- først med nyheder om medicin

Håndtering af multisygdom bliver den næste store MS-indsats

Finn Sellebjerg

Det næste område, hvor man kommer til at kunne forbedre sygdomsforløb og livskvalitet for MS-patienter bliver ved at forstå og håndtere multisygdom, mener professor Finn Sellebjerg fra Dansk Multipel Sclerose Center (DMSC) på Rigshospitalet.

“Der er allerede blevet arbejdet med multisygdom i forbindelse med MS i Danmark, og det bliver et endnu større fokusområde i de kommende år, fordi vores patientpopulation bliver ældre og i højere grad får multisygdom,” siger Finn Sellebjerg.

En helt ny opgørelse af forekomsten af MS fra det Danske Scleroseregister viser, at der i dag er 17.747 mennesker med sclerose i Danmark, og over halvdelen af dem er over 55 år. Det betyder, at en stor del af patienterne på scleroseklinikkerne også vil have anden sygdom, som dels skal behandles og dels kan have betydning for patienternes scleroseforløb. 

Forekomsten er ukendt

Fokus på komorbiditet bliver vejen til personlig behandling inden for MS, sagde den amerikanske professor Ruth Ann Marrie fra University of Manitoba ved ACTRIMS-kongressen i februar. Ruth Ann Marrie præsenterede i sit oplæg resultater, der viser, at følgesygdom påvirker MS-patienters livskvalitet, og at komorbiditet i højere grad er underdiagnosticeret og underbehandlet hos MS-patienter med fysisk forværring end hos ellers raske MS-patienter. 

Hendes data stammer fra Nordamerika, og kan ikke oversættes direkte til danske forhold, men også her er der formentlig en vis underdiagnosticering, vurderer Finn Sellebjerg.

Dels er det sværere for patienterne at erkende, at de har et symptom, som måske kunne være noget andet, de bør få undersøgt, hvis de i forvejen er svækket af sclerosen og har svært ved at komme omkring. Og dels skal det erkendes i sundhedsvæsnet, hvis symptomerne ligger uden for rammerne af, hvad man ser ved sclerose. Begge dele udgør ifølge Sellebjerg en udfordring.

“Jeg har engang hørt udsagnet: Der er ikke noget, der lukker kritisk medicin-tænkning som en sclerosediagnose. Forstået på den måde, at man tidligere ville være tilbøjelig til at sige, at hvis der var et helbredsproblem, så var det nok på grund af sclerosen. Den går dog ikke i dag, for vi kan gøre meget mere ved mange livsstilssygdomme og ved sclerose, end man kunne tidligere, og derfor er det vigtigt for os at få dissekeret ud for den enkelte person, hvis man har helbredsproblemer, hvor stor en del, der kan tilskrives sclerose, og hvor stor en del, der kan tilskrives andre sygdomme,” siger Sellebjerg. 

Et aspekt, der også skal undersøges nærmere, er, at sygdommene kan indvirke på hinanden, og visse sygdomme kan måske påvirke og forværre selve sclerosesygdommen. 

Det er ikke noget, der er konkret viden om endnu, men ifølge Sellebjerg er det tænkeligt. Derfor skal der også forskes mere både i forekomsten af multisygdom og i samspillet mellem sygdommene hos MS-patienter. 

Finn Sellebjerg vurderer ligesom Ruth Ann Marrie, at man i fremtiden kommer til at tilpasse sclerosebehandlingen til den enkelte patients samlede sygdomsbillede. 

En pædagogisk indsats

Opmærksomhed på multisygdom var tænkt ind i den indsats, der som led i sclerosehelhedsplanen blev sat penge af til, for mennesker med progressiv sclerose. Indsatsen blev forsinket af coronaepidemien, men pengene er stadig afsat, og Sellebjerg forventer, at projektet vil være godt i gang i løbet af de kommende måneder. 

Blandt andet er planen at kortlægge forekomsten af multisygdom blandt patienterne og om sygdommene er korrekt behandlet. Samtidig skal der ses på andre modificerbare faktorer, som har betydning for patienternes helbred. Det kan handle om samtaler om helt banale faktorer som kost, rygning, alkohol og motion.

“Det giver sig selv, at det er sundt for alle at leve sundt, men det er ekstraordinært vigtigt, hvis man har en sygdom, hvor der er en risiko for, at man over årene vil have lidt mindre i reservebanken, end hvis man ikke havde haft sygdommen. Det gør, at man er nødt til at arbejde lidt hårdere med forebyggelse, og det er der en kæmpe pædagogisk opgave i. Der er mange mennesker, der elsker at leve sundt og træne, men der er også mange, der virkelig ikke synes, at det er særlig sjovt, og de skal jo motiveres,” siger Finn Sellebjerg. 

Forskning fra blandt andet Aarhus Universitetshospital har vist, at det gør en væsentlig forskel for sclerosepatienter at holde sig i form, men Finn Sellebjerg oplever, at der er meget stor forskel på, hvor gode patienterne er til at passe på deres eget helbred.

“Samtidig med, at vi særligt i storbyerne ser grupper, der går meget op i sund livsstil og motion, så har vi aldrig haft så mange overvægtige i Danmark, som vi har i dag. Det er frygtelig opdelt, så opgaven er i virkeligheden at få hjulpet de mennesker, der har svært ved at gøre det, de skal,” siger Sellebjerg. 

Hvordan den pædagogiske indsats skal gøres, bliver ifølge ham blandt andet et spørgsmål om at forstå psykologien bag tingene, og om der måske er kognitive barrierer. 

“Det kan jo være, at grunden til, at nogle med sclerose har svært ved at svinge sig op til at leve sundt og dyrke motion, er, at der er kognitive barrierer for at gøre det. Det bliver bestemt ikke nemt, men det er noget af det, vi tager fat på nu. Vi er nået dertil, at vi forstår og kan behandle dele af sygdommen, og så er der hele det komplekse spørgsmål om aldring med sclerose, progression og multisygdom ved sclerose. Det bliver de næste ti års store indsats,” siger Finn Sellebjerg. 

Sundhedskultur

  • Chef i Sundhedsstyrelsen driver kunstbiograf med socialt ansvar

    Claus Malta er læge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen med ansvar for videreuddannelse. Samtidig er han direktør for Parkteatret i Frederikssund, der med én stor sal fungerer både som kunstbiograf og teater, og som derudover huser en café, der har udviklingshæmmede ansat.

  • Skøn bog om mennesker og dyrs hjerter er både til børn og voksne

    BØGER: Dyrlæge og professor på Københavns Universitet Lisbeth Høier Olsen og læge og professor i hjertesygdomme Jacob Eifer Møller, Rigshospitalet og Odense Universitetshospital, har inspireret af egne børn og børnebørn begået en fremragende bog om dyr og menneskers allervigtigste organ. En bog som både mindre og større børn, men også voksne, kan have fornøjelse af.

  • DR-serie gør op med myten om at alkohol øger kunstnerens kreativitet

    TV: Forfatter og journalist Jesper Stein kender om nogen selv til litteraturens og kunstverdens billeder af den lidende kunstner, der skaber sine værker på sprut, stoffer, smøger, angst og dæmoner. Hans samtaler i ny TV-serie med andre danske tidligere alkoholiserede kunstnere er vellykkede og overbevisende punkteringer af forestillingerne om rusen som kunstens store hjælper.

  • Tidligere hospitals- og patientsikkerheds-direktør: Jeg synger ikke længere falsk

    KULTUR-TEMPERATUR: Beth Lilja måtte ikke synge med i folkeskolen, fordi hun sang falsk. Nu har hun som pensionst fundet et kursus for brummere, som har boostet hendes selvtillid omkring det at synge. Efter et langt livs tjeneste i sundhedsvæsnet nyder hun også tid til at ro og til at læse bøger.

  • Ung kvindes bog om skizofreni gør op med mediernes skræmmehistorier og vrangbilleder

    BØGER: Vi har ikke brug for flere negative historier om psykisk syge i medierne, for lige nu er det desværre de opsigtsvækkende, men stigmatiserende overskrifter, der dominerer mediebilledet. Vi har i stedet brug for stille og rolige beretninger om, hvordan man som psykisk syg klarer et helt almindeligt liv med alle de udfordringer og glæder, det giver, fastslår den danske, unge skizofrene forfatter, Georgia Brask.

  • PLO’s næstformand anbefaler TV-serie om terapeut: Den har paralleller til min hverdag

    KULTUR-TEMPERATUR: For praktiserende læge Mireille Lacroix er kultur lige så meget oplevelser i hverdagen, som det er noget, man køber billet til. Skønlitteratur udfordrer hendes tålmodighed, til gengæld har serien ’Shrinking’ på Apple TV+ fået hende til at grine, samtidig med at hun fandt en faglig relevans.

Chefredaktører

Kristian Lund
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nina Vedel-Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nordisk annoncedirektør

Marianne Østergaard Petersen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Adresse

Schæffergården
Jægersborg Alle 166
2820 Gentofte
CVR: 37 21 28 22

Kontakt

Annoncer
Jobannoncer
Kontaktinfo
Abonnement
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Redaktionschef

Helle Torpegaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Journalister

Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder

Bo Karl Christensen, redaktionsleder
Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, allround
Gurli Marie Kløvedal Hagerup - sundhedspolitik
Christina Alfthan - patientrettigheder

Tilknyttede journalister

Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
Jette Marinus - respiratorisk
Maria Cuculiza - kultur, neurologi
Gorm Palmgren - onkologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
Ebbe Fischer - allround
Hani Abu-Khalil - allround
Natacha Houlind Petersen - allround
Anne Westh - allround
Hanna Sigga Madslund - allround
Stephanie Hollender - allround
Thomas Telving - allround

 

Kommerciel afdeling

Annoncekonsulent
Malene Laursen
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Annoncekonsulent
Helle Hviid
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Salgskonsulent, Sverige
Annika Östholm
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Webinarer
Majbritt Laustrup
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Administrativ koordinator
Anette Kjer Overgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konference koordinator
Christina Ludvig
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Projektledere
Susanne Greisgaard
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Lisbet Møller Helweg
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Research
Birgitte Gether