Skip to main content
 

- først med nyheder om medicin

"Vi håber at kunne finde frem til ny viden, der potentielt kan blive et paradigmeskift i Parkinsons-forskningen,” siger Poul Henning Jensen.

International forskergruppe vil flytte fokus i Parkinsons-forskningen

Med 20 mio. kroner fra Lundbeckfonden skal danske og hollandske forskere afdække de tidlige faser af Parkinsons sygdom. Målet er at skabe grundlag for tidlig diagnostik og behandling.

En vinterdag i 2021 opdagede professor Poul Henning Jensen i sin rutinemæssige litteratursøgning en videnskabelig artikel fra neuroforskeren Marijn Kuijpers, som var postdoc i Berlin. Artiklen kunne forklare nogle af de basale mekanismer bag kalcium-stofskiftet i neuronerne, som Poul Henning Jensen - professor ved Danish Research Institute of Translational Neuroscience (DANDRITE) på Aarhus Universitet - havde ledt efter en forklaring på gennem sine mange år som Parkinson-forsker. 

Han kontaktede derfor Marijn Kuijpers, der nu er ansat på University of Radboud i Holland, og det blev starten på et samarbejde, som i år er resulteret i en bevilling på 20 millioner kroner fra Lundbeckfondens Collaborative Projects. Sammen med professor Fulvio Reggiori fra Aarhus Universitet skal de to forskere over de næste fem år fordybe sig i de grundlæggende årsager til, at Parkinsons sygdom opstår, og hvordan sygdommen udvikler sig. 

Fokus på de tidlige symptomer

Meget af den hidtidige Parkinsons-forskning har koncentreret sig om at forstå de klassiske motoriske symptomer ved sygdommen såsom rysten og bevægelsesstivhed. Og det har længe været kendt, at patienter med Parkinsons sygdom har en ophobning af proteinet alfa-synuclein i hjernen, som man mener fører til celledød hos de neuroner, der producerer neurotransmitteren dopamin. 

Imidlertid begynder sygdommen ofte tidligere med mere diffuse symptomer som forstoppelse, tab af lugtesans, søvnløshed og depression. Det viser, at andre neuroner er dysfunktionelle allerede på et tidligt stadie, men hvad der præcist sker i de tidlige faser, ved man ikke meget om. 

”Derfor håber vi at kunne finde frem til ny viden, der potentielt kan blive et paradigmeskift i Parkinsons-forskningen,” siger Poul Henning Jensen.

Forsøg på mus og stamcellelinjer

Han har lavet forskning på celler, små organismer samt aktuelle dyreforsøg, som viser, at en overaktivering af neuronernes calcium-pumpe er årsag til Parkinsons-symptomerne i modellerne. Med det nye forskningsprojekt vil forskergruppen træde et skridt længere tilbage og se på, hvad der sker i neuronerne, når alfa-synuclein langsomt ophobes og cellernes automatiske oprydningsmekanisme – autofagi – efterhånden ikke længere er tilstrækkelig, hvilket bevirker, at der ophobes kalcium i cellerne. 

De konkrete forsøg skal udføres på laboratorierne både i Aarhus og Holland ved at lave eksperimenter på mus og humane nerveceller fra stamceller.

”Min forskergruppe skal bidrage med basal neuroforskning, hvor vi med forskellige teknikker kigger på, hvad der sker i den fase, hvor neuronerne stadig fungerer, men ikke opfører sig normalt,” fortæller Marijn Kuijpers fra Holland.

Kendt medicin kan måske bruges

Hvis først det lykkes forskergruppen at forklare de basale mekanismer bag sygdommens udvikling, vil de højst sandsynligt også have fundet frem til nogle mål, som ny behandling kan rette sig imod. 

”Hvis man for eksempel forestiller sig, at vi fandt ud af, at hæmning af en bestemt kalciumkanal i cellerne er beskyttende, så ville der ideelt set allerede være medicin mod den, da kalciumkanal-hæmmere benyttes mod forhøjet blodtryk. Den er allerede godkendt som et sikkert præparat at bruge på mennesker og vil ret hurtigt kunne afprøves på Parkinson-patienter,” siger Poul Henning Jensen.

Anderledes forholder det sig, hvis man først skal fremstille et nyt stof til behandling. For den proces vil tage 10-15 år, fordi et nyt præparat skal igennem en række sikkerhedsafprøvninger, før det kan testes klinisk. 

Biomarkører kan bruges til tidlig diagnosticering

Desuden er det også muligt, at forskerne i løbet af projektet finder en række biomarkører, som kan bruges til at diagnosticere Parkinsons sygdom tidligere. 

”Hvis vi for eksempel kan måle tidlige signaler på sygdommen i blodprøver eller rygmarvsvæske, vil vi måske også kunne begynde behandlingen på et tidligt sygdomsstadie," siger Poul Henning Jensen.

Den tidlige screening kræver dog, at der udvikles en sygdomshæmmende behandling til Parkinsons sygdom.

"For folk vil jo ikke være interesseret i at blive screenet for en sygdom, som de måske senere får symptomer på, hvis der ikke findes effektiv behandling," siger han.

Samme mekanismer ved andre neurologiske sygdomme

Foreløbig er Poul Henning Jensen og hans samarbejdspartnere de eneste i verden, der har kastet sig over de specifikke alfa-synuclein-afhængige kalciumforstyrrelser i neuronerne for at forklare Parkinsons sygdom. Men deres viden kan meget vel vise sig også at blive nøglen til at forstå andre neurologiske sygdomme.

”De Lewy-legemer (aggregater af alfa-synuclein, red.), som ses i hjernen ved fremskreden Parkinsons, ses også ved demens med Lewy-legemer og den neurodegenerative sygdom Multipel System Atrofi (MSA). Så hvis vi kan finde ud af, hvad der sker, når disse aggregater aktiverer calcium-pumpen, så burde det også kunne gøre en forskel for andre sygdomme,” siger Poul Henning Jensen.

Lundbeckfondens bevillinger under Collaborative Projects-programmet har til formål at styrke de neurovidenskabelige forskningsmiljøer i Danmark ved at understøtte forskningssamarbejder på tværs af videnskabelige grupper både i Danmark og internationalt.

Sundhedskultur

 • Teaterstykket TRIP er syret i ordets bedste forstand

  TEATER: Forvent det uventede, når Blaagaards Teater leger med den psykedeliske oplevelse i teaterstykket TRIP. Det får fem stjerner for at være virkelig, virkelig weird.

 • Kommende direktør for kæmpesygehus havde en god dag på stadion

  KULTUR-TEMPERATUR: Ricco Dyhr står fra 2024 i spidsen for et kæmpesygehus bestående af både Nykøbing Falster Sygehus og Sjællands Universitetshospital. I september måned havde han stadig tid til en tur i Parken, da Danmark slog miniputstaten San Marino i en kvalifikationskamp til EM.

 • Norsk bog vaccinerer med humor og viden mod skam over sexsygdomme

  BØGER: Den norske læge og succesforfatter Ellen Støkken Dahl er draget på mission stærkt bevæbnet med patienter, humor, anekdoter, historiske fakta og en blændende pen. Hendes mål er, at vi begynder at opfatte sexsygdomme mindre dramatiske og i øvrigt holder op med at skamme os over dem og det, som gjorde, at vi fik dem.

 • Vigtig og nødvendig bog kaster nyt lys på mennesker med demens

  BØGER: En ny bog retter på bedste vis blikket mod, hvordan vi, der er raske, bliver bedre til at ’oversætte’ demenssprog og giver gode råd og mange konstruktive værktøjer til, hvordan vi bliver i stand til at ’tale’ sproget, så vi kan skabe bedre rammer for det menneske, der har demens.

 • Roman fremmaner AIDS-epidemiens mange spøgelser

  BØGER: Aksen i Rebecca Makkais roman ´Boystown´ er AIDS-epidemien og det spor af ulykkelige skæbner og død, der fulgte i kølvandet. Men det er ikke kun en historie om AIDS – romanen handler i lige så høj grad om tidens og kærlighedens aftryk og om de indre smertelandskaber, vi hver især bærer rundt på.

 • Afgående formand for sygeplejerskerne: Når jeg får mere tid, skal jeg synge i kor

  KULTUR-TEMPERATUR: 1. oktober fratræder Grete Christensen som Dansk Sygeplejeråds formand, og et langt fagpolitisk virke slutter. Snart får hun mere tid til kultur, som kan bruges til at blotlægge uligheden i samfundet og magtanvendelsen i fortidens psykiatri. Kultur er dog også forbundet med ren glæde, når det kommer til at synge.

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør

  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Jobannoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, neurologi
  Maiken Skeem – hjerte-kar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
  Christina Alfthan - patientrettigheder

  Tilknyttede journalister

  Natacha Houlind Petersen - allround
  Sofie Korsgaard - redaktør, printmagasiner
  Berit Andersen – psykiatri
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur
  Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
  Gorm Palmgren - onkologi
  Hani Abu-Khalil - allround
  Anne Westh - allround
  Stephanie Hollender - allround
  Thomas Telving - allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Annoncekonsulent
  Helle Hviid
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Projektledere
  Susanne Greisgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Lisbet Møller Helweg
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether