi akkumulerer data på behandlingerne hele tiden, og det gør, at vi får et bedre sammenligningsgrundlag. Data underbygger begrænsningen af yderligere symptomer og viser god effekt på underliggende sygdomsforandringer i hjernen. På konferencen blev der også præsenteret moduleringer af data, der viser en effekt af medicinen ud over den tid studiet løb i,” siger Kristian Steen Frederiksen. 

Umiddelbar ingen grund til at udelukke godkendelse

Det er det svenske biotekselskab Bioarctic, der i samarbejde med de to medicinalkoncerner Eisai og Biogen står bag udviklingen af lægemidlet. Målet fra virksomhedernes side er at indsende en ansøgning om markedsgodkendelse i USA, Japan og Europa senest i begyndelsen af 2023. 

Om dødsfaldene kan have en effekt på godkendelse af lægemidlet, er ifølge Kristian Steen Frederiksen vanskeligt at svare på lige nu. På nuværende tidspunkt kan han ikke se, hvorfor lægemidlet skulle blive afvist alene på baggrund af de to dødsfald. En godkendelse kræver dog en grundig undersøgelse af data, som de europæiske lægemiddelmyndigheder i første omgang vil foretage, før der foreligger en tilstrækkelig vurdering af, om lægemidlet kan godkendes.

“For mig at se tyder resultaterne på, at der er en effekt af behandlingen, og at behandlingen er virksom. Jeg har ikke set noget, der sikkerhedsmæssigt gør, at man på forhånd kan sige, at det bør udelukke en godkendelse, men det kræver nøjere granskning af data,” siger Kristian Steen Frederiksen. 

Hvis lægemidlet godkendes, vil det dog ifølge ham betyde, at man skal have et klarere billede af, hvilke patienter der bør tilbydes lægemidlet. 

 “Om fem år, hvis lægemidlet godkendes, vil vi bedre kunne se, hvordan lægemidlet virker, hvordan vi skal bruge det, og hvem der skal tilbydes lægemidlet. Det er ret sikkert, at alle med Alzheimers sygdom ikke skal tilbydes lecanemab, men måske nærmere en udvalgt gruppe, der er tidligt i deres sygdomsforløb. Initialt kan det også være en overvejelse, om patienter, der får blodfortyndende medicin, skal have lecanemab.” 

På nuværende tidspunkt er omkring 1.800 patienter i behandling med lecanemab. Cirka otte procent af patienterne får også blodfortyndende medicin.

Sundhedskultur

 • Teaterstykket TRIP er syret i ordets bedste forstand

  TEATER: Forvent det uventede, når Blaagaards Teater leger med den psykedeliske oplevelse i teaterstykket TRIP. Det får fem stjerner for at være virkelig, virkelig weird.

 • Kommende direktør for kæmpesygehus havde en god dag på stadion

  KULTUR-TEMPERATUR: Ricco Dyhr står fra 2024 i spidsen for et kæmpesygehus bestående af både Nykøbing Falster Sygehus og Sjællands Universitetshospital. I september måned havde han stadig tid til en tur i Parken, da Danmark slog miniputstaten San Marino i en kvalifikationskamp til EM.

 • Norsk bog vaccinerer med humor og viden mod skam over sexsygdomme

  BØGER: Den norske læge og succesforfatter Ellen Støkken Dahl er draget på mission stærkt bevæbnet med patienter, humor, anekdoter, historiske fakta og en blændende pen. Hendes mål er, at vi begynder at opfatte sexsygdomme mindre dramatiske og i øvrigt holder op med at skamme os over dem og det, som gjorde, at vi fik dem.

 • Vigtig og nødvendig bog kaster nyt lys på mennesker med demens

  BØGER: En ny bog retter på bedste vis blikket mod, hvordan vi, der er raske, bliver bedre til at ’oversætte’ demenssprog og giver gode råd og mange konstruktive værktøjer til, hvordan vi bliver i stand til at ’tale’ sproget, så vi kan skabe bedre rammer for det menneske, der har demens.

 • Roman fremmaner AIDS-epidemiens mange spøgelser

  BØGER: Aksen i Rebecca Makkais roman ´Boystown´ er AIDS-epidemien og det spor af ulykkelige skæbner og død, der fulgte i kølvandet. Men det er ikke kun en historie om AIDS – romanen handler i lige så høj grad om tidens og kærlighedens aftryk og om de indre smertelandskaber, vi hver især bærer rundt på.

 • Afgående formand for sygeplejerskerne: Når jeg får mere tid, skal jeg synge i kor

  KULTUR-TEMPERATUR: 1. oktober fratræder Grete Christensen som Dansk Sygeplejeråds formand, og et langt fagpolitisk virke slutter. Snart får hun mere tid til kultur, som kan bruges til at blotlægge uligheden i samfundet og magtanvendelsen i fortidens psykiatri. Kultur er dog også forbundet med ren glæde, når det kommer til at synge.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, neurologi
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether