Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

"Jeg forstår godt respirator-patienternes frustration. Men jeg synes, at Medicinrådet har været imødekommende. Igen, hvis patienterne er på respirator hele tiden, er der ikke så mange motorneuroner tilbage at reparere på," siger John Vissing om det stopkriterie, hvor patienter, der bliver afhængige af respirator, må stoppe behandlingen.

Evrysdi-anbefaling udvides til SMA-patienter over 25 år: Prisreduktion baner vejen

En bedre prisaftale betyder, at Medicinrådet onsdag besluttede at udvide sin anbefaling for lægemiddel til behandling af spinal muskelatrofi til patienter i alle aldre.

I en ny behandlingsvejledning for SMA udvider Medicinrådet sin anbefaling af Evrysdi, så patienter over 25 år nu også kan blive behandlet.

"Jeg synes, at det er en fornuftig beslutning. Jeg tænker, at Medicinrådet hidtil har sat foden ned, fordi ældre patienter ikke har været inkluderet i de oprindelige forsøg, og evidensen derfor har været sparsom. Men som årene er gået, ser vi nu evidens for, at også ældre SMA-patienter opnår en stabiliserende funktion," siger John Vissing, som er overlæge og professor i neuromuskulære sygdomme. Han er tilknyttet afdelingen for nerve- og muskelsygdomme på Rigshospitalet, og på hospitalet har de flere voksne patienter med SMA.

Anbefalingen af Evrysdi er blandt andet baseret på kliniske forsøg kombineret med erfaringer fra de lande, hvor lægemidlet har været anvendt til voksne (real-world-studier). Studierne viste, at Evrysdi i de fleste tilfælde forbedrede eller stabiliserede sygdommen (se mere om studierne nederst i artiklen).

"Man ser ofte et lille løft i funktion i begyndelsen, hvilket skyldes, at de nerve- og muskelceller, som ikke er gået til, får det bedre. Men Evrysdi kan ikke genoplive allerede døde eller alvorligt beskadigede motorneuroner. Når de eksisterende motorneuroner dør, kan de ikke regenereres, hvilket betyder, at lægemidlets langsigtede effekt primært er stabiliserende. Og jo ældre patienterne er, jo mindre funktion har de at stabilisere. Dermed ikke sagt, at det ikke kan være af stor betydning at stabilisere mindre funktioner. At bevare eksempelvis en håndfunktion kan få en patient til at bibeholde uafhængighed," siger John Vissing.

Fra ingen lægemidler til tre lægemidler

For otte år siden fandtes der ingen behandling mod SMA. Men i 2016 kom lægemidlet Spinraza (nusinersen) på markedet i USA, og SMA-patienter verden over fik håb, for medicinen var revolutionerende og kunne bremse nedbrydningen af musklerne. Problemet var bare, at midlet var voldsomt dyrt - for en enkelt patient kunne behandling koste flere millioner kroner om året.

I oktober 2017 fik det relativt nye Medicinråd sin ilddåb, da det skulle behandle en ansøgning om ibrugtagning af Spinraza i Danmark. Og et ramaskrig fulgte, da det blev et nej til generel ibrugtagning, primært på grund af den høje pris, men også på grund af sparsom evidens. 

I årene, der fulgte, fik nogle af de yngste SMA-patienter lov at få Spinraza, og siden kom yderligere to lægemidler på markedet mod SMA: Evrysdi (risdiplam) og genterapien Zolgensma (onasemnogene abeparvovec). Lægemidlerne har været igennem Medicinrådet flere gange, og Evrysdi (risdiplam) er anbefalet som førstevalg til de fleste SMA-patienter under 25 år.

Men indtil onsdag havde Medicinrådet anbefalet, at ingen af de tre lægemidler skulle bruges til SMA-patienter over 25 år. Det er nu ændret. I en ny behandlingsvejledning for SMA udvider Medicinrådet sin anbefaling af Evrysdi, så patienter over 25 år nu også kan blive behandlet.

Udvidelsen af anbefalingen skyldes, at lægemiddelvirksomheden Roche har givet bedre pristilbud på Evrysdi. Prisaftalen indeholder blandt andet en trappetrinsrabat, hvor prisen afspejler, at dokumentationen for effekten af lægemidlet falder med alderen. Dokumentationen for effekten er størst for de yngste børn under 6 år, svagere for større børn og unge voksne og meget svag for voksne over 25 år.

"I denne sag har vi har tidligere været bekymrede for at udvide anbefalingen til den ældste gruppe af patienter, hvor dokumentation for effekten er yderst sparsom, samtidig med at det fortsat er en dyr behandling. Derfor er vi glade for, at Roche har tilbudt en aftale, hvor der er bedre overensstemmelse mellem pris og effekt samtidig med, at den samlede udgift ikke pludselig risikerer at vælte hospitalernes budgetter," siger næstforperson for Medicinrådet, Birgitte Klindt Poulsen.

Hvis risdiplam ikke har effekt, anbefaler Medicinrådet ophør af behandlingen.

Respiratorpatienter får nej

Patienterne skal fortsat opfylde flere opstartskriterier, som de neurologiske afdelinger skal stå for (se faktaboks i bunden af artiklen). Blandt andet må patienterne ikke være afhængige af respirator i mere end maks. 16 timer i døgnet. Bliver de afhængige af respirator undervejs i behandlingen, er dette også et blandt flere stopkriterier for behandlingen.

"Jeg forstår godt respirator-patienternes frustration. Men jeg synes, at Medicinrådet har været imødekommende. Igen, hvis patienterne er på respirator hele tiden, er der ikke så mange motorneuroner tilbage at reparere på," siger John Vissing. 

Der lever knap 200 mennesker med SMA i Danmark. Sidste år besluttede Medicinrådet at udvide gruppen af patienter, der kan få behandling, til at inkludere personer op til 25 år. Som følge af den beslutning kom gruppen i behandling op på i alt godt 100 mennesker. Muskelsvindfonden ved endnu ikke, hvor mange af de resterende, der nu vil få mulighed for behandling eller vil blive sorteret fra på grund af de nye startkriterier.

Men patienterne er begejstrede for Medicinrådets beslutning.

"Det er en fantastisk glædelig dag i dag, som vi har ventet på længe. Det er vigtigt, at både Medicinrådet og medicinalindustrien endelig har kunnet mødes på midten til gavn for mennesker med SMA. Tak, til alle der har gjort det muligt. Det er en historisk dag," siger Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen.

 

 

Opstartskriterier for behandling 

Kriterier for opstart af behandling er baseret på de godkendte indikationsområder og Medicinrådets vurdering af den bagvedliggende evidens for de enkelte lægemidler. Patienten tilbydes som udgangspunkt dét lægemiddel, der bliver førstevalg i Medicinrådets lægemiddelrekommandation.

  • Præsymptomatiske spædbørn:
    • Genetisk verificeret biallel mutation i SMN1-genet og med højst 4 SMN2-kopier
    • Ingen tegn på klinisk sygdom ved fødslen
    • Alder < 6 uger ved start af behandling (start så tidligt som muligt)
  • SMA type 1:
    • Klinisk diagnosticeret og genetisk verificeret SMA type 1 (symptomdebut inden 6 måneder)
    • Ikke i permanent ventilationsbehandling (tracheostomi eller NIV > 16 timer/døgn i mere end 21 dage)
  • SMA type 2 og 3:
    • Børn under 6 år:
      • Klinisk diagnosticeret og genetisk verificeret SMA type 2 eller 3
      • Ikke i permanent ventilationsbehandling (tracheostomi eller NIV > 16 timer/døgn i mere end 21 dage)
    • Børn og unge 6-17 år:
      • Klinisk diagnosticeret og genetisk verificeret SMA type 2 eller 3
      • Ikke i permanent ventilationsbehandling (tracheostomi eller NIV > 16 timer/døgn i mere end 21 dage)
    • Voksne (18-25 år og over 25 år):
      • Klinisk diagnosticeret og genetisk verificeret SMA type 2 eller 3
      • HFMSE-score < 63 point
      • RULM-score > 2 point
      • Ikke i permanent ventilationsbehandling (tracheostomi eller NIV > 16 timer/døgn i mere end 21 dage)

HFMSE-skalaen går fra 0 til 66 point. En HFMSE-score på 63 point eller mindre betyder således, at patienten har en dokumenteret sygdomsprogression på minimum 3 point (svarende til Medicinrådets definition af mindste klinisk relevante forskel). Et fald på 3 point kan for eksempel betyde, at patienten ikke kan hoppe 5 cm på samlede fødder og kun kan gå 2 trappetrin uden at støtte sig til gelænder eller andet.

RULM-skalaen går fra 0 til 37 point. En RULM-score på 2 point (svarende til Medicinrådets definition af mindste klinisk relevante forskel) er et udtryk for, at patienten har et funktionsniveau, som potentielt kan bevares. En score på 2 point kan for eksempel betyde, at patienten kan anvende en blyant eller lægge en hånd op på bordet.

- Kilde: Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til spinal muskelatrofi

 

Evidensen bag Evrysdi

Evrysdi er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til behandling af 5q spinal muskelatrofi (SMA) i alle aldre med en klinisk diagnose af SMA type 1, type 2 eller type 3 eller med en til fire SMN2-kopier.

Medicinrådets anbefaling af Evrysdi er blandt andet baseret på kliniske forsøg kombineret med erfaringer fra de lande, hvor lægemidlet har været anvendt til voksne (Real World studier). Studierne viste, at Evrysdi i de fleste tilfælde forbedrede eller stabiliserede sygdommen:

Sundhedskultur

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.  

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
    Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround

    Tilknyttede journalister

    Natacha Houlind Petersen - allround
    Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
    Berit Andersen – psykiatri
    Jette Marinus - respiratorisk
    Maria Cuculiza - kultur
    Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
    Hani Abu-Khalil - allround
    Anne Westh - allround
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether