Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

Baggrund for ny bog: Hjerneskadede får ingen hjælp til sexlivet

Hjerneskadede og deres partnere har som oftest store problemer med at genoprette seksualitet og nærhed, når de værste fysiske kriser er overstået.

Og der er ikke meget hjælp at hente hos de hjerneskadedes mange behandlere, blandt hvem ansvaret flyder, så ingen rigtigt tager det på sig, beklager kommunikationschef i Hjerneskadeforeningen, Susan Søgaard, som ser alt for mange par gå fra hinanden i afmagt, udmattelse og mangel på hjælp til at fortsætte sammen.

Hjerneskadeforeningens kommunikationschef har begået en værktøjskasse i form af en bog Sex, kærlighed og en hjerne som er gået i stykker, med råd og løsninger til hjerneskadede og især pårørende, som ønsker at få kærligheden og nærheden tilbage i og uden for sengen. At det kan være en umådelig svær opgave at få lyst og samvær tilbage er Susan Søgaard den første til at erkende, men hun mener alligevel, at der er håb forude for mange:

”Nogle pårørende resignerer, idet de tænker, at det alligevel aldrig bliver anderledes, og i øvrigt er de tit for udmattede til, at de har overskud til at forestille sig det anderledes, selvom de godt kunne ønske sig det. Men mange problemer i kærlighedslivet kan godt mindskes, og det er vejene hertil, som jeg har forsøgt at vise i min bog, som mærkeligt nok er den eneste, der findes på markedet om emnet, selv om vi har omkring 120.000 mennesker med erhvervet hjerneskade i Danmark.”

Ifølge Susan Søgaard beretter de fleste pårørende, at ingen af de fagpersoner, de har mødt under partnerens sygdomsforløb, har spurgt ind til om sexlivet og kærligheden fungerede. Hvis de selv har spurgt, har de følt sig viftet af banen, som om deres problem ikke er vigtigt, og de har svært ved selv at finde frem til den hjælp, som de føler, de har brug for.

Og netop mangel på hjælp og information til de hjerneskadede og deres pårørende, som statistikkerne viser, ofte må give op, kaste håndklædet i ringen og gå fra hinanden, er da også det, som har fået Susan Søgaard til tasterne:

”Det er helt normalt efter en hjerneskade, at man ikke rigtigt ved, hvor man har hinanden. Mange kan ikke finde ud af om, de overhovedet har hinanden mere. Og mange kan også have svært ved at mærke både egne og partnerens følelser. Den hjerneskadede har måske forandret sig af skaden, den pårørende bruger al sin energi på at være koordinator og måske plejer for den syge, så overskuddet til også at pleje parforholdet er minimalt, og kærligheden og sexlivet risikerer at dø ud, uden at nogen af partnerne ønsker det sådan,” forklarer Susan Søgaard, der uddyber:

”Det er i den situation, at parrene har brug for hjælp. En hjælp som lige nu mestendels består af korte pjecer, som ikke er til nævneværdig hjælp, da de ikke siger noget om de enkelte pars situation, eftersom ikke to hjerneskader er ens. Og netop skadernes karakter betyder virkelig meget kombineret med forhold som for eksempel parrenes alder, individuelle og fælles fortid, personligheder og seksualitet og samvær inden ulykken eller sygdommen ramte. Komplekse omstændigheder som ikke kan rummes i en lille tynd pjece, og som de professionelle alle bør og skal hjælpe med at kunne håndtere. Enten ved direkte at kunne informere, vejlede og tale om det, eller ved at hjælpe den syge eller den pårørende til at finde frem til nogen som er i stand til det.”

Susan Søgaard, der har gennemtrævlet alle hånde former for såvel mundtlige, videnskabelige kilder og sociale medier i indland og udland, lægger dog ikke skjul på, at der findes hjerneskader som gør det umuligt at få et sexliv til at fungere igen og i det hele taget fortsætte et samliv – uanset hvor gerne den pårørende og muligvis den hjerneskadede gerne ville:

”Ulykkelige fortællinger om hjerneskadede, der bliver så karakterforandrede, at de bliver uempatiske samt mentalt, fysisk og sågar seksuelt grænseoverskridende i en grad, så de ligefrem kan være farlige for partneren, fylder meget, men det er på ingen måde flertallet. Vi har også beretninger om skadede, som bliver meget mere kærlige. Og uanset så kan de fleste få det bedre, selv om undersøgelser viser, at hjerneskadede og deres pårørende har flere og større seksuelle problemer end patienter og pårørende fra andre alvorlige sygdomme”.

Men i følge Susan Søgaard er det ikke kun den direkte hjerneskade, som kan udfordre parrenes sex og samliv. Den ramte kan også hæmmes af for eksempel bivirkninger fra medicin, som for eksempel anti-depressiver, hormonelle forandringer på grund af skader i det endokrine system, lavt selvværd, usikkerhed overfor ny identitet og selvopfattelse, træthed, udmattelse, fysiske vanskeligheder som smerter, inkontinens, lammelser, spasmer, funktionsnedsættelser i forhold til kommunikation, adfærd, følelser og seksuelle præstationer:

”Det er virkelig mange modstandere, som disse her par kan være oppe imod. Det er ikke svært at forstå, at nogle ender med at give op. Ikke mindst når man også tænker på, at sygdommen jo også kan ændre forholdets dynamik voldsomt, når den ene part pludselig også skal være den andens plejer i forhold til personlig hygiejne og resten af hverdagens gøremål. Det er ikke uden grund, at så mange pårørende ender med enten at knække helt sammen eller blive syge selv. De færreste kan klare alle de her ting uden professionel hjælp udefra, så mit bedste råd er selv at opsøge den aktivt. Og helst hurtigst muligt i forløbet, for jo tidligere man får hjælp, des større er sandsynligheden for at man kan forebygge frem for at reparere eller gå helt i stykker.”

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

  • Teaterstykket TRIP er syret i ordets bedste forstand

    TEATER: Forvent det uventede, når Blaagaards Teater leger med den psykedeliske oplevelse i teaterstykket TRIP. Det får fem stjerner for at være virkelig, virkelig weird.

  • Kommende direktør for kæmpesygehus havde en god dag på stadion

    KULTUR-TEMPERATUR: Ricco Dyhr står fra 2024 i spidsen for et kæmpesygehus bestående af både Nykøbing Falster Sygehus og Sjællands Universitetshospital. I september måned havde han stadig tid til en tur i Parken, da Danmark slog miniputstaten San Marino i en kvalifikationskamp til EM.

  • Norsk bog vaccinerer med humor og viden mod skam over sexsygdomme

    BØGER: Den norske læge og succesforfatter Ellen Støkken Dahl er draget på mission stærkt bevæbnet med patienter, humor, anekdoter, historiske fakta og en blændende pen. Hendes mål er, at vi begynder at opfatte sexsygdomme mindre dramatiske og i øvrigt holder op med at skamme os over dem og det, som gjorde, at vi fik dem.

  • Vigtig og nødvendig bog kaster nyt lys på mennesker med demens

    BØGER: En ny bog retter på bedste vis blikket mod, hvordan vi, der er raske, bliver bedre til at ’oversætte’ demenssprog og giver gode råd og mange konstruktive værktøjer til, hvordan vi bliver i stand til at ’tale’ sproget, så vi kan skabe bedre rammer for det menneske, der har demens.

  • Roman fremmaner AIDS-epidemiens mange spøgelser

    BØGER: Aksen i Rebecca Makkais roman ´Boystown´ er AIDS-epidemien og det spor af ulykkelige skæbner og død, der fulgte i kølvandet. Men det er ikke kun en historie om AIDS – romanen handler i lige så høj grad om tidens og kærlighedens aftryk og om de indre smertelandskaber, vi hver især bærer rundt på.

  • Afgående formand for sygeplejerskerne: Når jeg får mere tid, skal jeg synge i kor

    KULTUR-TEMPERATUR: 1. oktober fratræder Grete Christensen som Dansk Sygeplejeråds formand, og et langt fagpolitisk virke slutter. Snart får hun mere tid til kultur, som kan bruges til at blotlægge uligheden i samfundet og magtanvendelsen i fortidens psykiatri. Kultur er dog også forbundet med ren glæde, når det kommer til at synge.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
    Nina Bro - sclerose, neurologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
    Christina Alfthan - patientrettigheder

    Tilknyttede journalister

    Natacha Houlind Petersen - allround
    Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
    Berit Andersen – psykiatri
    Jette Marinus - respiratorisk
    Maria Cuculiza - kultur
    Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
    Gorm Palmgren - onkologi
    Hani Abu-Khalil - allround
    Anne Westh - allround
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Salgskonsulent, Sverige
    Annika Östholm
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Konference koordinator
    Christina Ludvig
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Lisbet Møller Helweg
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether