Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicinKost med højt indhold af omega 3-fedtsyrer reducerer migræneanfald

En kost baseret på høje værdier af omega 3 og et lavere niveau af omega 6-fedtsyre i form af linolsyre kan reducere antallet og sværhedsgraden af hovedpineanfald for patienter med migræne, viser et nyt amerikansk studie.

En forhøjet mængde af EPA og DHA fra omega 3-fedtsyre er forbundet med en række sundhedsfordele, og nu viser et amerikansk studie, at kost baseret på højere mængder af omega 3, også kan nedsætte antallet og varigheden af hovedpineanfald. 

I alt reducerede kost med en øget mængde n-3 fedtsyre antallet af dage om måneden med hovedpine med to (−2.0, −3.2 to −0.8, P=0.001) sammenlignet med kontrolgruppen. Derudover fandt forskerne, at reduktionen var endnu større for den gruppe deltagere, der udover at indtage mere n-3 fedtsyre samtidig reducerede mængden af linolsyre. Her var reduktionen fire dage om måneden sammenlignet med kontrolgruppen (−4.0, −5.2 to −2.7, P<0.001). Samtidig var varigheden af hovedpineanfaldene også kortere for begge grupper.

Studiet er publiceret i British Medical Journal, og fundene tyder ifølge forskerne på, at en ændret diæt kan være et effektivt supplement til behandling af hovedpine. Resultaterne er desuden ifølge forskerne sammenlignelige med resultaterne af tidligere studier, der har påvist en reduktion af migræne ved botox-behandling.

Studiets kohorte bestod af 182 deltagere med migræne, hvor 88 procent var kvinder, og gennemsnitsalderen var 38 år. Deltagere blev inddelt i tre lige store grupper, som blev sat i hver sin diæt i 16 uger. 

En gruppe blev sat i en H3 diæt, hvor mængden af eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA) blev øget til 1,5 g. pr. dag., og linolsyre udgjorde syv procent af energiindtaget. En anden gruppe fik samme mængde EPA og DHA, men et reduceret energiindtaget for linolsyren til 1,8 procent eller lavere. Kontrolgruppen indtog normal kost med et indtag af EPA og DHA under 1,5 g og linolsyreniveau på syv procent af energien. 

De første to diæt-grupper havde en forbedret HIT-6 score på henholdsvis 1,5 og 1,6 point, hvilket ikke var statistisk signifikant. Derudover fandt forskerne, at deltagerne i disse to grupper også havde en øget mængde af EPA og DHA i blodet og øgede plasma og koncentrationen af DHA-afledte oxylipiner. Derudover øgede H3-L6 og H3-diæterne cirkulationen af 17-HDHA sammenlignet med kontrolgruppen, der modtog normal kost.