Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

Private aktører fører inden for neurorehabilitering

Morten Lorenzen

Mens den kommunale neurorehabilitering halter, fylder private aktører tomrummet. To hovedaktører efterlyser en plan for området for at sikre patienterne lige adgang.

Behandlingen af stroke er forbedret markant over de seneste ti år, men tilbuddet om rehabilitering til det stigende antal overlevende patienter er ikke fulgt med. Tværtimod oplever direktør i Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen mange steder forringelse af tilbuddene til patienter med erhvervet hjerneskade, og den naturlige konsekvens er ifølge ham, at der er opstået et marked for private udbydere af neurorehabilitering. Eksempelvis virksomheden Forenede Neuro Care, der dette forår udvider sine aktiviteter med multidisciplinær nerurorehabilitering på Sjælland markant.  

”En neurogenoptræningsplan er nødvendig for at komme tilbage til et værdigt liv, men i mange kommuner kan den ikke efterkommes. Det patienterne oplever svarer til, at man få en recept fra lægen, kun for at høre farmaceuten sige: ”Det produkt har vi desværre ikke. Du kan få gurkemeje i stedet". Der er et stort behov for at styrke rehabiliteringsindsatsen, men initiativet kommer ikke fra regioner og kommuner. Tværtimod lukker man tilbud ned, og i det lys er det meget positivt, at en Forenede Care vil styrke sin indsats," siger Morten Lorenzen. 

Hen er medlem af Forenede Cares bestyrelse som repræsentant for Hjerneskadeforeningen, der forsøger at være repræsenteret bredt i bestyrelser inden for hjerneskadeområdet.

"Det ligger i vores dna, at være med der hvor vores medlemmer er. I den bedste af alle verdener havde vi et universelt offentligt sundhedsvæsen, der tog sig af alle de sundhedsfaglige opgaver, der er, men sådan er det ikke, og i den situation er det godt, at der er private aktører, der kan byde ind, og lige nu er det sådan, at de bedste neurorehabiliteringskompetencer samlet set er hos de private udbydere," siger Morten Lorenzen.

Når det offentlige ikke leverer

Morten Lorenzen har tidligere efterlyst kvalitetsstandarder og specialiseret neuro-uddannet sundhedspersonale i kommunerne, for han vurderer, at manglerne betyder, at kommunerne ikke nødvendigvis overholder Sundhedsstyrelsens anbefalinger for neurorehabilitering til personer med erhvervet hjerneskade.

”Tilbuddene på neuroområdet fungerede godt dengang, det lå i amterne, men med strukturreformen i 2007 blev genoptræningen og pengene flyttet ud i kommunerne. Desværre brugte de midlerne på andre områder og smadrede dermed et neurorehabiliteringssystem i verdensklasse. I Hjerneskadeforeningen har vi gang på gang efterlyst, at kommunerne går sammen og udarbejder tilbud i relation til de befolkningsgrupper, de skal betjene. Og hvis de ikke kan klare opgaven selv, burde de etablere et samarbejde, for der er ingen tvivl om, at vi har at gøre med dyr patientgruppe,” siger Morten Lorenzen. 

Ved at lade private aktører tage føring inden for neurorehabiliteringen risikerer man, at uligheden i adgang til tilbuddene øges. Foreløbig vurderer Morten Lorentzen ikke, at det er et problem, men risikoen var medvirkende til, at han engagerede sig i Forenede Neuro Cares bestyrelse, og det er en problematik, der skal håndteres, mener han.

"Når tilbuddet etableres i privat regi, vil der komme et element af, at dem, der har råd, vil få adgang til mere, end dem, der ikke har, og det er beklageligt, når det handler om basale sundhedsydelser, men det er ikke anderledes, end inden for alle andre specialer, hvor der findes private udbydere," siger Morten Lorenzen. 

Speciallæge og direktør ved Sclerosehospitalerne i Danmark Merete Stubkjær Christensen er enig. Hun vurderer lige som Morten Lorenzen, at Forenede Neuro Cares udvidelse er god og nødvendig. 

”Neuroområdet er ét af de områder, hvor behovet for specialiserede fagprofessionelle er allerstørst. Det er jo altomfattende for personen, når hjernen påvirkes, og derfor skal de fagprofessionelle arbejde ud fra en biopsykosocial tilgang – hvilket er en kompleks størrelse – som vi har fået en fælles forståelse med neurologerne om. Så på dén måde er jeg glad for, når vi er flere, der arbejder med den multidisciplinære tilgang,” siger hun.

Brug for løsninger

På den anden side finder hun ikke risikoen for øget social ulighed tillokkende.

”Stadig flere får private sygesikringer gennem deres arbejde, hvilket vil øge uligheden for dem, der hverken har arbejde eller penge. For eksempel unge sclerosepatienter. Derfor vil vi på Sclerosehospitalerne gøre alt for, at det offentlige påtager sig den behandlingsopgave, som rehabilitering er. Det er alt for dyrt at lade være og vil forringe mange sclerosepatienters dagligdag,” siger Merete Stubkjær Christensen.

Samtidig mener hun, at den store mangel på sundhedsprofessionelle næsten altid stilles op, som om det blot er et spørgsmål om at rekruttere og fastholde tilstrækkeligt mange medarbejdere. Men i det store perspektiv, dur analysen ikke:

”Når jeg ser på den demografiske udvikling med faldende skatteindtægter fra små generationer i lønarbejde i kombination med et stigende antal ældre med behov for hospitals- og omsorgsydelser, så vil det påvirke sundhedssystemet markant. Faktisk hørte jeg en sundhedsøkonom påpege, at vi skal bruge en hel ungdomsårgang, hvis vi skal opretholde et sundhedssystem, som vi kender det i dag. Men dét problem mangler vi at finde brugbare løsninger på,” siger Merete Stubkjær Christensen.

Merete Stubkjær Christensen foreslår derfor tre ting, som kan bidrage til at øge udbuddet af ensartet, kvalificeret neurorehabilitering fremadrettet. Punkt ét er at søge efter nye penge, der kan kanaliseres ind i det offentlige system gennem nye former for samarbejde. 

”Et eksempel er social investering via fonde, der gerne vil investere i velfærd og via projekter finde løsninger. På Sclerosehospitalerne er vi i gang med at se nærmere på denne model, som har den store fordel, at den går på tværs af sektorgrænser. Samtidig giver modellen mulighed for at fastholde en lige adgang for alle, høj som lav, når pengene går til offentlige hospitaler,” siger Merete Stubkjær Christensen.

Hendes andet bud er, at udvikle nye teknologier, hvor læger og sundhedspersonale via apps, digitale møder og hjælpeprogrammer som for eksempel vitual reality og spil kan hjælpe med at træne for eksempel patientens kognitive evner.

"Vi kan nå meget længere, end hvor vi er nu,” siger Merete Stubkjær Christensen.

Og endelig skal civilsamfundet i højere grad på banen, mener hun.

”Det kan være via meningsfulde patientgrupper, som kan hjælpe hinanden eller via den lokale idrætsforening, interessegrupper eller andre, der kan etablere for eksempel vandre- eller ryggrupper for mennesker funktionsnedsættelser – hvilket der allerede er fine eksempler på. Det er ikke rehabilitering men nødvendig forebyggelse.”

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

  • Teaterstykket TRIP er syret i ordets bedste forstand

    TEATER: Forvent det uventede, når Blaagaards Teater leger med den psykedeliske oplevelse i teaterstykket TRIP. Det får fem stjerner for at være virkelig, virkelig weird.

  • Kommende direktør for kæmpesygehus havde en god dag på stadion

    KULTUR-TEMPERATUR: Ricco Dyhr står fra 2024 i spidsen for et kæmpesygehus bestående af både Nykøbing Falster Sygehus og Sjællands Universitetshospital. I september måned havde han stadig tid til en tur i Parken, da Danmark slog miniputstaten San Marino i en kvalifikationskamp til EM.

  • Norsk bog vaccinerer med humor og viden mod skam over sexsygdomme

    BØGER: Den norske læge og succesforfatter Ellen Støkken Dahl er draget på mission stærkt bevæbnet med patienter, humor, anekdoter, historiske fakta og en blændende pen. Hendes mål er, at vi begynder at opfatte sexsygdomme mindre dramatiske og i øvrigt holder op med at skamme os over dem og det, som gjorde, at vi fik dem.

  • Vigtig og nødvendig bog kaster nyt lys på mennesker med demens

    BØGER: En ny bog retter på bedste vis blikket mod, hvordan vi, der er raske, bliver bedre til at ’oversætte’ demenssprog og giver gode råd og mange konstruktive værktøjer til, hvordan vi bliver i stand til at ’tale’ sproget, så vi kan skabe bedre rammer for det menneske, der har demens.

  • Roman fremmaner AIDS-epidemiens mange spøgelser

    BØGER: Aksen i Rebecca Makkais roman ´Boystown´ er AIDS-epidemien og det spor af ulykkelige skæbner og død, der fulgte i kølvandet. Men det er ikke kun en historie om AIDS – romanen handler i lige så høj grad om tidens og kærlighedens aftryk og om de indre smertelandskaber, vi hver især bærer rundt på.

  • Afgående formand for sygeplejerskerne: Når jeg får mere tid, skal jeg synge i kor

    KULTUR-TEMPERATUR: 1. oktober fratræder Grete Christensen som Dansk Sygeplejeråds formand, og et langt fagpolitisk virke slutter. Snart får hun mere tid til kultur, som kan bruges til at blotlægge uligheden i samfundet og magtanvendelsen i fortidens psykiatri. Kultur er dog også forbundet med ren glæde, når det kommer til at synge.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
    Nina Bro - sclerose, neurologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
    Christina Alfthan - patientrettigheder

    Tilknyttede journalister

    Natacha Houlind Petersen - allround
    Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
    Berit Andersen – psykiatri
    Jette Marinus - respiratorisk
    Maria Cuculiza - kultur
    Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
    Gorm Palmgren - onkologi
    Hani Abu-Khalil - allround
    Anne Westh - allround
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Salgskonsulent, Sverige
    Annika Östholm
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Konference koordinator
    Christina Ludvig
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Lisbet Møller Helweg
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether