Neurologisk rejsehold optimerer behandlingen på tværs af region
Målrettet erfaringsdeling blandt de neurologiske klinikker i Region Midtjylland har på kort tid skabt bedre sammenhæng og bidraget til højere kvalitet.
Afdelingsledelserne på de neurologiske afdelinger og ambulatorier fra hospitalerne i Holstebro, Aarhus og Viborg samt akutafdelingen i Randers og Horsens etablerede i 2019 et neurologisk rejsehold, der siden har været på rundtur for at kalibrere den faglige kvalitet i regionens neurologiske klinikker.
Formålet er at skabe mere sammenhæng og understøtte de faglige netværk på tværs af de neurologiske afdelinger. En idé, der udsprang fra regionens ønske om besparelser og optimering af patientforløbene.
Overlæge og afsnitsleder på Neurologisk Klinik på Aarhus Universitetshospital Peter Vestergaard Rasmussen var med i rejseholdet fra begyndelsen, og ifølge ham har processen styrket sammenhængskraften i specialet og bidraget til en højere grad af lighed i den neurologiske behandling i Region Midt.
“Det har gjort, at vi kører tingene mere ens på tværs af regionen og har skabt et tværfagligt samarbejde, der binder de faglige miljøer bedre sammen. Samtidig har projektet også haft et direkte link til staben og ind i regionen,” siger Peter Vestergaard Rasmussen.
Gennemgang af hvert kerneområde
I forlængelse af rejseholdets erfaringer og indsigter er repræsentanter fra de forskellige afdelingsledelser samt sygeplejefaglige og lægefaglige nøglepersoner nu gået i gang med at gennemgå hvert kerneområde i den klassiske neurologi.
Hver gruppe inden for det aktuelle kerneområde mødes to gange med et par måneders mellemrum, hvor specialeplanen blandt andet bliver gennemgået. Indtil videre er epilepsi-, sclerose- og smerter/hovedpine-området blevet gennemgået, og i øjeblikket gennemgås bevægeforstyrrelser, herunder parkinson. Derefter kommer søvn- og demens-området.
“Arbejdet giver anledning til gode drøftelser om, hvordan vi tolker specialeplanen og vores håndtering af den og deler gode idéer og udveksler erfaringer med hinanden. Vi gennemgår også patientforløbsbeskrivelser og taler om, hvordan vi visiterer, udreder og følger behandlingen,” siger Peter Vestergaard Rasmussen.
Ud fra drøftelserne er der kommet forslag til ændringer i nogle aktiviteter, for eksempel hvornår kroniske patienter, som man har fulgt forholdsvis tæt og regelmæssigt, overgår til behovskontroller i stedet.
Færre cases med second opinion
Peter Vestergaard Rasmussen lægger især vægt på fordelen ved det styrkede tværfaglige samarbejde mellem afdelingerne.
“Det har for eksempel haft den gevinst, at vi i Aarhus får færre cases med second opinion fra de andre hospitaler. Det sparer både tid for os og er godt for patienterne,” siger han.
Af helt konkrete tiltag, som er kommet ud af det tværregionale samarbejde, kan Peter Vestergaard Rasmussen nævne fælles informationsmateriale til gravide med sclerose.
Derudover har klinikkerne indført månedlige virtuelle konferencer, hvor svære patienter bliver gennemgået, og på sclerose-området er der blevet oprettet et undervisningsforløb i samarbejde med Sclerosehospitalet i Ry for sclerosesygeplejersker. Det har ført til et fagligt netværk blandt sygeplejerskerne.
“Min opfattelse er, at det især har været en stor gevinst for sygeplejerskerne, at de er blevet trukket mere ind i det her faglige netværk. På lægesiden har vi nok haft mere tradition for at mødes på tværs,” siger Peter Vestergaard Rasmussen.