Søvnforstyrrelser kan være et tidligt tegn på demens
EAN: Søvnlidelser kan være et symptom eller en risikofaktor for udviklingen af demens, viser stort dansk kohortestudie.
I en landsdækkende oberservations-kohorteundersøgelse med 40 års opfølgning har en række danske forskere vurderet sammenhænge mellem søvnforstyrrelsesdiagnoser og sent opstået demens (OPR-127).
Undersøgelsen er baseret på danske registerdata, og resultaterne viser, at hvis man har en hvilken som helst diagnosticeret søvnlidelse, har man også en større kortsigtet risiko for demens. Der var svagere evidens for en langsigtet risiko. Dette kan potentielt også pege på søvnforstyrrelser som et tidligt symptom på demens.
Diagnostisering af søvnforstyrrelser
Kohorten bestod af 1.491.276 personer. Incidensrateforholdet (IRR) blev beregnet ved hjælp af Poisson-regression. Efter en justering ud fra alder, køn, kalenderår, uddannelse og somatiske og psykiatriske komorbiditeter fandt man, at dem med en diagnosticeret søvnforstyrrelse havde 17 procent højere risiko for demens (IRR 1,17, 95 % CI 1,11-1,24) sammenlignet med personer uden søvnforstyrrelser. IRR var kun signifikant øget for demens indenfor fem år efter diagnosticering af søvnforstyrrelser.
Der er behov for yderligere forskning for at skelne søvnforstyrrelser som et tidligt symptom på demens, en risikofaktor eller begge dele.
Studiet blev præsenteret ved EAN 2022 af professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens Gunhild Waldemar.