Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

Oral CGRP-antagonist bliver et ekstra tilbud i almen praksis

Vydura (rimegepant) bliver tredjelinjebehandling til de 40 procent af patienter med migræne, der ikke har tilstrækkeligt udbytte af triptaner og kan bruges til både forebyggelse og behandling.

Det hidtil første og eneste orale CGRP-antagonist med indikation til både akutbehandling og forebyggelse af migræne er i handlen fra oktober måned i Danmark. Rimegepant er godkendt til akutbehandling af migræne med og uden aura hos voksne (75 mg efter behov én gang dagligt) og til forebyggende behandling af episodisk migræne hos voksne, som har mindst fire migræneanfald om måneden (75 mg hver anden dag).

I Dansk Hovedpine Selskab glæder man sig over, at der fremover der på apotekernes hylder er et ekstra tilbud til migrænikere, som praktiserende læger kan udskrive. CGRP-antistofbehandling er godkendt til forebyggelse af kronisk migræne som injektionsbehandling på landets hovedpinecentre, mens rimegepant, der altså også er baseret på CGRP, er godkendt til akutbehandling og forebyggende behandling af episodisk migræne og tages som en sugetablet.

Billedtekst

”Det er altid glædeligt med ny medicin til patienterne. Vi har nogle patienter, der har været igennem alt,” siger Faisal Mohammad Amin, der er overlæge på Dansk Hovedpinecenter, Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme på Rigshospitalet og formand for Dansk Hovedpine Selskab.

Også hos Danmarks Patientforening for Hovedpineramte er man forventningsfuld.

”Det glædelige ved præparatet er, at jo flere præparater der kommer, desto større er sandsynligheden for, at der er noget, som rammer og virker for den enkelte,” siger formand Christian Hansen.

Han glæder sig også over den tolerable bivirkningsprofil, studier har fundet ved rimegepant, der ifølge producenterne har en bivirkningsprofil sammenlignelig med placebo.

”Der er bivirkninger ved rigtig mange produkter. Nogle patienter træffer valget mellem bivirkning og hovedpine,” siger Christian Hansen.

Tilskud bliver afgørende

Hos Dansk Hovedpine Selskab er Faisal Mohammad Amin dog bekymret for, at prisen kan komme til at spænde ben for produktets udbredelse i første omgang, også selvom han ikke er bekendt med den endelige markedspris endnu. Produktet kommer i handlen uden tilskud.

”En behandling med nye præparater plejer at være dyr i starten, hvilket betyder, at nogle patienter ikke vil kunne betale for den. Derfor er det vigtigt, at de udskrivende læger er opmærksomme på at søge om tilskud for patienterne. Hvis man er patient og forgæves har prøvet triptaner, så bør man få tilskud til den nye medicin,” siger han på patienternes vegne.

Christian Hansen genkender den økonomiske udfordring blandt patienterne: ”Betalingen for et nyt præparat skal ikke være for høj, så er der nogen, der ikke har råd til det. Mange kronisk hovedpineramte er på dagpenge, så behøver jeg vel ikke sige ret meget mere… ” siger han.

Det nye præparat er især godt nyt en særlig gruppe af danske patienter, der falder imellem to stole, forventer Faisal Mohammad Amin. 

”De har hyppig episodisk migræne, men ikke så hyppig, at det kvalificeres som kronisk migræne. En patient, der har mellem 10 og 14 migrænedage om måneden og ellers ingen hovedpine, opfylder ikke kriterierne for kronisk migræne men kan være ligeså invalideret i hverdagen, som de patienter, der har kronisk migræne. Typisk er triptanbehandling det eneste, der virker, men triptanerne må de kun tage ni dage om måneden. Denne gruppe af patienter vil formentligt blive særligt glade for denne nye mulighed med rimegepant,” siger Faisal Almin, der ikke ønsker at sætte et eksakt antal på denne gruppe patienter. 

Hæmmer migræneudløsende effekt

Den anerkendte professor, neurolog Jes Olesen fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup har været centralt involveret i at udvikle det nye præparat, da han og hans videnskabelige gruppe i 2004 i et stort forsøg viste, at et lægemiddel i form af en CGRP-antagonist var effektivt ved akut behandling af migræneanfald. Calcitonin Gen-Relateret Peptid (CGRP) er en neurotransmitter, der findes hos alle mennesker. Man ved i dag, at CGRP har en rolle i migræneanfald, hvorfor man ved at blokere effekten af CGRP hos nogle patienter kan hæmme den migræneudløsende effekt. Jes Olesen fik i 2021 Lundbeckfondens Brain Prize på grundlag af blandt andet sit store bidrag til denne forskning.

Et studie fra Lancet udgivet i 2019 bekræfter CRGP som et vigtigt target, hvad migræne angår, og fandt, at 21 procent med rimegepant oplevede såkaldt ‘freedom from pain’ sammenlignet med 11 procent i placebogruppen. Stoffet giver hurtigere smertelindring sammenlignet med placebogruppen og normalt funktionsniveau inden for en time og vedvarende smertelindring fra 2 til 48 timer, fremgår det af samme studie.

Det nye præparat har dokumenteret at kunne give ’freedom from pain’ hos 21 procent. Det lyder jo umiddelbart ikke af alverden?

”Men hvis det ikke virker, så stopper de bare med at bruge det igen,” svarer Faisal Mohammad Amin. ”Umiddelbart er der relativt få bivirkninger ved præparatet. Men det er jo nyt og bør afprøves i de tilfælde, hvor anden medicin ikke tilstrækkelig.”

Vil ikke nedbringe ventelister

Hos Danmarks Patientforening for Hovedpineramte oplever man situationen for mange patienter, der bliver henvist til landets regionale hovedpinecentre, som ”kaotisk” ifølge Christian Hansen.

”Man får udsat behandling, indtil der er givet den korrekte diagnose, og der kan være ventetid i årevis,” fortæller han.

”Der er et kæmpestort pres på hovedpinecentrene og det går ud over patienternes livskvalitet. Det er kaotisk, når folk er lang tid om at få stillet den rigtige hovedpinediagnose og kommer i problemer med jobcentrene på den baggrund,” siger Christian Hansen.

Faisal Mohammad Amin tvivler dog på, at rimgepant i første omgang er i stand til at  nedbringe ventelisterne på hovedpinecentrene, som er beliggende på neurologiske afdelinger i blandt andet Glostrup, Esbjerg, Herlev, Slagelse, Roskilde, Bispebjerg, Hillerød, Aarhus, Odense og Aalborg.

”Det her produkt er kun godkendt til episodisk migræne. Ventelisterne udgøres af kroniske migrænepatienter. Så hånden på hjertet, jeg tror ikke, at ventelisterne vil blive påvirket af den nye behandling. Der er relativt mange patienter, der ikke har afprøvet triptaner, inden de bliver henvist til hovedpinecentrene, som min kollega læge, ph.d., postdoc Mona Ameri Chalmer har vist i et nyligt studie

Der er desværre manglende viden over hele linjen. Nogle patienter kan have været hos flere forskellige læger, inkl. til praktiserende læge såvel som hospitalslæger uden at få tilbudt et eller flere triptaner,” siger Faisal Mohammad Amin.  

Flytter ikke bjerge

Han fortsætter:

”Ventelisterne på hovedpinecentrene, som vi hører meget om, skyldes meget andet end episodisk migræne. Så vidt jeg ved er indikationen til det her præparat kun episodisk migræne, men retningslinjerne er stadig undervejs, så det skal jeg lige afvente. Ventelisterne til hovedpinecentrene udgøres også af kronikere på ventelisterne og andre typer hovedpinelidelser. Derfor kommer det her ikke til at flytte bjerge, i hvert fald ikke indtil det også bliver testet på kronikere.” 

”Hvis vi ønsker at afhjælpe ventelisterne på hospitalerne, bør patienter med kronisk migræne, der har afprøvet flere andre typer medicin også kunne tilbydes rimegepant i ventetiden. Aktuelt anbefales, at patienter med kronisk migræne skal have afprøvet mindst et blodtrykssænkende og et antiepileptisk præparat til forebyggelse af migræne, før de må få behandling med CGRP-antistof. Mig bekendt ligger der ingen god evidens for effekt af noget blodtrykssænkende præparat til isoleret kronisk migræne, men trods dette er det med i anbefalingen – så hvorfor ikke også en gepant?” siger Faisal Mohammad Amin.

Medicinsk Tidsskrift har skrevet til hovedpinecentrene i Glostrup, Aalborg, Odense og Aarhus for en kommentar, men de er ikke vendt tilbage.  

Sundhedskultur

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether