Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

”Der findes enkelte forskningsprojekter samt regionale og kommunale tilbud, der fokuserer på mere aktivering efter en hjernerystelse, typisk gennem gradueret genoptræning med terapeuter. Men mange patienter kommer aldrig derhen. Eksempelvis kan de praktiserende læger ikke henvise til de offentlige tilbud, uanset om de er forankret i kommune eller region. Det kræver en bevilling fra kommunen,” siger Hana Malá Rytter.

Nye anbefalinger om hjernerystelse: Patienterne skal ikke inaktiveres

Der er ikke videnskabeligt belæg for at anbefale mest mulig ro og hvile efter en hjernerystelse, viser nye vidensrapporter. Resultater fra et tværfagligt projekt på Hammel Neurocenter bekræfter anbefalingen om mere aktivitet.

20 års forskning i hjernerystelser er for nylig blevet offentliggjort af Dansk Center for Hjernerystelse i to omfattende rapporter, hvor al væsentlig forskning inden for henholdsvis børn og unge samt voksne med hjernerystelse er blevet gennemgået. Det har resulteret i flere hundrede anbefalinger til de fagpersoner, som til daglig arbejder med at rådgive og behandle patienter med hjernerystelser.

Det er første gang, at et så omfattende materiale er blevet samlet og offentliggjort på dansk. Rapporterne viser derfor også, at nogle af de gængse anbefalinger på området har ændret sig. For eksempel anbefalede man i 2003, at patienterne skulle hvile sig i flere uger efter en hjernerystelse. Men i dag anbefaler man med baggrund i den videnskabelige litteratur, at patienter gradvist optager deres aktiviteter langt hurtigere, fordi det giver færre symptomer og en hurtigere tilbagevenden til dagligdagen.

Få tilbud i Danmark

I det danske sundhedsvæsen er den viden dog ikke nået særlig langt ud. Faktisk eksisterer der ikke et nationalt behandlingstilbud til de knap 25.000 mennesker i Danmark, der hvert år rammes af en hjernerystelse. Så mange bliver stadig henvist til at gå hjem og få mest mulig ro og hvile, selv om der ikke er belæg for det.

”Der findes enkelte forskningsprojekter samt regionale og kommunale tilbud, der fokuserer på mere aktivering efter en hjernerystelse, typisk gennem gradueret genoptræning med terapeuter. Men mange patienter kommer aldrig derhen. Eksempelvis kan de praktiserende læger ikke henvise til de offentlige tilbud, uanset om de er forankret i kommune eller region. Det kræver en bevilling fra kommunen,” siger Hana Malá Rytter, der er leder af Dansk Center for Hjernerystelse.

Tværfaglig tankegang i Midtjylland

I de nationale retningslinjer for non-farmakologisk behandling af længdevarende symptomer efter hjernerystelse fra 2021 anbefaler man faktisk allerede en tværfaglig tilgang til patienterne med gradueret genoptræning.

Et af de forskningsprojekter, hvor man har arbejdet med gradueret genoptræning efter en hjernerystelse, udgår fra Hammel Neurocenter og Aarhus Universitet. Her har man gennem GAIN-projektet (Get going After ConcussIoN) i nogle år afprøvet en tværfaglig behandlingsmodel til patienter med hjernerystelse.

Patienterne er blevet rekrutteret gennem alle praktiserende læger, kommuner og skadestuer i Region Midtjylland. Forsøgsdeltagerne er først kommet til et klinisk ambulatorium på Hammel Neurocenter for at få lavet en grundig undersøgelse og er derefter blevet randomiseret til enten ingen intervention eller et otte-ugers tværfagligt forløb, som blandt andet består af gradueret genoptræning og ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

”Vi har uddannet fysioterapeuter og ergoterapeuter i alle kommuner i regionen, så træningen kunne foregå lokalt, hvor patienterne boede. På den måde kan patienterne løbende blive støttet i at nå deres individuelle mål,” siger Line Amalie Hellemose, der er læge og ph.d.-studerende på Hammel Neurocenter og leder af GAIN-projektet.

Markante resultater hos unge

GAIN-projektet startede med et studie, hvor man tilbød interventionen til 15 til 30 årige. Resultaterne herfra blev publiceret i eClinical Medicine i 2019 og viste en signifikant reduktion i patienternes symptomer. I 2021 startede man et nyt projekt – GAIN 2.0 - hvor patientgruppen var erhvervsdygtige mellem 18 og 60 år. Her har man inkluderet 310 patienter. Resultaterne er ved at blive opgjort, men viser allerede en positiv tendens.

”Vi kan se, at over 90 procent af vores patienter er meget tilfredse med forløbet og glade for, at vi arbejder sammen tværfagligt. Samtidig betyder det meget for patienterne, at vores eksperter fra forskellige sektorer er på samme linje i deres anbefalinger til dem. For det gør, at de tør læne sig ind i forløbet, selv om det er anderledes end det, de ellers har prøvet.”

Gode resultater i USA

På baggrund af vidensrapporterne fra Dansk Center for Hjernerystelse har DR i en artikel fortalt om en dansker, der for egen regning er rejst til UPMC Medical Centre i Pittsburgh, USA, for at få en intensiv udredning og genoptræning efter hjernerystelse. Behandlingen bestod i eksponering for alt det, patienten ikke måtte i Danmark – blandt andet hård fysisk træning. Og efter nogle uger kunne hun begynde at genoptage sit normale liv.

”Der er nogle virkelig fine elementer i deres arbejde i Pittsburgh, men man skal huske på, at deres forskning er lavet på unge elitesportsfolk fra amerikansk fodbold, som kommer meget hurtigt i behandling. Det er ikke den gennemsnitlige patient, som får en hjernerystelse i Danmark,” siger Line Amalie Hellemose.

Ikke tilhænger af hård træning

Hun hæfter sig også ved, at teamet i Pittsburgh sætter deres patienter meget hurtigt i behandling, selv om en del af dem nok ville være kommet sig af sig selv. For normalt plejer man at sige, at 80 procent af patienter med hjernerystelse kommer sig spontant.

”Jeg ville heller ikke selv sætte en patient i gang med den behandling, som de giver i Pittsburgh, for det er for voldsomt. Der er brug for det graduerede element. Og jeg tror også, at vi taber nogle patienter på gulvet, hvis de får opfattelsen af, at man bare kan tage til USA i 14 dage og træne hårdt, hvis man skal have løst sine problemer. For hvis det var tilfældet, ville vi ikke stå tilbage med en gruppe af langtidssygemeldte med kronisk hjernerystelse. Der skal noget andet til.”

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.  

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
    Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround

    Tilknyttede journalister

    Natacha Houlind Petersen - allround
    Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
    Berit Andersen – psykiatri
    Jette Marinus - respiratorisk
    Maria Cuculiza - kultur
    Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
    Hani Abu-Khalil - allround
    Anne Westh - allround
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether